Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη


Tο διήμερο 8-9 Σεπτέμβρη βρέθηκα ως μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ στη Θεσσαλονίκη για συμμετοχή στις διαδηλώσεις και στις συνεδριάσεις που είχαν προγραμματίσει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενόψει της παρουσίας του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Την Παρασκευή 8/9 πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη πορεία εργαζομένων στα Νοσοκομεία που οργάνωσε η ΠΟΕΔΗΝ. Η πορεία  των εργαζομένων ξεκίνησε από το Νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και έφτασε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, σε μια απόσταση 4 χιλιομέτρων, περνώντας μπροστά ή κοντά από τα περισσότερα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Φωτογραφία από την πορεία των εργαζομένων στα Νοσοκομεία την Παρασκευή 8/9/17

Η συμμετοχή των συναδέλφων μας ήταν αρκετά μεγάλη, αφού συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 1000 διαδηλωτές εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, που εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τι άσχημες εργασιακές συνθήκες που εξακολουθούμε να βιώνουμε, παρά τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης ότι γίνονται προσλήψεις και ότι λύνονται σταδιακά τα προβλήμτα των Νοσοκομείων. Αν πράγματι ήταν έτσι, δεν θα είχαν λόγο  οι εργαζόμενοι να βγαίνουν στους δρόμους για να διεκδικούν προσλήψεις, πληρωμή των δεδουλευμένων και αύξηση της χρηματοδότησης των Νοσοκομείων. Η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων δείχνει ότι τα προβλήματα εξακολουθούν να είναι άλυτα. Στην κατάληξη της πορείας στο Υπουργείο μακεδονίας Θράκης διατυπώθηκε το αίτημα να υπάρξει συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ με τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, αίτημα που δυστυχώς απορρίφθηκε.

Φωτογραφία από τη συνεδρίαση του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ στην Παρασκευή 8/9/17

Το απόγευμα της Παρασκευή 8/9 υπήρξε συνεδρίαση του γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ στην οποία , εκτός από τα προβλήματα των Νοσοκομείων, συζητήθηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη με την οποία τιμωρούνται με αποκλεισμό από μελλοντικές κρίσεις όσοι προϊστάμενοι συμμετέχουν στην απεργία αποχή της ΑΔΕΔΥ από την αξιολόγηση. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη απεργοσπαστική νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή μετά από την απαίτηση της τρόικας να ολοκληρωθεί με κάθε τρόπο η διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Η συγκεκριμένη ρύθμιση εμφανώς νομικά πάσχει, αφού έρχεται σε αντίθεση με το συνταγματικό δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απεργία αποχή που έχει κυρήξει η ΑΔΕΔΥ από τη διαδικασία αξιολόγησης είναι καθόλα νόμιμη, αφού δεν έχει αμφισβητηθεί δικαστικά. Παρόλαυτα, η κυβέρνηση προσπαθεί να εκβιάσει τους προϊσταμένους/ες του δημοσίου, απειλώντας τους με τιμωρία αν συνεχίσουν να συμμετέχουν στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση. Όλα αυτά συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της ΠΟΕΔΗΝ αλλά και της ΑΔΕΔΥ που έγινε την ίδια ημέρα και αποφασίστηκε να συνεχιστεί η απεργία αποχή, να γίνουν κινητοποιήσεις ενάντια στην απεργοσπαστική τροπολογία και να διερευνηθεί η νομική αμφισβήτηση της.

Φωτογραφία από τη συγκέντρωση ΑΔΕΔΥ ΓΣΕΕ μπροστά από το άγαλμα Βενιζέλου το Σάββατο 9/9

Το Σάββατο το απόγευμα έγιναν στη Θεσσαλονίκη οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες εργαζομένων ενάντια στα μνημόνια, στην κυβερνητική πολιτική και στη συνεχή υποβάθμιση των αμοιβών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή και αγωνιστικότητα. Όμως τόσο η ΕΡΤ (για την οποία αγωνιστήκαμε στο παρελθόν), όσο και τα τηλεοπτικά κανάλια και δίκτυα των μεγαλοεπιχειρηματιών, αφιέρωσαν ελάχιστο χρόνο στις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Παρόλαυτα, η συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, μας δίνει θάρρος και δύναμη να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και για ανατροπή των μνημονίων και των κυβερνήσεων που τα εφαρμόζουν.

Γιώργος Μανουσάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου