Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Να σταματήσουμε το δηλητήριο του τοπικισμού

Μετά από χρόνια συστηματικής εγκατάλειψης και μεθοδευμένης απαξίωσης του Δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως έγινε και στην υπόλοιπη χώρα, για πρώτη φορά μία κυβέρνηση κάνει συστηματικές προσπάθειες για να το ξαναστήσει στα πόδια του και να επιτελέσει τον πραγματικό του ρόλο: Την παροχή δωρεάν, επαρκούς και αξιοπρεπούς υγειονομικής περίθαλψης για όλο τον πληθυσμό και όχι πηγή παράνομου πλουτισμού και συναλλαγής. Η προσπάθεια αυτή γίνεται σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό περιβάλλον, με το ΕΣΥ να έχει εγκαταλειφθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και την κοινωνία να το χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Η συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης και της 7ης ΥΠΕ για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία του Λασιθίου και να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο. Η φτηνή καταγγελία και η συκοφαντία κάθε προσπάθειας για το δημόσιο σύστημα υγείας θα μπορούσε να είναι πρώτης τάξης υλικό για τον Ιονέσκο και το θέατρο του παραλόγου.

Όταν δόθηκε πλήρης και δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ σε όλους τους ανασφάλιστους, μας έλεγαν ότι αυτά τα είχε κάνει ήδη ο Βορίδης και ο Άδωνις. Κατάπιαν τη γλώσσα τους βέβαια τώρα που διαγράφτηκαν 28.000.000 € που είχαν σταλεί ήδη σταλεί στις εφορίες ως χρέος από την περίθαλψη των ανασφάλιστων της προηγούμενης περιόδου και άλλα 150.000.000 € που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ πάγωσε στα νοσοκομεία και δεν τα έστειλε στις ΔΟΥ. Αντίθετα φρόντιζαν για τη δωρεάν νοσηλεία των «εχόντων» στο φέουδο του «Ερρίκος Ντυνάν»!
Όταν τροποποιήθηκε ο μνημονιακός οργανισμός του νοσοκομείου Ιεράπετρας που εμπόδιζε τη στελέχωση της Παθολογικής κλινικής, είπαν ότι γίνεται για να απολυθούν γιατροί!
Όταν προκηρύσσονταν νέες θέσεις, κλινικές (ψυχιατρική) και ειδικότητες (ογκολόγος) στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου μας είπαν ότι ήταν για να πάνε αλλού! Σήμερα στη παθολογική του νοσοκομείου νοσηλεύονται ασθενείς αντί να τρέχουν στο Ηράκλειο.
Όταν για πρώτη φορά επισκέφτηκε Υπουργός Υγείας το νοσοκομείο Ιεράπετρας για να αντιμετωπίσει επί τόπου τα μεγάλα προβλήματα που παρέλαβε, οργανώθηκαν προπηλακισμοί … γιατί ήρθε να το κλείσει, για να πηγαίνουν οι Γεραπετρίτες στον Άγιο Νικόλαο και … να αγοράζουν τυρόπιτες από τα συμφέροντα που προωθεί ο Θραψανιώτης!
Τώρα που προκηρύσσονται δύο θέσεις παθολόγων για την Ιεράπετρα από όλη την Ελλάδα, … θα αποδυναμωθεί το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου!
Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομειακό σύστημα στο νομό μας είναι η μακρόχρονη υπολειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας λόγω της ανεπαρκούς στελέχωσης. Ανεξάρτητα από τους λόγους που αυτό συμβαίνει, έχει μεγάλες συνέπειες όχι μόνο για την Ιεράπετρα αλλά για όλα τα νοσοκομεία του νομού. Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες του Υπουργείου και της 7ης ΥΠΕ δεν έχουν καταφέρει να λύσουν το πρόβλημα και συνεχίζονται συστηματικά με την προκήρυξη 2 μόνιμων θέσεων παθολόγων, ενός Διευθυντή και ενός Επιμελητή. Στόχος είναι να υπάρξουν επαρκή κίνητρα για να προσελκύσουν γιατρούς να υποβάλλουν αιτήσεις. Να σημειώσουμε ότι είναι σε διαδικασία άμεσης επαναπροκήρυξης μια θέση παθολόγου για το ΓΝΑΝ.

Για μια δημόσια προκήρυξη, που γίνεται σε όλη την Ελλάδα, κατέληξαν ότι θα αποδυναμωθεί το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου με συνωμοτικό σχέδιο που κατέστρωσε το Υπουργείο Υγείας και η ΥΠΕ!

Έβγαλαν και τα αποτελέσματα, είπαν ποιος θα πάει και πότε θα φύγει, είπαν και πότε θα … καλυφθεί το κενό αλλά και πόσοι ασθενείς θα μείνουν χωρίς γιατρό. Θα μπορούσε να μοιάζει με το ανέκδοτο με τον γρύλλο, αν δεν έπαιζε με τον αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να υπάρχει στους πολίτες για τα νοσοκομεία και δεν έριχνε το δηλητήριο του τοπικισμού στο νομό μας.

Η διαμαρτυρία και η διεκδίκηση είναι συστατικό της Δημοκρατίας. Και η κριτική στην κυβέρνηση είτε γιατί κάποιος δεν θέλει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας («σοβιετία» που λέει η ΝΔ) είτε γιατί θεωρεί πως η κυβέρνηση το διαλύει (κλείνουν τα νοσοκομεία!), είναι απόλυτα θεμιτή, έστω και με υπερβολές ή και γελοιότητες ακόμα. Εκείνο που δεν είναι θεμιτό, είναι να καλλιεργείται αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, απαξίωση του έργου των εργαζόμενων και κυρίως η τοπικιστική αντιπαράθεση για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών.

Τοπικοί παράγοντες και παραγοντίσκοι καλλιεργούν τις αντιθέσεις ανάμεσα στις πόλεις του Λασιθίου επειδή πιστεύουν ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα αποκτήσουν λόγο και ρόλο.  Όσο περισσότερο μίσος διασπείρουν για την κάθε φορά «αντίπαλη πόλη» τόσο περισσότερο πιστεύουν ότι θα αναδειχθούν. Αυτό το «σαράκι» που αποδυναμώνει και καταστρέφει τον τόπο μας πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να το πολεμήσουν στρέφοντας την πλάτη σ’ αυτούς που το καλλιεργούν.

ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου