Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

EΒΔΟΜΑΔΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 5/3/12 ΕΩΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 11/3/12 ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ


Σε λίγες μέρες, μια εθελοντική προσπάθεια θα λάβει σάρκα και οστά  στον Αγ. Νικόλαο, η λειτουργία Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας οργανώνουμε εβδομάδα συλλογής φαρμάκων, από 5/3/2012 έως και 11/3/2012. Τα φάρμακα θα συλλέγονται καθημερινά  11:00-13:00 και  18:00 – 20:00 στον χώρο  του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου, στο παλαιό κτίριο του Εργατικού Κέντρου, στις Εργατικές Κατοικίες, έναντι του πάρκου κυκλοφορικής αγωγής. Επίσης θα συλλέγονται  σε ειδικό κυτίο  στην είσοδο των Νοσοκομείων Αγ. Νικολάου και Νεάπολης. Πληροφορίες θα παρέχονται  σε πολλά φαρμακεία.
Μετά την έναρξη λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου θα συνεχίσουν να συλλέγονται στον χώρο του κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του.
Σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας αριθμός φαρμάκων που δεν καταναλώθηκαν, είτε γιατί αλλάχθηκε κάποια στιγμή η φαρμακευτική αγωγή, είτε γιατί δεν εφαρμόστηκε πλήρως. Αυτά τα φάρμακα δεν τα πετάμε αμέσως, με την σκέψη ότι ίσως μελλοντικά να τα χρειαστούμε, πράγμα που συμβαίνει σπανίως και αν τελικά συμβεί, ανακαλύπτουμε τότε ότι έχουν λήξει. Έχει υπολογιστεί ότι ετησίως στην χώρα μας  φάρμακα αξίας 1 δις ευρώ καταλήγουν στα σκουπίδια.
Είναι πραγματικά κρίμα να συμβαίνει αυτό, την στιγμή που υπάρχουν συνάνθρωποί μας οι οποίοι αδυνατούν να αγοράσουν τα φάρμακα που χρειάζονται λόγω έλλειψης ασφάλισης και οικονομικής δυσπραγίας. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας διαπιστώνουμε ότι αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται κάθε μέρα και συχνότερα. Βλέπουμε στα ιατρεία μας ασθενείς να έχουν διακόψει την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή για χρόνια νοσήματά τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα από σοβαρές επιπλοκές, όπως φάρμακα για αρτηριακή υπέρταση και να εμφανίζουν επικίνδυνα υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης,  ή για σακχαρώδη διαβήτη και να προσέρχονται με διαβητική κετοξέωση.  
Στο Κοινωνικό Φαρμακείο Αγ. Νικολάου αρχίζουμε από την Δευτέρα 5/3/12 να συλλέγουμε φάρμακα που έχουν περισσέψει, αρκεί να μην έχουν λήξει. Δεν είναι απαραίτητο τα κουτιά με δισκία να περιέχουν όλο τον αριθμό των δισκίων, είναι όμως απαραίτητο φάρμακα σε μορφή σιροπιών ή αλοιφών να μην έχουν ανοιχτεί.
Εθελοντές φαρμακοποιοί θα ελέγχουν τις συσκευασίες των φαρμάκων για την ακεραιότητά τους και για την ημερομηνία λήξης τους και θα τα καταγράφουν.
Αμέσως μετά την αρχική συλλογή φαρμάκων θα αρχίσει η λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου. Στο ιατρείο θα παρέχουν εθελοντικά της υπηρεσίες τους ιατροί με ειδικότητες Παθολογίας, Παιδιατρικής και Γενικής Ιατρικής. Λόγω στενότητας χώρου δεν είναι δυνατόν στην παρούσα φάση να αναπτυχθούν ιατρεία άλλων ειδικοτήτων, όμως ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών ιατρών άλλων ειδικοτήτων θα παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στον χώρο εργασίας τους, μετά από παραπομπή από το Κοινωνικό Ιατρείο. Ο αριθμός των εθελοντών ιατρών και το εύρος των ειδικοτήτων τους διαρκώς διευρύνονται. Έως τώρα καλύπτονται οι ειδικότητες  ψυχιατρικής, χειρουργικής, καρδιολογίας, ορθοπεδικής, οφθαλμολογίας, ωτορινολαρυγγολογίας, μαιευτικής – γυναικολογίας, νευρολογίας, δερματολογίας και οδοντιατρικής.
Εθελοντές νοσηλευτές και νοσηλεύτριες θα συμμετέχουν στην λειτουργία του Ιατρείου.
Στο Κοινωνικό Ιατρείο θα εξετάζονται ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας που δεν θα διαθέτουν καμία ασφαλιστική κάλυψη, ούτε βιβλιάριο απορίας, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Δεν θα εξετάζονται έκτακτα – επείγοντα περιστατικά, τα οποία ούτως ή άλλως μπορούν να εξεταστούν δωρεάν στο νοσοκομείο. Στα παιδιά θα  γίνεται παράλληλα έλεγχος της εμβολιαστικής τους κάλυψης.
Εθελοντές κοινωνικοί λειτουργοί θα ελέγχουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται  για την παροχή υπηρεσιών από το Ιατρείο και το Φαρμακείο. Κατά την πρώτη τους προσέλευση στο Ιατρείο, οι ασθενείς θα εξετάζονται χωρίς προϋποθέσεις, θα ενημερώνονται όμως για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν κατά την επόμενη προσέλευσή τους, που θα πιστοποιούν ότι είναι ανασφάλιστοι και άποροι. Ακολούθως οι κοινωνικοί λειτουργοί θα ελέγχουν σε συνεργασία με το τμήμα Πρόνοιας του Δήμου Αγ. Νικολάου, την δυνατότητα να αποκτήσουν ασφαλιστική κάλυψη, όπως βιβλιάριο απορίας. Για το χρονικό διάστημα που δεν θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη, θα χορηγείται ειδική κάρτα με την οποία θα προσέρχονται στο Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο.
Στο άμεσο μέλλον θα ανακοινωθούν οι ημέρες και οι ώρες λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου.
Προσβλέπουμε στην ανταπόκριση όλων των κατοίκων της περιοχής μας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συλλογή φαρμάκων. Στις δύσκολες μέρες που ζούμε και στις δυσκολότερες που έρχονται, η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη για την επιβίωση όλων μας.
Σ’ αυτήν την κρίση κανένας δεν πρέπει να νοιώθει μόνος και αβοήθητος, ιδιαίτερα σε θέματα υγείας.

        Η προσωρινή  Επιτροπή Λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου