Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΝ «ΓΚΡΕΜΟ» ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ!

του Χρήστου Κόνιαρη*

Μετά τη μεγάλη ληστεία στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων μέσω εφαρμογής του PSI, τις τελευταίες μέρες αποκαλύπτεται, σε όλη του την έκταση, το νέο σκάνδαλο του «κουρέματος» των αποθεματικών των νοσοκομείων από τα διαθέσιμα κεφάλαια που είχαν στην τράπεζα της Ελλάδος. Από αυτή την «κλοπή» δυστυχώς δεν γλύτωσαν και τα νοσοκομεία, ούτε βέβαια και άλλοι κοινωνικοί τομείς, όπως τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ αλλά και ΝΠΔΔ με κοινωνικό προσανατολισμό.
Έχει επισημανθεί από αρκετές πλευρές, ότι τα νοσοκομεία έχασαν σημαντικά ποσά από αυτό το «κούρεμα», με αποτέλεσμα πλέον να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία τους και την οικονομική τους βιωσιμότητα. Από τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα φαίνεται ότι αυτό το «κούρεμα» έχει σαν συνέπεια να χαθούν από τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων διαθέσιμα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Είναι γνωστό ότι τα Νοσοκομεία υποχρεώνονταν από τα ποσά που εισέρεαν στα ταμεία τους, είτε από άμεσες εισπράξεις, είτε από έσοδα από ασφαλιστικά ταμεία, ένα μεγάλο μέρος να τα καταθέτουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, σαν κοινή κατάθεση, αφού είχαν πλαφόν στους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που διέθεταν στις εμπορικές τράπεζες.
Τα πλαφόν αυτά, από τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεν ξεπερνούσαν το 0,5 – 1% του συνολικού προϋπολογισμού τους. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων ήταν υποχρεωμένα να το διατηρούν στο λογαριασμό τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφού τα περισσότερα έσοδα αποτελούν οι εισπράξεις από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα έσοδα αυτά καταβάλλονται στα Νοσοκομεία κάθε δύο ή τρεις μήνες και επειδή αφορούν μεγάλα χρονικά διαστήματα, υπερβαίνουν κατά πολύ το όριο του πλαφόν και έτσι υποχρεωτικά μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Τα ερωτήματα που τίθενται μετά από αυτό το γεγονός είναι αμείλικτα.
Γιατί τα ποσά αυτά δεν εξαιρέθηκαν του κουρέματος, αφού θα κατευθύνονταν για την κάλυψη υγειονομικών αναγκών, ποσά μάλιστα που δεν προέρχονταν από κρατική επιχορήγηση αλλά αποτελούσαν ίδια έσοδα των Νοσοκομείων;
Επίσης γιατί αφού η διαδικασία του κουρέματος των ομολόγων μέσω του PSI ήταν γνωστή στην Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας αφέθηκαν τεράστια ποσά στην Τράπεζα της Ελλάδος για να κουρευτούν από οργανισμούς όπως τα Νοσοκομεία που βρίσκονται ούτως ή άλλως μπροστά σε οικονομική κατάρρευση;
Επιπρόσθετα γιατί ενώ τα Νοσοκομεία έχουν τεράστιες ανεξόφλητες οφειλές προς προμηθευτές (κάποιοι μιλούν συσσωρευμένες οφειλές πάνω από 1 δις ευρώ) αλλά και οφειλές προς εργαζομένους, δεν κινήθηκε έγκαιρα η διαδικασία εκταμίευσης και πληρωμής με αυτά τα χρήματα αυτών των υποχρεώσεων;
Πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων για το 2012 ήδη έχουν υποστεί περικοπές σε σχέση με το 2011 που ξεπερνούν το 40% γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δυσχερή την οικονομική τους θέση. Επιπλέον πρέπει να τονιστεί ότι για τα λειτουργικά έξοδα των Νοσοκομείων το κράτος δεν χορηγεί καμία πίστωση και αυτά καλύπτονται από τα έσοδα που έχουν τα νοσοκομεία κυρίως από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ένας ακόμα παράγοντας που θα δυσχεράνει αφάνταστα την οικονομική δυνατότητα των Νοσοκομείων είναι τα συσσωρευμένα χρέη που υπάρχουν από τα ασφαλιστικά Ταμεία, που στη σημερινή συγκυρία, με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αδυνατούν να τα καταβάλουν τις οφειλές. Ιδιαίτερα μετά την λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, που φέτος το έλλειμμα που θα παρουσιάσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα ξεπεράσει τα 4 δις ευρώ, είναι προφανές ότι τα νοσοκομεία θα μείνουν «στεγνά» από διαθέσιμα για την λειτουργία τους.
Έγκυροι αναλυτές και γνώστες των οικονομικών των Νοσοκομείων επισημαίνουν ότι είναι ζήτημα χρόνου η πλήρης στάση πληρωμών και η οικονομική κατάρρευση των Νοσοκομείων τους επόμενους μήνες.
Φαίνεται λοιπόν καθαρά ότι η ''μείωση'' του χρέους μέσω PSI για την οποία πανηγύριζαν η συγκυβέρνηση, οι ευρωπαίοι συνέταιροι τους και τα παπαγαλάκια της ενημέρωσης, χτύπησε όχι τους δανειστές, αλλά πρώτα από όλα τους κοινωνικούς τομείς στη χώρα μας με πρώτους της ασφάλισης της υγείας και της παιδείας.
Γι αυτό η σύγκρουση με αυτή την πολιτική, η ανατροπή της, η διαμόρφωση ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου με πρωταγωνιστή την Αριστερά, που θα αμφισβητήσει το χρέος, θα χρησιμοποιήσει τη στάση πληρωμών, θα συγκρουστεί με τις πολιτικές της Ευρωζώνης και του ευρώ, θα προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας είναι σήμερα η μόνη ικανή συνθήκη για να βγούμε από τα αδιέξοδα που μας οδηγούν οι μνημονιακές πολιτικές.
Ταυτόχρονα είναι αναγκαίο τώρα να τεθούν από το εργατικό κίνημα, ειδικά για το χώρο της υγείας, αιτήματα για τον καταλογισμό των πολιτικών αλλά και ποινικών ευθυνών για το «κούρεμα» των αποθεματικών, η επιστροφή των «κλεμμένων» χρημάτων των Νοσοκομείων, η ανατροπή των περικοπών στους προϋπολογισμούς τους και να διεκδικηθεί η άμεση και γενναία χρηματοδότηση των μονάδων υγείας και της Υγειονομικής Περίθαλψης. Σε αντίθετη περίπτωση το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και η Υγειονομική Περίθαλψη κινδυνεύουν άμεσα με κατάρρευση.

* Ο Κόνιαρης Χρήστος είναι εργαζόμενος στην υγεία, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ


πηγή: www.ygeionomikoi.gr/index.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου