Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Απάντηση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ν. Λασιθίου από το Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου

«Αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο από το χέρι
      μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι»
 (Μπ. Μπρεχτ)

O πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας Μ. Σταυρακάκης με ένα ακόμα δημοσίευμα του με χυδαίο ύφος και εκφράσεις επιτίθεται και πάλι εναντίον του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου και του προέδρου με αφορμή τη συζήτηση για την καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου.
Σκεφτήκαμε πολύ αν πρέπει να απαντήσουμε σε μια τέτοιου επιπέδου επιστολή που περιλαμβάνει  απαράδεκτες εκφράσεις και αναπόδεικτες κατηγορίες. Όμως επειδή τα γραπτά μένουν, και επειδή θεωρούμε ότι κάποια πράγματα πρέπει να τοποθετούνται στην πραγματική τους διάσταση, έχουμε να απαντήσουμε τα παρακάτω:

1.       Το ΔΣ του συλλόγου μας λειτουργεί συλλογικά και δεν ισχύει «η ενός ανδρός αρχή», αλλά η συναπόφαση και η συλλειτουργία. Θεωρούμε την επιλεκτική στοχοποίηση του προέδρου του ΔΣ μας από το Μ. Σταυρακάκη απαράδεκτη, πλην όμως αναμενόμενη αφού την τακτική αυτή των προσωπικών επιθέσεων ακολουθεί η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της για τους εκπροσώπους εργαζομένων που αμφισβητούν την κυβερνητική πολιτική και τα μνημόνια.

2.       Η ανάδειξη από κάποιους φορείς και εκπρόσωπους φορέων των  μεγάλων προβλημάτων  που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και η δημόσια υγεία λόγω των μνημονίων και της κυβέρνησης, δεν γίνεται για αντιπολιτευτικούς ή κομματικούς λόγους, αλλά από αγωνία για την κατάσταση και από προσπάθεια για να πιεστεί η κυβέρνηση και για να αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου και πρώην υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες βουλ. Εκλογές Κ. Νικολαράκης που έχει πολλές φορές μιλήσει με πιο σκληρά λόγια από εμάς για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, ενώ η τοποθέτηση του στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις τραγικές επιπτώσεις της πολιτικής των μνημονίων στη δημόσια υγεία, έκανε το γύρο της Ευρώπης μέσω των δικτύων ενημέρωσης. Αντίστοιχης σφοδρότητας είναι και οι τοποθετήσεις και άλλων εκπροσώπων φορέων της υγείας που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, όπως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Βλασταράκος. Ας σταματήσει επιτέλους ο Μ. Σταυρακάκης να αποδίδει την ανάδειξη των προβλημάτων της υγείας και του νοσοκομείου από εμάς σε κομματικά ή αντιπολιτευτικά κίνητρα, γιατί εκτίθεται ο ίδιος και εκθέτει και το κόμμα του.

3.       Ως Σύλλογος Εργαζομένων –πέρα από την ανάδειξη των προβλημάτων- προσπαθούμε να βοηθούμε εποικοδομητικά στη προσπάθεια για σωστή λειτουργία του Νοσοκομείου. Έχουμε αρκετά καλή συνεργασία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου, βοηθάμε όπου μπορούμε με εκδηλώσεις και συνεργαζόμαστε με όσους θέλουν να βοηθήσουν το Νοσοκομείο (όπως έγινε πριν λίγο καιρό με ομάδα συμπολιτών μας), οργανώνουμε εθελοντικές δράσεις, κάνουμε τηλεφωνικές παρεμβάσεις προς τα υπουργεία και προς του βουλευτές και γενικά προσπαθούμε να βοηθούμε και δεν αντιμετωπίζουμε πάντα αρνητικά τα όσα γίνονται από τη διοίκηση. Η εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει ο Μ. Σταυρακάκης για το σύλλογο μας και για τον πρόεδρο ότι λέμε συνεχώς ΟΧΙ σε όλα και δεν βοηθούμε σε τίποτα, είναι ψευδής και παραπλανητική και προφανώς το κάνει για να μας θίξει νομίζοντας  ότι έτσι βοηθά το κόμμα του και την κυβέρνηση. Τα non paper του κόμματος του για επίθεση στους συνδικαλιστές έπεσαν στο κενό , γιατί μιλάμε για ένα εργασιακό σωματείο βαθειά ριζωμένο στους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία με εκπροσώπους εκλεγμένους με ευρεία συναίνεση και πλειοψηφία.

4.       Η υπόθεση της έναρξης της λειτουργίας της νέας πτέρυγας του ΓΝΑΝ και των ευθυνών για τη μεγάλη καθυστέρηση για την υλοποίηση της δεν είναι τόσο απλό όσο θέλει να το παρουσιάσει ο Μ. Σταυρακάκης.
·       Φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί είναι ένα έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και 14 χρόνια και είναι απαράδεκτο να περνούν τόσα χρόνια χωρίς να έχει τελειώσει, ενώ ήδη ο σχεδιασμός του είναι ξεπερασμένος.
·       Φταίνε τα μνημόνια γιατί λόγω της μνημονιακής  περικοπής του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων το 2011 χρειάστηκαν 2 ½ χρόνια για να βρεθούν τα χρήματα να ξεπληρωθεί ο εργολάβος και να παραδώσει το έργο.
·      Φταίει  το Υπουργείο Υγείας και η συγκυβέρνηση γιατί το 2013 αρνήθηκαν να εγκρίνουν την αύξηση του προϋπολογισμού του ΓΝΑΝ ώστε να χρηματοδοτηθεί  ο εξοπλισμός και η ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας με 270.000 ευρώ. Αρνήθηκαν να δώσουν τα χρήματα και τώρα έχουμε καθυστερήσεις γιατί δεν μπορούν να βρεθούν κονδύλια για τα πιο απλά έξοδα και η μεταφορά θα γίνει με μεγάλο μέρος του παλιού εξοπλισμού.
·      Φταίει η διοίκηση της ΔΥΠΕ γιατί στις 10 Δεκεμβρίου 2013 υποσχέθηκε στον Άγιο Νικόλαο ότι θα δώσει τα χρήματα για την επισκευή των ανελκυστήρων και δεν τα έδωσε ΠΟΤΕ, ενώ ακόμα και στην περίπτωση των παρελκόμενων των χειρ. Τραπεζιών ό,τι ανέλαβε το έκανε με λάθη και καθυστερήσεις.
·      Φταίει το γραφειοκρατικό σύστημα προμηθειών ακόμη που δημιουργεί συνεχώς προσκόμματα και καθυστερήσεις  ακόμα και για μικρής άξιας υλικά και εργασίες, πως όμως χωρίς αυτά η μεταφορά -και μάλιστα χωρίς διακοπή στη λειτουργία των  μονάδων-  είναι επισφαλής. 

 Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να λυθούν τα προβλήματα και να γίνει η μεταφορά στους νέους χώρους με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο (οι παλαιότεροι από τους εργαζόμενους έχουν μεταφέρει τρεις φορές το Νοσοκομείο , τώρα θα κολλήσουν;), ενώ και εμείς ως Σύλλογος Εργαζομένων προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια στη διοίκηση για να γίνει η μεταφορά το συντομότερο δυνατόν.

5.       Έχουμε πολύ πιο σοβαρό έργο να διεκπεραιώσουμε για τους συμπολίτες μας και τους συναδέλφους μας από το να ασχολούμαστε με κομματικούς στρατιώτες και έτσι δεν πρόκειται να συνεχίσουμε την συζήτηση, ειδικά με κάποιον που χρησιμοποιεί τέτοιου είδους και ύφους δημόσιο λόγο για πράγματα και καταστάσεις που δεν γνωρίζει, ενώ ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα μιλώντας αόριστα για ευθύνες στον Άγ. Νικόλαο και στο ν. Λασιθίου χωρίς να έχει το πολιτικό θάρρος να κατονομάσει οποιοδήποτε όργανο ή φορέα.  Προφανώς αυτό γίνεται για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης και των οργάνων της σε κάθε επίπεδο, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και η δημόσια υγεία συνολικά. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει αυτό που έγραψε ο μεγάλος Μπρ. Μπρεχτ,  «αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο από το χέρι μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι»!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου