Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Δώστε μας Στοιχεία Ελέγχων για τα Φθηνότερα Φάρμακα που δίδονται στους Έλληνες Ασθενείς ερήμην των Θεράποντων Γιατρών τους

Προς
Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων
Μεσογείων 284
Χολαργός, ΤΚ 15562
Αθήνα, 3.9.2013

ΘΕΜΑ: Δώστε μας Στοιχεία Ελέγχων για τα Φθηνότερα Φάρμακα που δίδονται στους Έλληνες Ασθενείς ερήμην των Θεράποντων Γιατρών τους

Στόχος του ΙΣΑ η προστασία του Ασθενή και η ασφαλής θεραπεία του

Αξιότιμη κα Σκουρολιάκου,
Μετά την από 2/9/2013 απάντησή σας, σας δηλώνουμε ότι ουδείς αμφισβητεί την ορθή λειτουργία του ΕΟΦ που αναλύετε, όμως ο Ιατρικός Κόσμος ενδιαφέρεται για την προστασία του Ασθενή και την ασφαλή θεραπεία του.
Σας καλούμε να ενημερώσετε την ιατρική κοινότητα για τα φθηνότερο γενόσημα που κατακλύζουν την ελληνική αγορά από τις τρίτες χώρες και ευελπιστείτε να παραγκωνίσουν και να εξουδετερώσουν όλα τα υπόλοιπα που πολλά χρόνια τώρα κυκλοφορούσαν από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία.
Εστιάζοντας λοιπόν απαντήσεις σας και συγχαίροντας την προσπάθεια του ΕΟΦ για τα δεδομένα που έχει, οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι ΔΕΝ απαντάτε στα σαφή ερωτήματα μας ούτε του πρώτου εγγράφου μας (23-8-2013) ούτε και του δεύτερου (30-8-2013)
Για να αποδειχτεί λοιπόν η ασφάλεια των φθηνότερων γενοσήμων που δίδονται ΕΡΗΜΗΝ του γιατρού από το φαρμακοποιό,
1) Περιμένουμε να μας εγχειρίσετε τις ονομαστικές Κλινικές Μελέτες Ασφάλειας που έχουν δημοσιευτεί για το φθηνότερο γενόσημα που θα χορηγεί ο φαρμακοποιός στον έλληνα ασθενή, θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά δε θα μπορεί να ελέγξει ο γιατρός
2) Περιμένουμε να μας ενημερώσετε τις μελέτες σύγκρισης των Ανεπιθύμητων Ενεργειών των γενοσήμων μεταξύ τους ή και σε σύγκριση με το πρωτότυπο
3) Απαντήστε στην ερώτηση αν τα φθηνότερα εισαγόμενα στην Ελλάδα γενόσημα από τις τρίτες χώρες, ελέγχονται στην Ελλάδα ή αν ελέγχεται μόνο ο φάκελός τους; Τι ελέγχετε Φάρμακα ή Χαρτιά;
4) Περιμένουμε από τον ΕΟΦ τα στοιχεία των ελέγχων στην ποιοτική και ποσοτική χημική ανάλυση των φθηνότερων γενοσήμων, στην καθαρότητα των εκδόχων των φθηνότερων γενοσήμων και στη φαρμακοδυναμική ισοδυναμία των φθηνότερων γενοσήμων.
Τονίζουμε για ακόμη μία φορά, ότι ο γιατρός εχει την ιατρική ευθύνη της θεραπείας και οφείλει να γνωρίζει την αγωγή που λαμβάνει ο ασθενής του.
Οι Λειτουργοί Υγείας αγωνίζονται και θα συνεχίσουν να το πράττουν για την Ποιοτική κι Ασφαλή Θεραπεία των Αρρώστων τους με το χαμηλότερο κόστος.
Ούτε η αύξηση της κατανάλωσης των γενοσήμων ούτε και η κλινική φαρμακολογία του κάθε γενοσήμου αποτελούν πεδία αποφάσεων για τους λογιστές τη υγείας και της Τρόικας, που δε γνωρίζουν, δεν οφείλουν να γνωρίζουν και δε ρωτούν, ως οφείλουν, αυτούς που γνωρίζουν.
Η ευθύνη του φαρμάκου αφορά μόνο το γιατρό και η Πολιτική Φαρμάκου πρέπει να επαναπροσδιοριστεί σε μία βάση όπου ο θεράπων Γιατρός θα έχει ολοκληρωτικά αυτή την ευθύνη της θεραπευτικής επιλογής. Μόνο με τη συμμετοχή των Λειτουργών υγείας μπορεί να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό φάρμακο με τη χαμηλότερη τιμή και να διασφαλιστεί η Πολιτική Φαρμάκου προς όφελος του Ασθενή, πετυχαίνοντας και τους εθνικούς μας στόχους: Με μία στόχευση, όχι τα νούμερα, αλλά τον άνθρωπο και κυρίως τον άρρωστο συνάνθρωπο. Και αυτή η προσπάθεια είναι ΙΑΤΡΙΚΗ σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να παραμείνει ΙΑΤΡΙΚΗ και στην Ελλάδα. Γιατί Υγεία χωρίς Γιατρούς δε γίνεται.
Για το ΔΣ του ΙΣΑ

Ο Πρόεδρος                  Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Πατούλης         Στάθης Τσούκαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου