Έναν εικονικό παράδεισο αναφορικά με την υγεία και την φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων πολιτών περιέγραψε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στην 79η ΔΕΘ.
Έναν παράδεισο, μέσα στον οποίο θα πρέπει να ευτυχούν οι πολίτες και θα πρέπει να έχουν λυμένα τους όλα τα προβλήματα.
Και τι δεν είπε, ο κ. Σαμαράς, για την υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων:
Ότι σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία έχουν συνεχή παρακολούθηση του κόστους τους με σύγχρονες μεθόδους. Ότι η σπατάλη έχει δραστικότατα περικοπεί.
Είπε για τα φάρμακα τα οποία μέχρι πρότινος κόστιζαν δυσανάλογα, με αποτέλεσμα και η φαρμακευτική δαπάνη να έχει εκτοξευθεί, ενώ σήμερα η δαπάνη αυτή έχει υποχωρήσει κάτω από το μισό. Για το γεγονός ότι η Ελλάδα αγοράζει τα φάρμακα στις φθηνότερες τιμές στην Ευρώπη, ενώ αυξήθηκε η πρόσβαση του κοινού σε νέα σκευάσματα.
Για το πρωτοποριακό σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και για το γεγονός ότι υπάρχει για πρώτη φορά κάλυψη στους ανασφάλιστους.
«Αλήθεια, μήπως ο πρωθυπουργός ζει σε άλλη χώρα, ή μήπως οι σύμβουλοί του αγνοούν την πραγματικότητα», σχολιάζουν φορείς από τον κλάδο της υγείας;
Εάν τα φάρμακα είναι φθηνά σήμερα – μετά από αλλεπάλληλες είναι γεγονός μειώσεις των τιμών-τότε γιατί έχει αυξηθεί τόσο δραματικά η συμμετοχή των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκευάσματα για τα οποία να πληρώνει ο πολίτης, ακόμη και 60% ή 80% συμμετοχή;
Για ποια μείωση λοιπόν μιλάμε; Η μόνη μείωση για την οποία κάθε άλλο παρά πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, είναι η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία σε διάστημα σχεδόν πέντε ετών, μειώθηκε κατά 60%, φθάνοντας τα 2 δις ευρώ για το 2014 και το 2015, από 5,2 δις ευρώ που ήταν το 2009.
Όσον αφορά την συνεχή παρακολούθηση που έχουν τα νοσοκομεία, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, αναφορικά με τον έλεγχο του κόστους, πράγματι, το ΕΣΥ βρίσκεται στο μικροσκόπιο, αλλά με σκοπό, να εμφανίζει διαρκείς μειώσεις στις δαπάνες του. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι οι κουτσουρεμένοι προϋπολογισμοί, οι οποίοι ζορίζουν ακόμη πιο πολύ το προσωπικό- το οποίο καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για να μην αφήσει κανέναν ασθενή ακάλυπτο- αλλά και οι περίφημες εργολαβίες, η εκχώρηση δηλαδή βασικών υπηρεσιών (όπως σίτιση, καθαρισμός κλπ) εντός των νοσοκομείων, σε ιδιώτες.
Για να μην πούμε, ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε λειτουργική απορρύθμιση τα τελευταία 5 χρόνια, εξαιτίας των περικοπών και των ελλείψεων.
Να θυμίσουμε, ότι οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 52,8% την τελευταία 5ετία (2009-2013) ενώ και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ μειώθηκαν κατά 17.000 την τελευταία 10ετία. Η ραγδαία αυτή μείωση, σημειώθηκε συνεπεία των συνταξιοδοτήσεων αλλά και του παγώματος των προσλήψεων.
Για να μην πούμε για το ΠΕΔΥ το οποίο αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις και κενά σε προσωπικό και μονάδες.
Αναφορικά με την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση – για την οποία υπερηφανεύεται η κυβέρνηση ότι σκίζει και ότι αποτελεί πρωτοποριακό εργαλείο, ας ρωτήσουν καλύτερα έναν γιατρό, πόσο περίπλοκη έχει γίνει και κάθε άλλο, παρά εξυπηρετεί τον στόχο της που ήταν ο έλεγχος της προκλητής ζήτησης και της υπερσυνταγογράφησης.
Τέλος, όσον αφορά τους ανασφάλιστους, καλά έκανε ο πρωθυπουργός και πραγματοποίησε μόνο μία μικρή αναφορά. Τι να πει άλλωστε, για την τεράστια αυτή υγειονομική βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί; για την φαρμακευτική τους κάλυψη που θα προκύψει από τον ήδη αιματηρό κλειστό προϋπολογισμό των 2 δισ ευρώ, ή για τα ψίχουλα που αποφάσισε να δώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς νομοθέτησε, μόλις 1,350 δις ευρώ για την ιατρική περίθαλψη της ευπαθής αυτής ομάδας, ποσό, που αντιπροσωπεύει μόλις και μετά βίας σε μισό ευρώ νοσηλεία κατ άτομο;
Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/item/318613-i-eikoniki-pragmatikotita-tou-k-samara-gia-tin-ygeia-ton-ellinon#ixzz3ClbM9jML
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου