Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Αξιολόγηση: Νέες απειλές για πειθαρχικά μέτρα αλλά και νέα παράταση – Τι λέει η εγκύκλιος του ΥΔΜΗΔ, τι απαντά η ΑΔΕΔΥ


Νέες «απειλές» για τους δημοσίους υπαλλήλους που απέχουν από τη διαδικασία αξιολόγησης εκτοξεύει με σημερινή εγκύκλιο του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Στεφάνου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ.

Στην εγκύκλιο του, συνέχεια αντίστοιχης που είχε σταλεί στις αρχές Ιουλίου ο κ. Στεφάνου επικαλείται την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, δίνοντας τρεις ημέρες προθεσμία στα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης να εκδώσουν τις αποφάσεις για τον επιμερισμό των ποσοστών που έληγε στα τέλη Ιουνίου και το δεύτερο στάδιο (αυτοαξιολόγηση) που έληγε σήμερα στα τέλη Ιουλίου.

Σε αντίθετη περίπτωση ο κ. Στεφάνου τονίζει ότι «σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα πρέπει να λάβετε μέριμνα προκειμένου να κινηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο πειθαρχικές διαδικασίες δεδομένου ότι δεν είναι πλέον δυνατή η επίκληση άγνοιας ή πλάνης για τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις των υπαλλήλων σχετικά με την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης.»

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος που αποστέλλεται στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς των υπουργείων και στους γενικούς γραμματείς των αποκεντρεωμένων διοικήσεων αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών η απεργία-αποχή διαρκείας της ΑΔΕΔΥ κρίθηκε παράνομη και ως εκ τούτου οι ενέργειες που σχετίζονται με τη διαδικασία αξιολόγησης συνεχίζονται κανονικά στην περίπτωση που είχαν διακοπεί. Για το λόγο αυτό να προβείτε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρώτος στάδιο της διαδικασίας (έκδοση αποφάσεων επιμερισμού προσοστώσεων ανά κλίμακα βαθμολόγησης) εντός τριών ημερών.

Και το δεύτερο στάδιο (αυτοαξιολόγηση) μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, ενημερώνοντας σχετικά και τους φορείς που εποπτεύονται ή υπάγονται στην αρμοδιότητά σας.

Υπενθυμίζεται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα πρέπει να λάβετε μέριμνα προκειμένου να κινηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο πειθαρχικές διαδικασίες δεδομένου ότι δεν είναι πλέον δυνατή η επίκληση άγνοιας ή πλάνης για τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις των υπαλλήλων σχετικά με την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης»

ΑΔΕΔΥ: Μνημείο αυθαιρεσίας – Συνεχίζουμε κανονικά την αποχή

Η εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, η οποία με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «έγγραφο – μνημείο αυθαιρεσίας», τονίζοντας ότι «είναι παράνομη και εκβιαστική η επίκληση θεμάτων πειθαρχικού δικαίου κατά το χρόνο μάλιστα που δεν έχει κηρυχθεί εκτελεστή η πρωτόδικη απόφαση». Καταλήγει, δε, λέγοντας πως «και η νέα κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης και εκφοβισμού θα πέσει στο κενό. Η Απεργία – Αποχή από κάθε ενέργεια που συνδέεται με την αξιολόγηση συνεχίζεται κανονικά και νόμιμα».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι το εξής:

Με ένα έγγραφο – μνημείο αυθαιρεσίας, που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η Κυβέρνηση απειλεί με πειθαρχικές διώξεις εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους που «δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις».

Υπενθυμίζουμε στο Γενικό Γραμματέα του Υ.Δ.Μ.Η.Δ. τα εξής:

•               Η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζόμενων είναι παντελώς έωλη νομικά, δεδομένου ότι οι πρωτόδικες αποφάσεις των δικαστηρίων δεν είναι εκτελεστές ενώ το τεκμήριο της νομιμότητας κάθε απεργίας, κατά την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου, εκτείνεται μέχρι την τελεσιδικία της απόφασης.

•               Το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου για την απαγόρευση συνέχισης της Απεργίας – Αποχής με τη συγκεκριμένη μορφή, διάρκεια και αίτημα απορρίφθηκε από το Δικαστήριο.

•               Σε κάθε περίπτωση στη συγκεκριμένη μορφή απεργιακής κινητοποίησης δεν συντρέχει μη εκτέλεση υπηρεσιακών καθηκόντων – παρακώλυση της υπηρεσίας – ή η αδικαιολόγητη απουσία από την εργασία. Επομένως είναι παράνομη και εκβιαστική η επίκληση θεμάτων πειθαρχικού δικαίου κατά το χρόνο μάλιστα που δεν έχει κηρυχθεί εκτελεστή η πρωτόδικη απόφαση.

Είναι φανερό ότι η ηγεσία του Υ.Δ.Μ.Η.Δ. και με το σημερινό της έγγραφο επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε πανικό μπροστά στην καθολική άρνηση των Δημοσίων Υπαλλήλων να συνεργήσουν στις απολύσεις δεκάδων χιλιάδων συναδέλφων τους.

Είναι ενδεικτικό ότι υποχρεώνεται σήμερα το Υπουργείο να προχωρήσει στην 3η παράταση των προθεσμιών ευελπιστώντας ότι με εκβιασμούς και απειλές θα «νουθετήσει» το Δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο που συνεχίζει να αγωνίζεται.

Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι που και σήμερα (15/7/2014), ημερομηνία που έληξε η προθεσμία κατάθεσης των Φύλλων Αξιολόγησης, τα παρέδωσαν κατά δεκάδες χιλιάδες στα σωματεία τους στέλνουν σαφή μηνύματα:

Και η νέα κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης και εκφοβισμού θα πέσει στο κενό.

Η Απεργία – Αποχή από κάθε ενέργεια που συνδέεται με την αξιολόγηση συνεχίζεται κανονικά και νόμιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου