Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ξεκίνησε από τις 29/8 η λειτουργία Κέντρου Διαταραχών Μνήμης στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου με εθελοντές της Εταιρείας Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Λασιθίου

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΜΝΗΜΗΣ

 Η αύξηση του μέσου όρου ζωής στις αναπτυγμένες χώρες έχει ως συνέπεια την αύξηση της συχνότητας παθήσεων όπως η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η άνοια.

Σήμερα οι άνοιες, με συχνότερη τη νόσο Alzheimer, αποτελούν μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα με τον αριθμό των ασθενών να αυξάνεται αλματωδώς καθώς υπάρχουν 150.000 ασθενείς στην Ελλάδα, 5 εκατομμύρια στην Ευρώπη και 40 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Ο όρος “άνοια”  αφορά συμπτώματα που αφορούν στις νοητικές λειτουργίες και τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή επιδείνωση της ικανότητας του ατόμου να λειτουργεί ικανοποιητικά στην καθημερινή του ζωή. Στις μέρες μας μας δίνεται η δυνατότητα πρόληψης αλλά και έγκαιρης διάγνωσης, τόσο με νευροψυχολογικό έλεγχο όσο και με νέες απεικονιστικές και εργαστηριακές μεθόδους ενώ, η σύγχρονη φαρμακοθεραπεία σε συνδυασμό με εξατομικευμένα προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης μπορούν να εξασφαλίσουν τη βελτίωση ή την καθυστέρηση της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών και της συνολικής λειτουργικότητας του ατόμου. Συνεπώς καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής για τον ασθενή και την οικογένεια του.

Η Εταιρεία Alzheimer και συναφών διαταραχών Λασιθίου ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, δημιούργησε το Κέντρο Διαταραχών Μνήμης. Μια δομή με ανθρώπινη προσέγγιση, στελεχωμένο από έμπειρους και διακεκριμένους επιστήμονες. Η εν λόγω δομή λειτουργεί στην πόλη του Αγίου Νικολάου από τις 29 Αυγούστου 2013. Στεγάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου (εξωτερικό ιατρείο καρδιολογικής κλινικής), λειτουργεί κάθε Πέμπτη από τις 16:30 έως τις 19:00 και εξυπηρετεί δύο περιστατικά στο εν λόγω χρονικό διάστημα. Στελεχώνεται από προσωπικό δύο ατόμων - εθελοντών (Ψυχολόγο και Κοινωνικό Λειτουργό).

Στο Κέντρο Διαταραχών Μνήμης παρέχονται οι ακόλουθες υπηρεσίες:


  • Λειτουργική - νοητική αξιολόγηση
  • Διάγνωση διαταραχών μνήμης και λοιπών νοητικών λειτουργιών (λόγος, προσοχή/ συγκέντρωση και λοιπές εκτελεστικές λειτουργίες)
  • Ενημέρωση και Υποστήριξη ασθενών και συγγενών.



Το Κέντρο απευθύνεται σε άτομα με:


  • Άτομα άνω των 45 ετών με ή χωρίς κληρονομική προδιάθεση για άνοια,
  • Ηλικιωμένους με Νοητική Εξασθένιση της 3ης Ηλικίας ή άνοια (νόσος Αλτσχάιμερ κ.ά.)
  • Λοιπές Νοητικές Διαταραχές από: Kρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, Αγγειακά Εγκεφαλικά Συμβάματα, Άλλες νόσους του Νευρικού Συστήματος, με προσβολή των Νοητικών Λειτουργιών.


       Για το Κέντρο Μνήμης
Ζωή – Ηρώ Νικολάου, Ψυχολόγος
            Ελπινίκη Φρουζή, Κοινωνική Λειτουργός
Μέλη  Εταιρείας Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Λασιθίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου