Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Απάντηση στην ανακοίνωση της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ από το Γ. Μανουσάκη

Αντί στις σοβαρές καταγγελίες για σχέδιο ενίσχυσης του Νοσοκομείου Ιεράπετρας με αποδυνάμωση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, να απαντήσει η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, απάντησε η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ,  Αποδεικνύεται έτσι στην πράξη  οι όποιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται από τα κυβερνητικά όργανα, αλλά από τη νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ακριβώς γινόταν και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ ΝΔ) με το περίφημο "κομματικοκρατικό κατεστημένο" σύμφωνα με την  προσφιλή έκφραση του σημερινού υφυπουργού παιδείας Κ. Ζουράρι. Έχουμε λοιπόν όπως φαίνεται ένα νέο κομματικοκρατικό κατεστημένο που ελέγχει τα πάντα και επιτίθεται σε όσους τολμήσουν να αρθρώσουν φωνή αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Αντί για επιχειρήματα, η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΕ επιτίθεται στην ανακοίνωση της με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς "τοπικοί παράγοντες και παραγοντίσκοι" στους εκπροσώπους θεσμικών φορέων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, ιατρούς και νοσηλευτές, που εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις αρνητικές εξελίξεις για το Νοσοκομείο, ενώ μας συκοφαντεί παρουσιάζοντας μας ότι καλλιεργούμε τοπικισμό και ότι ισχυριζόμαστε ότι θα κλείσουν Νοσοκομεία, κάτι που δεν έχουμε πει ποτέ. 

Και για να εξηγούμαστε: το ότι η ενδυνάμωση του νοσοκομείου Ιεράπετρας δεν πρέπει να γίνει με αποδυνάμωση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου ή άλλου Νοσοκομείου του νομού, ήταν θέση της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, της επιτροπής αγώνα Ιεράπετρας και  των συλλόγων εργαζομένων των Νοσοκομείων του νομού και πολλών άλλων φορέων. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν φέτος το δημοτικό συμβούλιο Ιεράπετρας πήρε εμμέσως την τοπικιστική απόφαση να ζητηθεί από τη ΔΥΠΕ η μετακίνηση παθολόγου ιατρού από το Νοσοκομείο ΑΓ. Νικολάου, κάτι που διατυπώθηκε με αίτημα της επιτροπής που όρισε ο Δήμος Ιεράπετρας και  που επισκέφθηκε τη διοικήτρια της ΔΥΠΕ. Στη συνάντηση αυτή ζητήθηκε συγκεκριμένος παθολόγος που υπηρετεί στο ΓΝΑΝ, η διοικήτρια των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ν. Λασιθίου εξέφρασε την αντίρρηση της λόγω της ενδεχόμενης αποδυνάμωσης της παθολογικής κλινικής του ΓΝΑΝ , αλλά η κυρία Μαυρομμάτη επέμεινε με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν ολιγοήμερες μετακινήσεις του συγκεκριμένου ιατρού από τον Αγ. Νικόλαο προς το Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Ακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά των θεσμικών φορέων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία για τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία  της παθολογικής κλινικής του ΓΝΑΝ, και οι ολιγοήμερες μετακινήσεις σταμάτησαν. Φέτος το καλοκαίρι τέθηκε στο συγκεκριμένο ιατρό από τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ το ερώτημα αν θα δεχόταν να υποβάλει αίτηση σε νέα θέση δειυθυντή ιατρού στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας και η απάντηση ήταν ότι ο νόμος το απαγορεύει. Η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ αντέκρουσε ότι ο νόμος θα αλλάξει και θα μπορούν νυν υπηρετούντες ιατροί του ΕΣΥ να υποβάλουν αιτήσεις για θέση διευθυντή χωρίς να χρειάζεται να παραιτηθούν. Πράγματι, σαν από θάυμα, λίγες εβδομάδες  μετά, στο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία περιλήφθηκε αυτή η ρύθμιση, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή και είναι πλέον νόμος. Κατόπιν τούτου, και μετά από τη μεθόδευση της 7ης ΥΠΕ, ο υπουργός υγείας τροποποίησε την απόφαση έγκρισης προκήρυξης δύο θέσεων επιμελητών Β για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας και μετέτρεψε τη μία σε βαθμό διευθυντή. Και αυτό σύμπτωση; Είναι εμφανες και γνωστό σε όλους στο Νοσοκομείο ότι όλα έγιναν κατόπιν σχεδιασμού, μετά από το αίτημα της επιτροπής της Ιεράπετρας για το συγκεκριμένο παθολόγο ιατρό, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου.

Και ας έρθουμε τώρα στο τί είναι τοπικισμός και τί όχι.

  • Τοπικισμός είναι η κυβέρνηση να υποκύπτει σε παράλογες τοπικιστικές απαιτήσεις που γνωρίζει αποδεδειγμένα ότι θα δημιουργήσουν  μεγάλα προβλήματα στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Αγ. Νικολάου
  • Τοπικισμός είναι να υποκύπτει η διοίκηση των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ν. Λασιθίου στις πιέσεις και στις απειλές του δημάρχου Ιεράπετρας και να σταματά τις λίγες εφημερίες που γινόταν στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου από Ορθοπεδικό και Αναισθησιολόγο του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο τα κενά εφημεριών στις ειδικότητες αυτές στο ΓΝΑΝ, και την ίδια στιγμή να στέλνει παιδιάτρους από το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου να κάνουν ιατρείο στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας
  • Τοπικισμός (και παρανομία) είναι η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ να μη ζητά τη γνώμη του ΔΣ του Νοσοκομείου Λασιθίου για το ποιες ειδικότητες ιατρών θα προκηρυχθούν στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, αλλά να επιλέγει από μόνη της ποιες ειδικότητες θα προκηρυχθούν, με αποτέλεσμα ειδικότητες πρώτης γραμμής για το ΓΝΑΝ να μένουν χωρίς προκήρυξη.
  • Τοπικισμός είναι τα χρήματα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να μην αποδίδονται αναλογικά (σύμφωνα με τις κλίνες) στα Νοσοκομεία της Κρήτης, αλλά τα Νοσοκομεία του Ηρακλείου και των Χανίων να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος και τα υπόλοιποα να παίρνουν ψίχουλα.
  • Τοπικισμός είναι να γίνεται συνεχώς ανισοκατανομή των κονδυλίων για τις πρόσθετες αμοιβές και εφημερίες, με αποτέλεσμα στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάουν να κόβονται συνεχώς εφημερίες και να γίνονται οριζόντιες περικοπές στις αμοιβές των εφημρευόντων ιατρών.
  • Τοπικισμός είναι να υπάρχει μεγάλη ανισοκατανομή στο νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό των Νοσοκομείων της Κρήτης, με το ΓΝΑΝ να έχει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό πληρότητας και η κυβέρνηση να μην φροντίζει για αντίστοιχη ενίσχυση με νέες προσλήψεις του ΓΝΑΝ σε τέτοιο αριθμό που να σταματήσει αυτή η ανισοκατανομή.
  • Τοπικισμός (και ρουσφετοκρατία) είναι να υπογράφουν συνεχώς οι κυβερνητικοί παράγοντες ατομικές αποφάσεις μετακινήσεων και μετατάξεων προσωπικού από το ΓΝΑΝ αδιαφορώντας για τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται από αυτή την τακτική.

Αν ψάχνει για τοπικιστές η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, να τους αναζητήσει όχι στον Άγιο Νικόλαο (που είμαστε συνεχώς θύματα ) αλλά στο Ηράκλειο και στην Ιεράπετρα.

Και δυο κουβέντες εν συντομία για τα υπόλοιπα. Δεν είμαστε μηδενιστές. Δεν είπαμε ποτέ ότι δεν γίνονται καθόλου προσλήψεις και ότι θα κλείσουν Νοσοκομεία. Λέμε πολύ απλά ότι οι προσλήψεις είναι λίγες και σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν για τη βελτίωση της κατάστασης στα δημόσια Νοσοκομεία. Αυτό είναι κριτική, δεν είναι κακία ούτε αντιπολίτευση, συνοδεύεται δε πάντα με συγκεκριμένους αριθμούς και στοιχεία. Αυτή την κριτική η νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να την ανεχτεί, ούτε βέβαια να την απαντήσει. Εμείς ζητούμε ενίσχυση του νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, όχι αποδυνάμωση των άλλων Νοσοκομείων του νομού.
Επίσης για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας, η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ παραλείπει να αναφέρει ότι αυτή έγινε χωρίς ούτε ένα ευρώ απιπλέον. Μάλιστα το 2017 οι δαπάνες για την υγεία στον προϋπολογισμό ήταν 200 εκατομμύρια λιγότερες από το 2016 και αντίστοιχη μείωση έχει προϋπολογιστεί και για το 2018. Επίσης οι ανασφάλιστοι απέκτησαν πρόσβαση στις ίδιες υποβαθμισμένες δομές υγείας που ε΄χουν πρόσβαση και ασφαλισμένοι. Δηλαδή, στον Άγιο Νικόλαο, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι δεν έχουν πρόσβαση σε δημόσιο οδοντίατρο στην πόλη τους, και όπως φαίνεται αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους. Επίσης ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι στον Άγιο Νικόλαο δεν έχουν πρόσβαση σε εφημερεύοντα ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, ΩΡΛ στις μισές ημέρες του μήνα και πλέον. Που πάνε ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι γι΄αυτές τις ιατρικές ειδικότητες; Στις περισσότερες περιπτώσεις σε ιδιώτες ιατρούς και οδοντιάτρους...Γι΄ αυτο καλό θα ήταν να είμαστε πιο προσεχτικοί όταν αναφερόμαστε σε καθολική πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Κλείνοντας θα ήθελα να καλέσω τους θεσμικούς φορείς του Αγ. Νικολάου και του νομού Λασιθίου να αντισταθούν στις επιθέσεις που δέχεται το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και να απαιτήσουν την ουσιαστική (και όχι εικονική) ενίσχυση του ώστε να μπορεί να παράσχει πλήρεις και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες του Μεραμπέλλου και του νομού.

Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής
πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ
Μέλος ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου