Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Τα μεγάλα προβλήματα λειτουργίας του ΓΝΑΝ λόγω της έλλειψης προσωπικού έθεσαν στον υποδιοικητή της ΔΥΠΕ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων


Συνάντηση με τον υποδιοικητή της ΔΥΠΕ Κρήτης κ. Νεοφώτιστο είχε σήμερα Τρίτη 24/9/13 το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου στην έδρα της ΔΥΠΕ στο Ηράκλειο.
Στη συνάντηση μετείχε και η πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών ΕΣΥ ν. Λασιθίου καθώς και εργαζόμενοι στα εργαστήρια του Νοσοκομείου.
Το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων του ΓΝΑΝ έθεσε στον υποδιοικητή της ΔΥΠΕ τα μεγάλα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο λόγω της έλλειψης προσωπικού και του παρέδωσε το παρακάτω υπόμνημα:

"κύριε υποδιοικητά
Επ΄ ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε γραπτώς τα μεγαλύτερα προβλήματα έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζουμε στο Νοσοκομείο μας, προβλήματα που οδηγούν σε ανασφαλή λειτουργία και εφημέρευση του Νοσοκομείου, σε εξάντληση των εργαζομένων και σε εφαρμογή παράνομων προγραμμάτων εργασίας από τη διοίκηση. Η παράθεση γίνεται ανά τμήμα ή υπηρεσία:

  1. Παιδιατρική κλινική: Από τους 4 ιατρούς που διαθέτει η κλινική η μία ιατρός αποχωρεί άμεσα με άδεια κύησης, η δεύτερη μετακινείται για κάποιες ημέρες στο Ηράκλειο, ο διευθυντής έχει μετακινηθεί με απόφαση της ΔΥΠΕ σε Νοσοκομείο του Ηρακλείου και εκτελεί μέχρι 5 εφημερίες στο ΓΝΑΝ. Με αυτά τα δεδομένα τα περισσότερα πρωινά μένει μόνο μία παιδίατρος, ενώ μετά την άδεια κύησης θα μένουν τουλάχιστον 5 εφημερίες το μήνα ακάλυπτες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να κλείσει και πάλι για κάποιες ημέρες η κλινική, όπως έχει γίνει άλλες 4 φορές το τρέχον έτος. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος.,
  2. Μικροβιολογικό, αιματολογικό, βιοχημικό εργαστήριο: Υπάρχει μεγάλη έλλειψη παρασκευαστών επειδή το τρέχον έτος υπήρξαν συνταξιοδοτήσεις, πρόσφατη μετακίνηση παρασκευάστριας και υπάρχει και μία άδεια εγκυμοσύνης. Το αποτέλεσμα είναι οι παρασκευαστές του τμήματος να εργάζονται με παράνομα προγράμματα εργασίας, με ένα ρεπό την εβδομάδα και χωρίς να μπορούν να πάρουν καθόλου άδεια. Στους ιατρούς, συνταξιοδοτείται μέχρι το τέλος η διευθύντρια του τμήματος, ενώ μία ειδικευμένη ιατρός που βρισκόταν σε άδεια ανατροφής δεν επέστρεψε γιατί υπήρξε απόφαση τρίμηνης μετακίνησης της από τη ΔΥΠΕ προς το Βενιζέλειο. Οι εφημερίες έχουν μειωθεί λόγω έλλειψης κονδυλίων στο ελάχιστο (3 για κάθε ιατρό), ενώ δεν υπάρχουν πλέον ειδικευόμενοι στο τμήμα.
  3. Μονάδα Τεχνητού Νεφρού: Έχουν αυξηθεί το τρέχον έτος κατά πολύ οι νεφροπαθείς (64 από 51) ενώ επίκειται συνταξιοδότηση μίας νοσηλεύτριας στο επόμενο διάστημα
  4. Πολυκλινική!!! Λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού η διοίκηση προχώρησε πρόσφατα σε ενοποίηση των νοσηλευτικών τμημάτων στον 4ο όροφο, με αποτέλεσμα στην ίδια κλινική να συστεγάζονται πλέον η Ορθοπαιδική, η ΩΡΛ, η Ουρολογική και η οφθαλμολογική. Πολλές φορές φιλοξενούνται ασθενείς και από την Παθολογική και τη χειρουργική. Εκ των πραγμάτων προκύπτει μεγάλη δυσκολία στους νοσηλευτές να ανταποκρίνονται σωστά στο έργο τους, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων για τους ασθενείς. Η ορθοπαιδική κλινική λόγω συνταξιοδότησης του διευθυντή έχει μείνει με 2 ιατρούς και εφημερεύει τις μισές ημέρες του μήνα, με αποτέλεσμα πάρα πολλά ορθοπαιδικά περιστατικά να οδηγούνται στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου. Στην Ουρολογική κλινική παραιτήθηκε ένας ιατρός και έχει μείνει μόνο ένας, που καλύπτει 3-4 εφημερίες το μήνα (λόγω της έλλειψης κονδυλίων).
  5. Αιμοδοσία: Μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού με αποτέλεσμα να συντάσσονται παράνομα προγράμματα εργασίας (1 ρεπό την εβδομάδα) και να μην μπορεί το προσωπικό να πάρει τις άδειες του.
  6. Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική: Ενώ ο αριθμός των τοκετών είναι στο ίδιο περίπου επίπεδο με το Βενιζέλιο, υπάρχει μεγάλη έλλειψη μαιών και κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να εκτελούνται εξαντλητικά προγράμματα εργασίας.
  7. Μαγειρεία: Ένας μάγειρας συνταξιοδοτείται αυτές τις ημέρες και οι δύο μάγειρες που απομένουν εργάζονται το Σεπτέμβριο με παράνομα και εξαντλητικά προγράμματα εργασίας (21 ημέρες συνεχούς εργασίας χωρίς ρεπό). Πρόβλημα έλλειψης προσωπικού υπάρχει επίσης και στις τραπεζοκόμες.
  8. Τεχνική υπηρεσία: έχουμε συνεχείς συνταξιοδοτήσεις με αποτέλεσμα στους 3 εναπομείναντες ηλεκτρολόγους να συντάσσονται επίσης παράνομα προγράμματα εργασίας (4-5 ημέρες συνεχόμενη νύκτα, δεν μπορεί να πάρει κανείς άδεια). Τα υπόλοιπα τμήματα και ειδικότητες της τεχνικής υπηρεσίας έχουν αδειάσει από προσωπικό με αποτέλεσμα να μην επαρκούν για την τεχνική υποστήριξη του Νοσοκομείου
  9. Διοίκηση: Είχαμε πρόσφατα συνταξιοδότηση στο γραφείο προμηθειών, που για να καλυφθεί το κενό αποψιλώθηκαν άλλα τμήματα. Η γραμματεία του ΔΣ με ένα άτομο καλύπτει γραμματειακά όλα τα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία, ενώ το γραφείο κίνησης και νοσηλείων λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη δυσκολία υποβολής και είσπραξης νοσηλίων. Υπάρχει πρόβλημα στα περισσότερα τμήματα της διοίκησης λόγω της συσσώρευσης πλέον μεγάλου όγκου γραφειοκρατικών εργασιών που απαιτούνται για να λειτουργεί στοιχειωδώς το Νοσοκομείο.
  10. Αναισθησιολογικό: Μετά την πρόσφατη υπόθεση και την απομάκρυνση ενός ιατρού, θα μείνουν το Σεπτέμβριο (και ενδεχομένως κάθε μήνα) 6 εφημερίες ακάλυπτες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλος κίνδυνος για την ασφαλή λειτουργία και εφημερία του Νοσοκομείου.
  11. ΜΕΘ: Παραιτήθηκε ένας ιατρός και οι εφημερίες του καλύπτονται από εξειδικευμένο ιατρό της παθ. Κλινικής. Το Νοσοκομείο έχει ζητήσει ιατρούς και νοσηλεύτριες από προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά δεν γνωρίζουμε τί θα γίνει τελικά.
  12. Χειρουργική κλινική: Μία νοσηλεύτρια μετακινήθηκε με απόφαση της ΔΥΠΕ σε Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Έχουν μείνει μόνο 5 νοσηλεύτριες στο τμήμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την σύνταξη του προγράμματος εργασίας και με το φόρτο εργασίας που υπάρχει στην κλινική.
  13. Νοσοκόμοι τραυματιοφορείς: Είχαμε συνταξιοδοτήσεις με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί στο ελάχιστο ο αριθμός τους και να μην επαρκούν για να καλύπτουν πλήρως όλες τις βάρδιες στο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα πολλές φορές στην απογευματινή και νυχτερινή βάρδια να υπάρχει ένας τραυματιοφορέας για όλο το Νοσοκομείο και ένας για τα ΤΕΠ (Ε.Ι.).
  14. Βοηθοί θαλάμου: το Νοσοκομείο διαθέτει μόλις 2 βοηθούς θαλάμου που δεν επαρκούν για να καλύπτουν όλα τα τμήματα και ειδικά αυτά με τις μεγαλύτερες ανάγκες (ΜΤΝ, ΜΕΘ κλπ).
  15. Πλυντήρια στεγνωτήρια: Είχαμε επίσης συνταξιοδοτήσεις, με αποτέλεσμα από 10 άτομα που απασχολούνταν στο τμήμα προηγούμενα χρόνια, τώρα θα απομείνουν μόλις 2 (!) που σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν για τη διεκπεραίωση (πλύσιμο, στέγνωμα κλπ) του συνόλου του ιματισμού του Νοσοκομείου.
  16. Φαρμακείο: Επίκειται η συνταξιοδότηση της μίας φαρμακοποιού το τρέχον έτος και ενδεχομένως και του δεύτερου.
  17. Παθολοανατομικό: Συνταξιοδοτήθηκε ο μοναδικός ιατρός του τμήματος και το Νοσοκομείο έχει μείνει χωρίς παθολογοανατόμο, με αποτέλεσμα να στέλνει τα παρασκευάσματα σε άλλα εργαστήρια.

Κύριε υποδιοικητά, τα παραπάνω είναι μόνο τα βασικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Νοσοκομείο από την έλλειψη προσωπικού, αφού και τα τμήματα που δεν αναφέρονται έχουν επίσης προβλήματα. Βασική αιτία των προβλημάτων είναι η απαγόρευση των προσλήψεων τα τελευταία 2 χρόνια.

Κατανοούμε ότι από την πλευρά σας δεν μπορούν να γίνουν θαύματα, αλλά μπορούν κάλλιστα να γίνουν επί μέρους παρεμβάσεις, ώστε να διασφαλιστεί η στοιχειώδης εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων και η πλήρης και ασφαλής λειτουργία και εφημέρευση του Νοσοκομείου."

Με βάση το παραπάνω υπόμνημα, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝΑΝ ζήτησαν από τον κ. υποδιοικητή να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις για να βελτιωθεί η άσχημη κατάσταση και να λυθούν τα πιο έντονα προβλήματα και εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τις πρόσφατες μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από το ΓΝΑΝ προς τα νοσοκομεία του Ηρακλείου, κάνοντας σαφές ότι θα αντιδράσουν σε οποιαδήποτε απόπειρα σταδιακής υποβάθμισης και απορρόφησης του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου από τα Νοσοκομεία του Ηρακλείου, ενώ έκαναν σαφή την αντίθεση του Συλλόγου τους στη διαδικασία της διαθεσιμότητας, Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη διαθεσιμότητα το υπ. υγείας δηλώνει ότι θα καλύψει περίπου 2.500 θέσεις (που θα φέρνουν μαζί τις καταργούμενες κλίνες και τον αντίστοιχο φόρτο εργασίας) ενώ μόνο το 2013 οι αποχωρήσεις εργαζομένων λόγω συνταξιοδότησης από το χώρο της υγείας θα ξεπεράσουν τις 10.000 που δεν πρόκειται να καλυφθούν λόγω της απαγόρευσης νέων προσλήψεων.

Ο κ. Νεοφώτιστος ανέφερε ότι η Διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης ετοιμάζει την πρόταση της για την αναδιάρθρωση των νοσηλευτικών μονάδων της Κρήτης και του ν. Λασιθίου, η οποία όμως δεν είναι ακόμα δημοσιοποιήσιμη, και σε αυτήν δεν θα υπάρξει πρόβλεψη για ροή προσωπικού από τα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου προς άλλους νομούς. Ανέφερε ότι οι όλες ενέργειες θα έχουν τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να ενταχθεί και το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου στη διαδικασία της διαθεσιμότητας.
Ακόμα ο κ. Νεοφώτιστος δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει σε συνεργασία με το διοικητή του ΓΝΑΝ να λυθούν άμεσα τα πιο οξέα προβλήματα έλλειψης προσωπικού.

Από τη συνάντηση αυτή οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων που συμμετείχαν δεν γύρισαν σοφότεροι αλλά αντίθετα πολύ ανήσυχοι όσον αφορά και το μέλλον των εργαζόμενων και τις προοπτικές για την Υγεία στο Νομό Λασιθίου συμπεριλαμβανομένου και του κατ 'επίφαση κεντρικού νοσοκομείου.
Χρειάζεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα για άμεσες αντιδράσεις από το σύνολο των υγειονομικών και του λαού του Λασιθίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου