Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου μία εβδομάδα μετά τις 33 αναστολές εργασίας εργαζομένων



Το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ΓΝΑΝ δηλώνει ότι είναι υπέρ του εμβολιασμού για το sars cov-2, καλεί τους εργαζόμενους και τους πολίτες να εμβολιαστούν οικιοθελώς, και εκφράζει την αντίθεση του στην υποχρεωτικότητα και στις αναστολές εργασίας. Η στάση αυτή δεν είναι αντιφατική, αλλά είναι σύμφωνη με τη στάση των κυβερνήσεων των 24 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν εφαρμόσει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους υγειονομικούς  και σύμφωνη με τη στάση του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει εκδώσει σχετικό ψήφισμα υπέρ του εμβολιασμού για το sars cov-2 και  κατά της υποχρεωτικότητάς του.

Έχει περάσει μία εβδομάδα από την 1η Σεπτεμβρίου που 33 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου τέθηκαν σε αναστολή από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου κατ εφαρμογή της σχετικής απόφασης της κυβέρνησης και οι επιπτώσεις στη λειτουργία του Νοσοκομείου είναι τραγικές. 

Η κυβέρνηση και η διοίκηση του Νοσοκομείου έλεγαν ότι είχαν σχέδιο για να μη δημιουργηθούν προβλήματα και δυσλειτουργίες λόγω  των αναστολών εργασίας, αλλά όπως αποδείχθηκε το μόνο σχέδιο που υπήρχε ήταν αυτό της προσπάθειας κουκουλώματος των επισφαλών καταστάσεων που έχουν πλέον δημιουργεί.

Λόγω έλλειψης  νοσηλευτικού προσωπικού συγχωνεύθηκαν η καρδιολογική με την παθολογική κλινική και οι ασθενείς της καρδιολογικής κλινικής μεταφέρθηκαν στην παθολογική. Έτσι μειώθηκαν οι κλίνες και των δύο κλινικών, ενώ γίνεται συνοσηλεία καρδιολογικών περιστατικών με παθολογικά περιστατικά με λοιμώξεις, εμπύρετα και ιώσεις στην ίδια κλινική και από το ίδιο νοσηλευτικό προσωπικό.

Η καρδιολογική κλινική έχει πλέον μόνο δύο ιατρούς που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να καλύψουν εφημερία όλο το μήνα, ενώ για να βγουν προσωρινά οι εφημερίες της παθολογικής κλινικής θα γίνονται μετακινήσεις παθολόγων από τα Νοσοκομεία του Ηρακλείου. 

Δεν γίνονται τακτικά προγραμματισμένα χειρουργεία, αλλά μόνο έκτακτα. 

 Στην τεχνική υπηρεσία υπάρχουν πλέον βάρδιες που το Νοσοκομείο δεν καλύπτεται από κανένα τεχνικό.


Στη διοικητική υπηρεσία δημιουργούνται κενά σε κρίσιμα τμήματα. Το εναπομείναν διοικητικό προσωπικό στο τμήμα Γραμματείας Εξ. Ιατρείων και στο Γραφείο Κίνησης δεν επαρκεί για την ομαλή λειτουργία των τμημάτων, με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει διοικητικές διαδικασίες κρίσιμες για τη λειτουργία του νοσοκομείου, όπως η ταυτοποίηση και η υποβολή των νοσηλίων. Ακόμη στα συγκεκριμένα τμήματα εφαρμόζονται παράνομα προγράμματα εργασίας για τους εναπομείναντες υπαλλήλους με κομμένα ρεπό.

 Χωρίς καθόλου διοικητικό προσωπικό έχει μείνει η Γραμματεία της Διεύθυνσης Ιατρικής Υπηρεσίας.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στα πλυντήρια του Νοσοκομείου όπου έχουν απομείνει 3 εργαζόμενες που αδυνατούν να διεκπεραιώσουν το φόρτο εργασίας  πλυσίματος και σιδερώματος όλου του ιματισμού του Νοσοκομείου.

Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, γίνονται διπλοβάρδιες, και το εναπομείναν προσωπικό έχει φτάσει στα όρια της εξάντλησης. Η διοίκηση του Νοσοκομείου προσπάθησε να καλύψει κάπως το κενό εφαρμόζοντας απασχόληση εργαζόμενης από άλλη υπηρεσία με παράλληλα καθήκοντα, κίνηση εξόφθαλμα παράνομη σύμφωνα με το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Δηλαδή  η διοίκηση του Νοσοκομείου για να καλύψει τα τεράστια κενά από την εφαρμογή του νόμου για τις αναστολές εργασίας παρανομεί μη εφαρμόζοντας το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.

Στα νοσηλευτικά τμήματα γίνονται από τη διοίκηση συνεχώς μετακινήσεις νοσηλευτριών από το ένα τμήμα στο άλλο, κάτι που λειτουργεί εις βάρος της ομαλής λειτουργίας των κλινικών, αφού οι αλλαγές τμημάτων ακόμα και για έμπειρες νοσηλεύτριες απαιτούν χρόνο εξοικείωσης με τους χώρους και τον τρόπο λειτουργίας κάθε κλινικής. Υπάρχει υποστελέχωση σε αρκετές βάρδιες, όπως  πχ στη χειρουργική–ορθοπεδική κλινική όπου στις νυχτερινές βάρδιες αντιστοιχεί μία νοσηλεύτρια σε 19-21 ασθενείς. Επίσης συνεχίζεται η εφαρμογή εξαντλητικών και παράνομων προγραμμάτων εργασίας σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ ο όγκος των απαιτούμενων εργασιών εξακολουθεί να είναι υψηλός, ειδικά στα τμήματα covid.


Ακόμα και αν γίνουν προσλήψεις προσωπικού για τρίμηνες συμβάσεις από τις λίστες επικουρικών, η εκπαίδευση και η προσαρμογή των νεοπροσληφθέντων θα πάρει μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση στοχεύει προφανώς στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των Νοσοκομείων μέσω των αναθέσεων σε εργολαβικές εταιρίες, κάτι το οποίο θα έχει πολύ άσχημες επιπτώσεις για την ποιότητα παροχής υπηρεσιών αλλά και για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Είμαστε αντίθετοι σε αυτή την προοπτική και θα  αγωνιστούμε με κάθε τρόπο να μην ξαναμπούν εργολάβοι στο ΓΝΑΝ.

Με βάση τα παραπάνω ζητούμε

► Να καταργηθεί ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.

► Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος. Ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Όχι στις συμβάσεις με εργολαβικές εταιρίες, έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία.

► Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, να γίνονται περιοδικά ραπιντ τεστ σε όλους τους εργαζόμενους (το έχουμε προτείνει εδώ και καιρό αλλά η διοίκηση του Νοσοκομείου δεν το εφαρμόζει), να γίνουν προσλήψεις μόνιμου γιατρού εργασίας  και τεχνικού ασφαλείας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν στον κοινό αγώνα και συγκαλούμε Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου τη Δευτέρα 13/9/ στις 13.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων ΓΝΑΝ για να συζητήσουμε και να εξετάσουμε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Εκ του ΔΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου