Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

«Αντί η Κομισιόν να εκφράζει ανησυχίες, να στείλει την ελληνική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο»


Ο Νίκος Χουντής με μία οργισμένη ερώτησή του κατηγορούσε ευθέως τον κ. Andor ότι «κωφεύει πάντα όταν παραβιάζονται εργασιακά δικαιώματα και καλύπτει τις εθνικές κυβερνήσεις, ενώ την ίδια στιγμή σπεύδει, με υπερβάλλοντα ζήλο, να υπερασπιστεί επιχειρηματικά προνόμια και συμφέροντα», ενώ παράλληλα τον καλούσε να λάβει «τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατευθεί η υγεία και η ασφάλεια, τόσο των ιατρών-εργαζομένων, όσο και των ασθενών».

Υπενθυμίζεται ότι από το 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, σχετικά με την οδηγία για τις ώρες εργασίας στον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών. Ωστόσο, από το Σεπτέμβρη του 2011 μέχρι και σήμερα, η Επιτροπή δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα, αναμασώντας μάλιστα υποκριτικά την ίδια «καραμέλα»: «προς το παρόν, η Επιτροπή επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα περαιτέρω μέτρα που ενδέχεται να χρειαστούν για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με την οδηγία».

Η πλήρης ερώτηση και απάντηση έχουν ως εξής:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-009623/2013
προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού
Nikolaos Chountis (GUE/NGL)

Θέμα: Παραβίαση ωρών εργασίας ιατρών και η αντίδραση της Επιτροπής

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 29.9.2011, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, σχετικά με την παραβίαση της οδηγίας για τις ώρες εργασίας στον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών. Ωστόσο, από το Σεπτέμβρη του 2011 μέχρι και σήμερα, η Επιτροπή δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα, δηλώνοντας μάλιστα, στην απάντησή της (E-007844/2013), ότι «προς το παρόν, η Επιτροπή επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα περαιτέρω μέτρα που ενδέχεται να χρειαστούν για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με την οδηγία»

Με δεδομένη την ανοχή που επιδεικνύει στην παραβίαση της οδηγίας για τις ώρες εργασίας και στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των ιατρών και της ασφάλειας και της υγείας των ασθενών, ερωτάται η Επιτροπή:

1.Πώς είναι δυνατόν για δύο συναπτά έτη να παρατηρεί, μέσω «εκτενών συζητήσεων» με τις ελληνικές αρχές, την παραβίαση της οδηγίας για τις ώρες εργασίας των ιατρών, χωρίς να έχει λάβει κανένα συγκεκριμένο μέτρο; Γιατί κωφεύει πάντα όταν παραβιάζονται εργασιακά δικαιώματα και καλύπτει τις εθνικές κυβερνήσεις, ενώ την ίδια στιγμή σπεύδει, με υπερβάλλοντα ζήλο, να υπερασπιστεί επιχειρηματικά προνόμια και συμφέροντα;

2.Σκοπεύει επιτέλους να λάβει, άμεσα, τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατευθεί η υγεία και η ασφάλεια, τόσο των ιατρών-εργαζομένων, όσο και των ασθενών, ή της το απαγορεύει η Τρόικα και το ελληνικό Μνημόνιο, που προβλέπουν περικοπές στις δαπάνες υγείας;

E-009623/2013
Απάντηση του κ. Andor
εξ ονόματος της Επιτροπής
(16.10.2013)

Η Επιτροπή εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση και τις επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια των γιατρών και των ασθενών. Μετά την κίνηση της διαδικασίας επί παραβάσει, όπως αναφέρει ο κύριος βουλευτής, η Επιτροπή συμμετέχει ενεργά και συνεχώς σε εκτενείς συζητήσεις με τις εθνικές αρχές. Στόχος της Επιτροπής είναι να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τις υπερβολικές ώρες εργασίας των γιατρών στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και θα καταφέρει να συμμορφωθεί με την οδηγία το συντομότερο δυνατό. Η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να λάβει όλα τα περαιτέρω μέτρα που ενδέχεται να κριθούν αναγκαία για τη διασφάλιση της εν λόγω συμμόρφωσης και συγκεκριμένα να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο.

Επιπλέον, οι υπηρεσίες της Επιτροπής συνεργάζονται στενά για να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα για την επίτευξη μακροπρόθεσμης συμμόρφωσης με την οδηγία περιλαμβάνονται επίσης στη συνολική προγραμματισμένη μεταρρύθμιση των εθνικών υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Ειδικότερα, η ομάδα δράσης για την Ελλάδα βοηθά επί του παρόντος τις ελληνικές αρχές στην αξιολόγηση ολόκληρου του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινων πόρων υγειονομικής περίθαλψης. Η αξιολόγηση αυτή θα οδηγήσει σε αναθεώρηση του σχεδίου δράσης στο πλαίσιο της στρατηγικής «υγεία εν δράσει», ένας από τους κύριους στόχους της οποίας είναι να παρακολουθεί και να βοηθά τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας στη συμμόρφωση με την οδηγία για τον χρόνο εργασίας. Τέλος, το μνημόνιο συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές παραπέμπει στην αναδιοργάνωση και την αναδιάρθρωση της παροχής

 υπηρεσιών ΕΣΥ για τη βελτίωση της κινητικότητας του προσωπικού και την ευθυγράμμιση της οργάνωσης της εργασίας με την οδηγία 2003/88/ΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου