Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Βάζουν χέρι στις συντάξεις - Ερχονται περικοπές και αύξηση ορίων ηλικίας για να καλυφθεί η τρύπα των 6 δισ. ευρώ που υπάρχει στο ασφαλιστικό σύστημα



Του Τζώρτζη Ρούσσου


Βορά στο τέρας της αδιέξοδης μνημονιακής πολιτικής προσφέρεται για άλλη μια φορά το ασφαλιστικό σύστημα. Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν μέσα στο φθινόπωρο νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για περικοπές στις συντάξεις τους και αύξηση των ορίων ηλικίας των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ώστε να καλυφθεί η τρύπα των 6 δισ. ευρώ που υπάρχει στο ασφαλιστικό σύστημα και συστηματικά αποκρύβει ο πολλαπλώς καταληφθείς ψευδόμενος υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Αυτή είναι η αιτία για το χθεσινό αδιέξοδο, με τους εκπροσώπους της τρόικας να αρνούνται να συναντηθούν με τον κ. Βρούτση, αφού δεν υπάρχει γι’ αυτούς πεδίο διαπραγμάτευσης πέρα από την επιβολή οριζόντιων μέτρων με περικοπές σε κύριες συντάξεις και αυξήσεις των ορίων ηλικίας πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στην κοινωνική ασφάλιση.

Σε τρία ζητήματα κόλλησε η διαπραγμάτευση:

1. Στη μαύρη τρύπα του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2014 θα αγγίξει σωρευτικά τα 6 δισ. ευρώ.

2. Στην παταγώδη αποτυχία του κ. Βρούτση να πείσει τους οφειλέτες-εργοδότες να ενταχθούν στην πολυδιαφημισμένη ρύθμιση χρεών. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν ενταχθεί μόλις 26.200 οφειλέτες των ΙΚΑ-ΟΑΕΕ σε σύνολο 687.000.

3. Στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% αφού το κόστος που πρέπει να υπολογίζουν τα Ταμεία ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά ο κ. Βρούτσης ψέλλισε στους τροϊκανούς τις προτάσεις του λαμβάνοντας ως απάντηση ένα τεράστιο «όχι». Συγκεκριμένα πρότεινε την αύξηση του αριθμού των δόσεων από 48 σε 72 και τη μεταφορά των φετινών χρεών για το 2014! Προτάθηκε επίσης η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% να δοθεί μόνο στους συνεπείς εργοδότες.

Κλίμα τεχνητής ευφορίας

Είχε προηγηθεί ένα δραματικό παρασκήνιο, με τον υπουργό Γ. Βρούτση να προσέρχεται σαν τον κλέφτη το βράδυ της Πέμπτης στο υπουργείο Οικονομικών, όπου υπήρξε μια άτυπη πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, ώστε να μην υπάρξει την επόμενη ημέρα δημοσιοποίηση του αδιεξόδου. Εκεί οι τροϊκανοί εμφανίστηκαν περισσότερο διαβασμένοι απ’ όσο ήλπιζε ο κ. Βρούτσης, με αποτέλεσμα οι άτυπες συζητήσεις να φτάσουν στο αδιέξοδο… Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα είναι τόσο σοβαρό που αμέσως μετά ο υπουργός προσέτρεξε στο Μαξίμου όπου είχε έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς ειπώθηκε αλλά αυτό που έγινε ήταν να δοθεί εντολή ώστε να σκεπαστούν οι εξελίξεις για να… αγοραστεί χρόνος. Κάπως έτσι σήμερα ο Γ. Βρούτσης και οι επιτελείς του προωθούν το σενάριο ότι ακριβώς επειδή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συμφωνήθηκε τελευταία στιγμή να μην ασχοληθεί η τρόικα με το υπουργείο Εργασίας και να λυθούν τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αφού όπως ειπώθηκε τελικά «έχουμε συμφωνήσει σε όλα!!!»

Ασφυξία στο σύστημα

Μέγκενη που δεν χαλαρώνει ούτε με την εξαφάνιση των συνταξιούχων συνιστά η τρύπα των 6 δισ. που υπάρχει στο ασφαλιστικό σύστημα. Οι δυσμενείς για τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους (μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κ.λπ.) παρεμβάσεις χρειάζονται χρόνο για να φέρουν λογιστικά αποτελέσματα, όταν το σύστημα χρειάζεται τα χρήματα τώρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του 2014 το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα απολέσει περίπου 2 δισ. ευρώ λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης του από τον κρατικό κορβανά, άλλα 2 δισ. υπολογίζονται οι απώλειες των Ταμείων από την ανεργία που επιφέρουν οι μνημονιακές πολιτικές, τη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων (μέσω της περικοπής των μισθών τους) και βέβαια τη μη καταβολή των εισφορών από τις ασφυκτιώσες λόγω της μνημονιακής κρίσης επιχειρήσεις.

Τέλος, το σύστημα θα χάσει άλλα 2 δισ. ευρώ από τους κοινωνικούς πόρους (εισφορές σε υπηρεσίες υπέρ τρίτων) και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου