Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Ενημέρωση σχετικά με τη στάση του εκπροσώπου των εργαζομένων στη συνεδρίαση του ΔΣ των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ν. Λασιθίου στις 27/9/2017

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης  27/9/2016 ξεκινήσαμε από τα θέματα του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου. Πέρα από τα τυπικά θέματα για όσα χρειάστηκε να υπάρξει αναλυτική  συζήτηση, η στάση μου ήταν η παρακάτω:

Αρχικά εξέφρασα τη διαμαρτυρία μου για τον τρόπο λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου το τελευταίο διάστημα. Έχει περάσει ένας μήνας από την προηγούμενη τακτική συνεδρίαση του ΔΣ και μεσολάβησαν τέσσερις (!) έκτακτες συνεδριάσεις. Στη σημερινή συνεδρίαση ο αριθμός των θεμάτων είναι πολύ μεγάλος (άνω των 60), ενώ στην πρόσκληση δεν υπάρχουν τα θέματα από όλα τα Νοσοκομεία (όχι με ευθύνη της γραμματείας του ΔΣ), κάτι που δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Επίσης σε όλες τις πρόσφατες συνεδριάσεις η ώρα έναρξης είναι πάντα πάνω από μία ώρα μετά (το λιγότερο) από την ώρα που  αναγράφεται στην πρόσκληση. Ακόμη  θέματα που έχω θέσει και έχουν γίνει αποδεκτά (ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων, ενημέρωση για τα θέματα πυρασφάλειας) δεν προχωρούν και δεν εισάγονται για συζήτηση. Αναφέρω γραπτώς τις ενστάσεις μου με την ελπίδα ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση.

Στα θέματα του ΓΝΑΝ που αφορούσαν σε αιτήσεις αποσπάσεων μετατάξεων συναδέλφων ανέφερα τα παρακάτω: "Αντί η σημερινή κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις για τη δημιουργία ενός διαφανούς και αξιοκρατικού συστήματος κινητικότητας στα Νοσοκομεία (με συγκεκριμένη μοριοδότηση και με αυτόματη αναπλήρωση των κενών που θα προκύπτουν με νεες προσλήψεις), συνεχίζει να εφαρμόζει ό,τι ίσχυε και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με μια κατάσταση που εγκλωβίζει τους εργαζόμενους, που  συρρικνώνει το προσωπικό των περιφερειακών Νοσοκομείων όπως αυτά του νομού μας και που ευνοεί τις προσωπικές εξυπηρετήσεις (ρουσφέτια). Άλλωστε είναι πολλές οι περιπτώσεις που με αρνητική απόφαση του υπηρεσιακού Συμβουλίου και του ΔΣ, οι σημερινοί υπουργοί ή διοικητές ΥΠΕ έχουν υπογράψει μετατάξεις εργαζομένων. Γι΄αυτούς τους λόγους απέχω από τις ψηφοφορίες στο ΔΣ για θέματα μετατάξεων και αποσπάσεων και θα συνεχίσω να το κάνω κατά τη διάρκεια της θητείας μου, μέχρι να καθιερωθεί ένα αξιοκρατικό και διαφανές σύστημα κινητικότητας για τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία με αυτόματη αναπλήρωση των κενών που θα προκύπτουν με νεες προσλήψεις."

Στο θέμα του ΓΝΑΝ που αφορούσε στη συμμετοχή ή όχι προσωπικού σε Προγράμματα Νοσηλευτικών Ειδικοτήτων εκπαιδευτικού έτους 2017-2018 ανέφερα τα παρακάτω: Στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου αναφέρεται στο άρθρο  2 ΣΚΟΠΟΣ
"Σκοπός του Νοσοκομείου είναι:...2. Η ειδίκευση, η συνεχής εκπαίδευση και η επιμόρφωση ιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας, με την ανάπτυξη και εφαρμογή ανάλογων εκ−παιδευτικών προγραμμάτων"    Επίσης στο άρθρο 10 του οργανισμού του ΓΝΑΝ αναφέρεται: "Άρθρο 10 ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Οι αρμοδιότητες της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ορίζονται ως ακολούθως:...β. Η προώθηση και προαγωγή της νοσηλευτικής επιστήμης, της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και της έρευνας στον τομέα αυτό."
Είναι προφανές ότι η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των εργαζομένων αποτελεί σκοπό και αρμοδιότητα του νοσοκομείου και των υπηρεσιών, σκοπός και αρμοδιότητα που δεν πρέπει να αναστέλλεται λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού. Όσα αναφέρονται στο έγγραφο της νοσηλευτικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου για μη επαρκή στελέχωση του ΓΝΑΝ από νοσηλευτικό προσωπικό, και μάλιστα κάτω των ορίων ασφαλείας είναι ορθά. Δεν είναι όμως σωστό λόγω της υποστελέχωσης να αναστέλλεται η δυνατότητα συνεχιζομενης εκπαίδευσης των εργαζομένων, τη στιγμή που αυτό δεν συμβαίνει σε περισσότερα Νοσοκομεία. Γι΄αυτό προτείνω να δοθεί η δυνατότητα σε τουλάχιστον ένα εργαζόμενο του Νοσοκομείου (όπως έγινε πέρυσι) να παρακολουθήσει πρόγραμμα νοσηλευτικής ειδικότητας.

Στο θέμα που αφορούσε στην "Αξιοποίηση κλειστών χώρων ΓΝΑΝ στον 4ο όροφο, αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερπληρηρότητας του Παθολογικού Τμήματος" ανέφερα τα παρακάτω: 
"Διαφωνώ με την εισήγηση και την απόφαση της επιτροπής χωροταξίας ως προς την μεταφορά της καρδιολογικής κλινικής στον 4ο όροφο και την αύξηση της χωρητικότητας της παθολογικής κλινικής κατά 5 κλίνες (κάτι που αμφισβήτησε η διοικήτρια του νοσοκομείου κα Σπινθούρη λέγοντας ότι η χωρητικότητα θα αυξηθεί κατά 2 κλίνες, αλλά αρνήθηκε να γραφτεί στην απόφαση ότι στο παθολογικό τμήμα δεν θα νοσηλεύονται πάνω από 27 ασθενείς) για τους παρακάτω λόγους:
α) Η αύξηση κατά 17% των κλινών της παθολογικής κλινικής του ΓΝΑΝ δεν συνδυάζεται με αντίστοιχη αύξηση του αριθμού του νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής, το οποίο είναι ήδη πάρα πολύ πιεσμένο και κουρασμένο από τη χρόνια κατάσταση υπερπληρότητας που υφίσταται στη κλινική. Τη στιγμή που Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας σε σχετικό έγγραφο της για άλλο θέμα της σημερινής συνεδρίασης αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και υπάρχει στελέχωση κάτω των ορίων ασφαλείας, η αύξηση των κλινών νοσηλείας του Νοσοκομείου είναι επικίνδυνη για ασθενείς και εργαζόμενους. Στους επόμενους μήνες (καθ΄όσον γνωρίζω) αναμένονται μόνο 2 προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικούς προσωπικού και 2 προσλήψεις οφελούμενων του ΟΑΕΔ (δεν έχουν βγει ακόμα τα αποτελέσματα και δεν ξέρουμε αν έχουν γίνει αιτήσεις ή όχι), ενώ αρχές του έτους αποχωρούν 4 οφελούμενοι του ΟΑΕΔ. Οπότε δεν υπάρχει στον άμεσο χρονικό ορίζοντα η προοπτική αύξησης του αριθμού του νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου.
β) Στον 3ο όροφο που είναι σήμερα η καρδιολογική, είναι και η ΜΕΘ, κάτι που διευκολύνει την άμεση μεταφορά σοβαρών καρδιολογικών περιστατικών. Στον 4ο όροφο υπάρχουν μόνο 2 παλαιοί ανελκυστήρες, που συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα. Λόγω της παλαιότητας και των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν (προβλήματα στις εσωτερικές και εξωτερικές θύρες, μικρό μέγεθος) είναι κατά τη γνώμη μου επικίνδυνο να μεταφρεθεί η καρδιολογική κλινική στον 4ο όροφο.
γ) Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της καρδιολογικής κλινικής, το προσωπικό του Νοσοκομείου, πολίτες με δωρεές τους, συνέβαλαν να γίνει βελτίωση της κτιριακής κατάστασης της καρδιολογικής κλινικής. Είναι λάθος να πάει όλη αυτή η δουλειά και προσπάθεια  χαμένη, και να μπει ξανά το προσωπικό της κλινικής στη διαδικασία να βελτιώνει την κτιριακή κατάσταση στον 4 ο όροφο.
δ) Στη συνεδρίαση της επιτροπής χωροταξίας ζητήθηκε η γνώμη των διευθυντών ιατρών της καρδιολογικής και της παθολογικής, δεν ζητήθηκε όμως η γνώμη των προισταμένων νοσηλευτικών τμημάτων, δεν ζητήθηκε η γνώμη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού των κλινικών αυτών. "
Ζήτησα επίσης να μη ληφθεί απόφαση για το θέμα αυτό, για να κληθούν να εκφράσουν τη γνώμη  τους οι προιστάμενοι/ες των νοσηλευτικών τμημάτων και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των 2 κλινικών, αίτημα που απορρίφθηκε.

Για το θέμα που αφορούσε στο αίτημα χορήγησης άδειας άνευ αποδοχών σε ιατρό του ΓΝΑΝ για ένα έτος, ψήφισα για λόγους υπηρεσιακών αναγκών να δοθεί άδεια άνευ αποδοχών για 4 μήνες.

Στα θέματα των  Νοσοκομείων Ιεράπετρας, Σητείας και Νεάπολης που ήταν κυρίως τυπικά, ψήφισα υπέρ των εισηγήσεων με τις τυπικές αλλαγές που έγιναν κατά τη συνεδρίαση.

Στο θέμα του Νοσοκομείου Ιεράπετρας για την υποβολή αιτήματος προκύρηξης θέσης ειδικευμένου ιατρού γυναικολογίας, ψήφισα υπέρ και ζήτησα να ζητηθεί και η προκήρυξη θέσης ειδικευμένου ιατρού παιδιατρικής.

Στο θέμα του Νοσοκομείου Ιεράπετρας για τη χορήγηση   άδειας μετεκπαίδευσης σε ειδικευμένο ιατρό, ψήφισα να αναβληθεί η λήψη απόφασης για να δοθούν επιπλέον πληροφορίας για το αντικείμενο της μετεκπαίδευσης.

Γιώργος Μανουσάκης
εκπρόσωπος των εργαζομένων πλην ιατρών στο ΔΣ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων ν. Λασιθίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου