Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Σχετικά με τη συνάντηση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με εκπροσώπους φορέων του Νομού Λασιθίου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 

Από τον τύπο ενημερωθήκαμε για τη συνάντηση του υπουργού υγείας Άδ. Γεωργιάδη με εκπροσώπους φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης του Νομού Λασιθίου, καθώς και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου και τον Διοικητή του Νοσοκομείου του νομού, σε συνάντηση που έγινε την Πέμπτη 5/9/13 και στην οποία   μετείχαν ο Δήμαρχος Αγ. Νικολάου, κ. Δημήτρης Κουνενάκης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Σήφης Αναστασάκης , ο Δήμαρχος Σητείας, κ. Θοδωρής Πατεράκης, ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, κ. Γιώργος Μηλιαράς, ο Διοικητής του Νοσοκομείου του Νομού Λασιθίου, κ. Αλέξανδρος Μαυρικάκης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου, κ. Κωνσταντίνος Νικολαράκης.

Επίσης από τον τύπο ενημερωθήκαμε ότι ο κ. Γεωργιάδης ενημερώθηκε σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής ως προς τα θέματα της υγείας και της περίθαλψης και δεσμεύτηκε για τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος προτού ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την επόμενη φάση του μεταρρυθμιστικού σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας.

Θα θέλαμε ως ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου να κάνουμε γνωστά  τα παρακάτω:

1. Δεν ενημερωθήκαμε ούτε προσκληθήκαμε στη συγκεκριμένη συνάντηση, η οποία όπως φαίνεται οργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κ. Νικολαράκη, υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ στο ν. Λασιθίου στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Είναι αξιοσημείωτο ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση δεν προσκλήθηκε ούτε ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων στα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου και ούτε ένας εκπρόσωπος των Νοσοκομειακών Ιατρών. Ενδεχομένως  οι οργανωτές  να έκριναν ότι δεν υπήρχε λόγος οι λειτουργοί της δημόσιας υγείας στο ν. Λασιθίου να μετέχουν σε μια τέτοια συνάντηση, ή να έκριναν ότι άλλοι δύο συμμετέχοντες θα καθιστούσαν την αντιπροσωπεία υπεράριθμη...

2. Διαφωνούμε - όπως και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία -  με την πολιτική της κινητικότητας  διαθεσιμότητας στο χώρο της υγείας και με τον τρόπο με τον οποίο προωθούνται οι όποιες αλλαγές.Το κύμα αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο τομέα της Υγείας που βρίσκεται σε εξέλιξη περιλαμβάνει:
· Τη μεταφορά της δαπάνης υπηρεσιών υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης απευθείας στους πολίτες (χαράτσια στην πρόσβαση και εισαγωγή στα Δημόσια νοσοκομεία, αυξήσεις συμμετοχών ασφαλισμένων σε εξετάσεις και φάρμακα, μεγαλώνει συνεχώς ο κατάλογος των φαρμάκων που βρίσκονται έξω από ασφαλιστική κάλυψη, εκτεταμένη συρρίκνωση ασφαλιστικών παροχών υγείας κλπ). Εμπέδωση στη συνείδηση του λαού ότι η υγεία είναι εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό.
· Πλήρη οργανωτική και λειτουργική αποδιάρθρωση των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ με στόχο να παραδοθεί πλήρως η πρωτοβάθμια περίθαλψη στο μεγάλο ιδιωτικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο.
· Αριθμητική συρρίκνωση του προσωπικού που στελεχώνει τις δομές του ΕΣΥ και μείωση του μισθολογικού του κόστους. (χαμηλά αμειβόμενο, ευέλικτο δυναμικό)
· Προώθηση της λειτουργίας όσων «δημόσιων» δομών και υπηρεσιών υγείας διατηρηθούν, σαν ιδιωτικές επιχειρηματικές μονάδες (ανώνυμες εταιρείες), με μείωση μέχρι κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησής τους. Όσες αδυνατούν να λειτουργήσουν κάτω από αυτό το πλαίσιο θα κλείνουν.
· Οι αναδιαρθρώσεις αυτές (και στο χώρο της Υγείας) ήταν σχεδιασμένες από δεκαετίες στα πλαίσια της ΕΕ και όχι μόνο, μάλιστα σε πολλές χώρες της ΕΕ έχουν από χρόνια εφαρμοστεί, αλλά και στη χώρα μας τμήματά τους, αποσπασματικά, είχαν κατά καιρούς τεθεί σε εφαρμογή.

3. Είναι εμφανές ότι ο υπουργός υγείας Άδ. Γεωργιάδης όταν υπόσχεται εξαντλητικό διάλογο προτού ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την επόμενη φάση του μεταρρυθμιστικού σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας ΛΕΕΙ ΨΕΜΜΑΤΑ αφού η επόμενη φάση της κινητικότητας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου  και το υπουργείο ακόμα δεν έχει παρουσιάσει την παραμικρή πρόταση σχετικά με τις προθέσεις του για τα Νοσοκομεία της επαρχίας. Ο τηλευπουργός προφανώς όταν μιλά για "εξαντλητικό διάλογο" εννοεί on camera συναντήσεις  επί προειλλημένων αποφάσεων όπως έκανε για τα Νοσοκομεία της Αθήνας δίνοντας τηλεοπτικά show με εκφράσεις όπως "παιδιά ελάτε να πάρετε φυστικάκια" και "έλα να βάλουμε στοίχημα τις θέσεις μας". 

4.Τα κύρια προβλήματα του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, όπως και όλων των Νοσοκομείων της χώρας, οφείλονται στη συνεχή και τεράστια περικοπή των προϋπολογισμών και στην   έλλειψη προσωπικού λόγω του παγώματος των προσλήψεων στην υγεία. Μόνο μέσα στο 2013 (σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών) αποχωρούν περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, θέσεις που δεν πρόκειται να αναπληρωθούν λόγω του παγώματος των προσλήψεων. Είναι εμφανές ότι με τις 2.500 κινητικότητες δεν μπορεί να καλυφθούν ούτε στο ελάχιστο αυτά τα 10.000 εφετινά κενά, αφού οι κινητικότητες φέρνουν μαζί και καταργημένες κλίνες και αντίστοιχο φόρτο για τα Νοσοκομεία. Οι δαπάνες του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου για το 2013 ήδη έχουν εξαντληθεί και επαρκούν μόνο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ για το 2014 έχει δοθεί από το Υπ. Υγείας  εντολή για μείωση κατά 15% των δαπανών των υπό σύνταξη προϋπολογισμών. Είναι για μας φανερό ότι χωρίς ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής που ακολουθείται στο χώρο της υγείας (με προϋπολογισμούς σύμφωνα με τις ανάγκες των Νοσοκομείων και κάλυψη των αποχωρήσεων - συνταξιοδοτήσεων με  νέες προσλήψεις ), δεν πρόκειται να υπάρξει η αναγκαία βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου.

5. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου αλλά και τους πολίτες του τόπου να συμμετάσχουν ενεργά το επόμενο διάστημα σε όλες τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται για την προάσπιση των κοινωνικών αγαθών και για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων. Συμμετέχουμε με αντιπροσωπία μας αύριο Σάββατο 7/9/13  στο μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη και καλούμε  σε μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τις 19 και 19 Σεπτεμβρίου και σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν τη συγκεκριμένη εβδομάδα και στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Η τύχη της δημόσιας δωρεάν υγείας και της πατρίδας μας είναι στα χέρια του λαού.
 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου