Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Τι ορίζει η νομοθεσία για τη χορήγηση των ρεπό και για τα ωράρια εργασίας (Πρωί νύχτα)

 
ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΡΕΠΟ

Με το άρθρο 1 παρ. 1 και 5 του ν. 1157/1981 καθιερώθηκε η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας για το προσωπικό του δημοσίου, των Ο.Τ.Α. και των Ν.Π.Δ.Δ. και ορίστηκε το ωράριο τους σε 40ώρες. (κατεβάστε το σχετικό ΦΕΚ πατώντας ΕΔΩ)

Οι διατάξεις αυτές επεκτάθηκαν με την κοινή υπουργική απόφαση Α2γ22190/6-1081 ΦΕΚ 625 τεύχος Β’ των Υπουργών Προεδρίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών και δια τους εργαζόμενους των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του 2592/53.  (κατεβάστε το σχετικό ΦΕΚ πατώντας ΕΔΩ)

Στην παρ. 10 του ιδίου άρθρου 1 του ν. 1157/1981, ορίζεται ότι: «κατά την ημέραν της αναπαύσεως ο εργαζόμενος οφείλει να απασχοληθή, εάν κληθή υπό της υπηρεσίας, λόγω εξαιρετικής υπηρεσιακής ανάγκης μη δυναμένης να ανακληθή. Εις την περίπτωσιν ταύτην χορηγείται ετέρα ημέρα αναπαύσεως, καθοριζομένη υπό της υπηρεσίας, κατ`άλλην εργάσιμον μέραν εντός της προσεχούς εβδομάδος.»

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι η νομοθεσία προβλέπει ρητά:

- Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και γενικότερα στις μονάδες υγείας εργάζονται πενθήμερο και λαμβάνουν κάθε βδομάδα 2 ημέρες ανάπαυσης (ρεπό).

- Στην περίπτωση που απαιτηθεί για σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες να εργαστούν μια από τις ημέρες που έπρεπε να έχουν ρεπό αυτό πρέπει με ευθύνη της υπηρεσίας υποχρεωτικά να χορηγηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Άρα οι υπηρεσίες των Νοσοκομείων είναι υποχρεωμένες να χορηγούν 2 ρεπό μέσα στην εβδομάδα ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις που απαιτείται ο εργαζόμενος να εργαστεί μια μέρα επιπλέον μέσα στην εβδομάδα το οφειλόμενο ρεπό θα πρέπει να το δίνουν υποχρεωτικά μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Σε αντίθετη περίπτωση παρανομούν αφού παραβιάζουν τις σχετικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας .

ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΠΡΩΙ ΝΥΧΤΑ

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 3 του ΠΔ 88/1999  (κατεβάστε το σχετικό ΦΕΚ πατώντας ΕΔΩ), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την υποπαράγραφο ΙΑ.14 εδάφιο 2 άρθρου πρώτου Ν.4093/2012 (για να δείτε το σχετικό εδάφιο πατήστε  ΕΔΩ) « Για κάθε περίοδο είκοσι τεσσάρων (24) ωρών, η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη από έντεκα (11) συνεχείς ώρες».

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ανάμεσα σε δύο βάρδιες θα πρέπει σύμφωνα με τη νομοθεσία να μεσολαβούν 11 ώρες ανάπαυσης, κάτι που δεν συμβαίνει όταν ο εργαζόμενος δουλεύει Πρωί-Νύχτα,  δηλαδή σχολάει στις 15.00 και ξαναπιάνει δουλειά στις 23.00 με αποτέλεσμα να μεσολαβούν 8 ώρες ανάπαυσης και όχι 11 όπως προβλέπει η νομοθεσία. Δηλαδή τα προγράμματα εργασίας που περιέχουν βάρδιες Πρωί Νύχτα την ίδια ημέρα είναι παράνομα.


Αν δεν τηρούνται  οι παραπάνω  διατάξεις τότε ο εργαζόμενος μπορεί  να το αναφέρει στο σύλλογο εργαζομένων  και να ζητά να γίνει  παρέμβαση για να τηρηθούν οι σχετικές διατάξεις της εργατικής Νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου