Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Κ. Δερμιτζάκης προς υπουργό υγείας: «Συνεχής η υποβάθμιση των νοσοκομείων του νομού Λασιθίου με μοναδικό στόχο την απαξίωση και τη συρρίκνωση τους»


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

10/09/2013

Θέμα : «Συνεχής η υποβάθμιση των νοσοκομείων του νομού Λασιθίου με μοναδικό στόχο την απαξίωση και τη συρρίκνωση τους.»

Η υποβάθμιση των Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου συνεχίζεται. Οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων εξαντλούνται και σε λιγότερο από ένα μήνα και αν δεν αναθεωρηθούν, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, σύμφωνα με επιστολή του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, κατά την έναρξη του τετάρτου τετράμηνου του 2013, οι ετήσιες προϋπολογισθείσες δαπάνες σε μια σειρά από κωδικούς, και κυρίως στη φαρμακευτική δαπάνη και στην προμήθεια υγειονομικού υλικού, έχουν σχεδόν εξαντληθεί και δεν επαρκούν για τη λειτουργία του Νοσοκομείου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αφού οι προϋπολογισθείσες ετήσιες δαπάνες ήταν μειωμένες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Απαραίτητη κρίνεται η έγκριση της τροποποίησης του προϋπολογισμού του 2013 για την περεταίρω ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και την λειτουργία της νέας πτέρυγας.

Ακόμη εμφανίζεται μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων που οδηγεί σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε κατάρτιση προγραμμάτων εργασίας κατά παράβαση των προβλέψεων της νομοθεσίας (12ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών, 2 repo και 1 νύχτα την εβδομάδα). Επίσης υπάρχουν συνεχείς αποχωρήσεις ιατρών και μεγάλη μείωση στα κονδύλια εφημεριών, με αποτέλεσμα να μένουν πολλές ημέρες το μήνα ακάλυπτες εφημερίες πολλών και κρίσιμων ειδικοτήτων.

Στο Νοσοκομείο - Κ.Υ. της Ιεράπετρας οι ελλείψεις αναλώσιμων καθιστούν πλέον δύσκολες έως αδύνατες τις ορθοπεδικές επεμβάσεις, όπως κατήγγειλαν οι χειρουργοί του Νοσοκομείου κατά τη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπίας μελών και Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις 28/8/2013. Η παθολογική κλινική δεν λειτουργεί τις τελευταίες 10 μέρες κάθε μήνα λόγο έλλειψης γιατρών, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι τα κενά στις εφημερίες στην τόσο ζωτικής σημασίας παθολογική κλινική θα καλυφτούν.

Σ’ αυτό προστίθεται και η μετάθεση τεσσάρων νοσηλευτών από το νοσοκομείο της Ιεράπετρας στο Ηράκλειο και αλλού, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει μέριμνα ώστε να καλυφτούν οι κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν. Όλα αυτά φυσικά συντελούν στην επιδείνωση των στατιστικών του νοσοκομείου γιατί αναγκάζεται να διακομίζει σε άλλα νοσοκομεία περιστατικά που θα μπορούσαν, υπό άλλες συνθήκες, να νοσηλευτούν στην Ιεράπετρα.

Το Νοσοκομείο - Κ.Υ. Σητείας παρουσιάζει έντονα προβλήματα στην λειτουργία του από έλλειψη, ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού.

Τα προγράμματα εφημεριών δεν είναι δυνατό να καλυφθούν στα περισσότερα από τα τμήματα από έλλειψη γιατρών. Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη η τοποθέτηση καρδιολόγου, η θέση του οποίου έχει κριθεί, καθώς και ακτινολόγων οι οποίοι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Σαν πρώτη προτεραιότητα θεωρείται η προκήρυξη επικουρικού καρδιολόγου για την κάλυψη αναγκών του ιδρύματος. Επίσης οι εργαζόμενοι νοσηλευτές στο Νοσοκομείο Σητείας είναι απλήρωτοι για τις πρόσθετες αμοιβές δηλαδή νυχτερινά, αργίες υπερωρίες, που έχουν εργασθεί από τον Δεκέμβριο του 2012 έως σήμερα ( 8 μήνες). Ανάλογες καθυστερήσεις υπάρχουν και στα υπόλοιπα Νοσοκομεία.

Επειδή γίνεται πεποίθηση στους κατοίκους του Λασιθίου πως αυτή η κατάσταση συντηρείται σκόπιμα, από το Υπουργείο σας με στόχο την απαξίωση και τελικά το κλείσιμο των νοσοκομείων στην πράξη.

Επειδή η κοροϊδία του Λασιθιώτικου λαού συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό και έχει εξαντληθεί η υπομονή του.

Επειδή η πλήρης, ασφαλής και σωστή λειτουργία όλων των νοσοκομειακών μονάδων του νομού κρίνεται απόλυτα αναγκαία και ζωτικής σημασίας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,

Προτίθεται να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα των Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου, απαλλάσσοντας τα από τη συνεχή υποβάθμιση και παρακμή που τα έχουν οδηγήσει οι μέχρι τώρα μνημονιακές πολιτικές.

Ο ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου