Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Παντέλης Παναγιώτης: Για μια ακόμα φορά η ηγεσία της ΕΝΕ σε διατεταγμένη υπηρεσία

Δεν πρόλαβαν να πάρουν ΦΕΚ οι ρυθμίσεις για την ΕΝΕ στο νέο Νομοσχέδιο για την Υγεία που ψηφίστηκε πρόσφατα και τα «κυβερνητικά παπαγαλάκια» της ΕΝΕ βγήκαν ξανά στο προσκήνιο .

Αφού η Κυβέρνηση ικανοποίησε τις προτάσεις τους για την ΕΝΕ – υιοθετώντας στο ακέραιο το υπόμνημά τους – αλλοιώνοντας και το ρόλο αλλά και την θεσμική εκπροσώπηση του κλάδου μέσω της εκλογικής διαδικασίας που ψηφίσθηκε , οι υπάλληλοι της Κυβέρνησης θεώρησαν υποχρέωσή τους να στηρίξουν τα αφεντικά τους. Δεν είναι λίγο, με νόμο να τους δίνει εσαεί την πλειοψηφία της ΕΝΕ με ένα εκλογικό σύστημα που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο Ν.Π.Δ.Δ.( Σιγά μην οι Νοσηλευτές είναι όπως οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι μηχανικοί , κ.ά. Εμείς είμαστε κάτι άλλο…) .

 Εξάλλου εδώ και χρόνια έχουν στηρίξει με ζήλο κάθε πρωτοβουλία της Κυβέρνησης – βραβεύοντας τους Υπουργούς Υγείας διαχρονικά για τη στήριξη στούς Νοσηλευτές!!!!- με αποκορύφωμα την στήριξη τους στο Νόμο για την Πρωτοβάθμια (ο μόνος φορέας της Υγείας που στήριξε το νόμο της Κυβέρνησης ) .

 Αφού απέτυχαν στην αρχή-μέσω της ΠΑΣΥΝΟ-να αποπροσανατολίσουν το κλάδο -ζητώντας από τους Νοσηλευτές να μην στηρίξουν τις αποφάσεις των Συνδικάτων κατά της αξιολόγησης και να συμμετέχουν στην αξιολόγηση γιατί αλλιώς θα έχουν «πειθαρχικές κυρώσεις, μετά προσπάθησαν να μην συμμετέχουν στην Απεργία- Αποχή της Α.Δ.Ε.Δ.Υκαι να διασπάσουν οι Νοσηλευτέςτο μέτωπο όλων των εργαζομένων που συμμετείχαν σε μαζικές Γ.Σ  και ενέκριναν με μεγάλες πλειοψηφίες  τις αποφάσεις των Συνδικάτων.

Αφού και αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό-η συμμετοχή των Νοσηλευτών στις δράσεις των Συνδικάτων ήταν μαζική και ενθουσιώδης- επέλεξαν πλέον πιο ανοικτά και πιο επίσημα να προσφέρουν στήριξη στην Κυβέρνηση: Με έγγραφα,e-mail, και παρασκηνιακές παρεμβάσεις, καλούν τους Νοσηλευτές – ιδιαίτερα Προϊστάμενους και Διευθυντές – να συμμετέχουν στην «Αξιολόγηση» που προωθεί η Κυβέρνηση καταθέτοντας ένα κείμενο επιφυλάξεων(!)  για τη Συνταγματικότητα του Νόμου. Είναι δε τέτοια η χαρά τους να στηρίξουν και να εξυπηρετήσουν τη Κυβέρνηση, που η παροιμία «θέλει η Βασίλω να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει» τους ταιριάζει γάντι.

Για μάς η στάση της ΕΝΕ δεν προκαλεί έκπληξη. Έχει επιλέξει εδώ και χρόνια να αποτελεί το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης στο κλάδο και να υλοποιεί κάθε Κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας.

Η παρέμβαση της ΕΝΕ για τις « Αξιολογήσεις » και οι μεθοδεύσεις που επιλέγει, έχουν σαν στόχο από τη μια να διασπάσει το κοινό μέτωπο των εργαζομένων στο χώρο των Νοσοκομείων και από την άλλη να ακυρώσει τις αποφάσεις των Συνδικάτων για αποχή- απεργία από την αξιολόγηση και να αποτρέψει τη δημιουργία μεγάλου μετώπου ανυπακοής και αντίστασης απέναντι στο Νόμο.

Οι Νοσηλευτές πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματα τους από τις επιλογές της Διοίκησης της ΕΝΕ και των Κυβερνητικών μεθοδεύσεων που επιχειρεί να υλοποιήσει .

 Όλοι εμείς οι Νοσηλευτές έχουμε καθήκον να σταθούμε απέναντι στις μεθοδεύσεις που προωθεί η ΕΝΕκαι να συμμετέχουμε μαζικά, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, στους αγώνες του Κινήματος για την ακύρωση- κατάργηση του Νόμου για την « Αξιολόγηση».Συνεχίζουμε αγωνιστικά μαζί με τους χιλιάδες συναδέλφουςπου υλοποιούν μαζικά και συλλογικά τις αποφάσεις των Συνδικάτων μπλοκάροντας κάθε εφαρμογή του Νόμου και καταθέτοντας τα φύλλα αξιολόγησης στα Σωματεία. 

Όσοι έχουν επιλέξει -σε αυτή τη κρίσιμη μάχη- για τον εαυτό τους το ρόλο του «Εφιάλτη» θα κριθούν από τους συναδέλφους . 

Να είναι όμως σίγουροι, ότι αυτή τη φορά η Ιστορία και η κατακραυγή των συναδέλφων θα τους θέσει για πάντα στο περιθώριο…

Παντέλης Παναγιώτης 
Νοσηλευτής Ψυχικής Υγείας , Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου