Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ για την κοινή συνέντευξη τύπου των σωματείων του δημ. τομέα για την "Αξιολόγηση"


Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τη διαδικασία αξιολόγησης

Την αντίθεσή τους στη διαδικασία αξιολόγησης, έτσι όπως προβλέπεται να εφαρμοστεί, είναι οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα στο Λασίθι, εκπρόσωποι των οποίων σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο παλιό Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, ξεκαθάρισαν πως δεν αποδέχονται στην πράξη το μέτρο και πως θα συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία που έχει εξαγγείλει για την Τετάρτη 9 Ιουλίου η ΑΔΕΔΥ.
Η ποσόστωση που οδηγεί σε απολύσεις, η έλλειψη στοχοθεσίας και κριτηρίων, αλλά και οι αξιολογητές που ορίζονται, είναι βασικοί παράμετροι που για τους εργαζόμενους φανερώνουν πως δεν πρόκειται για ένα μέτρο αναβάθμισης του δημόσιου τομέα, αλλά υποβάθμισης και κατάργησης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Τόνισαν δε πως η αξιολόγηση ουσιαστικά συνδέεται με τις απολύσεις ή τους μισθούς και ουσιαστικά θα υποστηρίξει την εγκαθίδρυση του κομματικού κράτους.
Οι εργαζόμενοι ουσιαστικά ακολουθούν τη μη αποδοχή της αξιολόγησης, στο πλαίσιο και της απόφασης όλων των Ομοσπονδιών Εργαζομένων που έχουν παρθεί σε κεντρικό επίπεδο και φέρονται διατεθειμένοι να αγωνιστούν για να καταρριφθεί στην πράξη η εξέλιξη αυτή.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου κ. Γιώργος Μανουσάκης, η αντίδραση είναι καθολική στους κόλπους του Συλλόγου, αφού συγκεντρώθηκαν 201 υπογραφές, που αντιπροσωπεύουν το 90% των εργαζομένων και όσοι δεν υπέγραψαν είναι εκείνοι που βρίσκονται για ειδικούς λόγους, όπως μακροχρόνιες άδειες, εκτός εργασίας.

«Δεν θα παραλάβουμε τα φύλλα αξιολόγησης και θα τα δώσουμε στο Σύλλογο να τα διαχειριστεί. Έτσι δεν θα μπορούν να βάλουν βαθμολογία οι επόμενοι κλάδοι», σημείωσε χαρακτηριστικά, για μια πρακτική που φαίνεται πως θα επικρατήσει ευρύτερα στο δημόσιο τομέα, όπως επιβεβαίωσε και ο Αντιπρόεδρος Εργαζομένων του Θεραπευτηρίου κ. Γιάννης Αρώνης. «Οι προϊστάμενοι και ο Διευθυντής έχουν αποφασίσει πως δεν θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση και ο Σύλλογος θα πάρει τα φύλλα αξιολόγησης και δεν θα παραδοθούν, όπως ακριβώς έχει αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ», είπε.
Το ζήτημα των «ανεπαρκών υπαλλήλων» σε κάθε υπηρεσία, ενοχλεί ιδιαίτερα τους εργαζόμενους διότι όπως τονίζουν υπάρχει παραπληροφόρηση σχετικά με την αξιολόγηση με στόχο να αποδομηθεί η εικόνα των δημοσίων υπαλλήλων, σημειώνοντας πως τα τελευταία τρία χρόνια έχουν φύγει 250.000 υπάλληλοι λόγω συντάξεων και είναι μικρός ο δημόσιος τομέας.

«Έχει συναίσθηση ο Υπουργός τι έχει υπογράψει και τι θα σημάνει αυτή η απόφαση; Τα νοσοκομεία λειτουργούν με τον εθελοντισμό και προσπαθούν για να έχει μια αξιοπρέπεια η κοινωνία. Θα δημιουργηθούν τριβές μέσα στα Νοσοκομεία και προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων. Η απόφαση θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία», υπογράμμισε από το Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ιεράπετρας, ο πρόεδρος κ. Αντώνης Τσικαλουδάκης που συμμετείχε στη συνάντηση μαζί με την κα Πόπη Δασκαλάκη.

«Τα μέτρα δεν έχουν καμία σχέση με την αξιολόγηση αλλά με την αποδιοργάνωση του δημόσιου τομέα και τη διάλυσή του», υποστήριξε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λασιθίου κ. Βασίλης Καλιμάντζαλης. Ειδικά στην εκπαίδευση, τόνισε πως εκτός από αυτούς που θέλουν να απολύσουν, θέλουν και την υποταγή του εκπαιδευτικού. Θέλουν να δημιουργήσουν μια διαδικασία καταδοτών μέσα στον εκπαιδευτικό χώρο, υπογράμμισε.
Γενική πεποίθηση πάντως ήταν πως οι κυβερνητικοί παράγοντες επιδιώκουν να δείξουν πως υπεύθυνος για όλα τα κακά είναι ο εργαζόμενος ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ελλείψεων με την ευθύνη του κράτους. Επεσήμαναν δε πως είναι παράλογο να ζητάς αναγκαστικές απολύσεις ενώ σημείωσαν το ζήτημα των προσωπικών σχέσεων, εξηγώντας πως οι συμπάθειες και αντιπάθειες σε προσωπικό επίπεδο μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στην αξιολόγηση όπως γίνεται. Εξάλλου, όπως είπαν, «από 100.000 μείναμε 70.000 σήμερα» και περιμένουν τώρα ποια θα είναι η συνέχεια.

Αλλά και ο κ. Άρης Τσίτσος από τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας της Ιεράπετρας σημείωσε πως η πραγματική αξιολόγηση έχει οικονομικό κόστος και συνεπάγεται την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ενώ μίλησε για συγκροτημένη κυβερνητική προσπάθεια με στόχο την ουσιαστική κατάργηση της παιδείας και του δημόσιου τομέα.
Η Πρόεδρος των Εργαζομένων του Δήμου Αγίου Νικολάου κα Μαρία Βάρδα, κατέγραψε ως θετικό στοιχείο ότι οι Δήμαρχοι αρνήθηκαν να υπογράψουν, αλλά ξεκαθάρισε πως αυτό δεν δημιουργεί εφησυχασμό, εκφράζοντας φόβο για πειθαρχικές διώξεις στους υπαλλήλους που θα πρέπει να εφαρμόσουν το μέτρο και το ενδεχόμενο ενδοϋπηρεσιακών συγκρούσεων. «Η αξιολόγηση είναι ο προθάλαμος για την ιδιωτικοποίηση στους Δήμους. Αυτό εναπόκειται στους Δημάρχους και μπορεί να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα. Οι διατάξεις δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή στους Δήμους που δεν υπάγονται στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και είναι κι ένας λόγος που έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Ομοσπονδία μας», υπογράμμισε.

Τέλος, η Πρόεδρος Εκπαιδευτικών Μεραμπέλλου Οροπεδίου Λασιθίου κα Μαρία Στεφανάκη επεσήμανε πως τα ποσοστά έχουν οριστεί αυθαίρετα και δεν έχει σκοπό η αξιολόγηση την αναβάθμιση των υπηρεσιών αλλά και για ευρωπαϊκά κονδύλια που πρέπει να απορροφηθούν για αυτό το σκοπό.
ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Αναδημοσίευση από τη σελίδα της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου