Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Η νοσηλευτική φροντίδα στον νομό Λασιθίου

του Αντώνη Γερμανάκη

Η σύγχρονη άσκηση της Ιατρικής σε νοσοκομειακό επίπεδο απαιτεί  ως απαραίτητες προϋποθέσεις, την σύγχρονη λειτουργία στον ίδιο νοσοκομειακό χώρο πολλών ιατρικών τμημάτων διαφορετικών ειδικοτήτων που αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοϋποστηρίζονται καθώς και  Ειδικών Μονάδων, όπως η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και η Μονάδα Αιμοδοσίας.

Επειδή στο νομό Λασιθίου μόνο το Κεντρικό Νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου διαθέτει τις παραπάνω  δυνατότητες, μπορεί να παρέχει νοσηλευτικές υπηρεσίες πολύ πιο ασφαλείς και από πλευράς διαγνωστικής προσέγγισης αλλά και από πλευράς ορθής και έγκαιρης αντιμετώπισης των επιπλοκών που συχνά παρουσιάζονται σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Μπορεί να καλύπτει έτσι, υπό την προϋπόθεση της επαρκούς στελέχωσης και χρηματοδότησης, με σύγχρονο τρόπο τις νοσηλευτικές ανάγκες όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής του Μιραμπέλλου και του Οροπεδίου Λασιθίου, αλλά και των περιοχών της Ιεράπετρας και της Σητείας, πολλοί κάτοικοι των οποίων όταν αρρωστήσουν επισκέπτονται κατευθείαν το Νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στην αποκατάσταση της υγείας τους και όχι στην μικρή χρονική απόσταση των 30 λεπτών ή 1 ώρας που απέχουν αντίστοιχα οι τόποι διαμονής τους από το Νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου, αποστάσεις που αν κρίνει κάποιος με τα δεδομένα της Αττικής θεωρούνται συνήθεις.

         Μερικά παραδείγματα των δυνατοτήτων που έχει το νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου που δεν τις έχουν, ούτε μπορούν να τις αποκτήσουν τα Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας του νομού Λασιθίου:
    1.   Αν ένας ασθενής που χειρουργείται ή μια γυναίκα αμέσως μετά τον τοκετό παρουσιάσει ως επιπλοκή μια μαζική αιμορραγία, η Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου είναι σε θέση να τους υποστηρίξει άμεσα με τις απαιτούμενες μονάδες αίματος  πράγμα μη εφικτό στά Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας Ιεράπετρας και Σητείας που διαθέτουν μόνο μια μικρή παρακαταθήκη μονάδων αίματος.
  1. Αν μετεγχειρητικά απαιτηθεί, όπως συχνά συμβαίνει,  η νοσηλεία του ασθενή σε ΜΕΘ μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του, αυτό στο Νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου θα γίνει άμεσα και ο ασθενής δεν θα αναγκαστεί να διακομιστεί διασωληνομένος με το ΕΚΑΒ σε άλλο νοσοκομείο, δοκιμάζοντας έτσι την ανθεκτικότητα των ραμμάτων στα ταρακουνήματα του ασθενοφόρου, όπως συμβαίνει σε χειρουργημένους ασθενείς στην Ιεράπετρα και την Σητεία.
  2. Σε περιπτώσεις εμφράγματος, η θρομβόλυση και η επακόλουθη παρακολούθηση του ασθενή στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου γίνεται στην ΜΕΘ, υπό την συνεχή επίβλεψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει στην Ιεράπετρα και στην Σητεία, αν δε ο ασθενής παρουσιάσει ως επιπλοκή μια σοβαρή αιμορραγία (όπως γαστρορραγία) οι μεταγγίσεις μπορούν να γίνουν απρόσκοπτα λόγω της ύπαρξης αιμοδοσίας.
  3. Αν ένας νοσηλευόμενος ασθενής παρουσιάσει ως επιπλοκή οξεία νεφρική ανεπάρκεια, δεν χρειάζεται να διακομίζεται σε άλλο νοσοκομείο για αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού το Νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου διαθέτει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
  4. Η παρουσία ΜΕΘ, με την ασφάλεια που παρέχει, επιτρέπει την νοσηλεία βαρύτερων περιστατικών στα επιμέρους τμήματα και ιδιαίτερα στην Παθολογική και Χειρουργική κλινική.

Επίσης το Νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου διαθέτει εξοπλισμό που είναι απολύτως απαραίτητος για την σύγχρονη άσκηση της ιατρικής, που δεν υπάρχει στα υπόλοιπα Νοσοκομεία -Κ.Υ..
  1. Το Μικροβιολογικό εργαστήριο έχει την δυνατότητα διενέργειας αιμοκαλλιεργειών, εξέταση που απαιτείται σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς με λοιμώξεις, για την σωστή αντιμετώπιση των λοιμώξεων γνωρίζοντας το μικρόβιο που τις προκαλεί και την ευαισθησία του στα αντιβιοτικά και όχι δίνοντας αντιβιοτικά στα τυφλά, όπως συμβαίνει στα νοσοκομεία Ιεράπετρας και Σητείας. Αυτά τα νοσοκομεία διέθεταν για κάποιο διάστημα τα μηχανήματα για διενέργεια αιμοκαλλιεργειών, αλλά οι εταιρίες που τα είχαν διαθέσει τα πήραν πίσω λόγω περιορισμένης χρήσης τους και έτσι μη ικανοποιητικής κατανάλωσης αναλωσίμων.
  2. Το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου απέκτησε πρόσφατα αξονικό τομογράφο τελευταίας τεχνολογίας  και έτσι είναι δυνατή η διενέργεια αξονικών τομογραφιών που με πολλή μικρότερη δόση ακτινοβολίας για τον ασθενή, αποδίδει εικόνες μεγάλης διαγνωστικής ακρίβειας, πράγμα κρίσιμο για την λήψη ορθών διαγνωστικών αποφάσεων. Το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο, ενώ το νοσοκομείο Σητείας διαθέτει ένα παλαιάς τεχνολογίας που έχει χρόνια να συντηρηθεί και λειτουργεί περιστασιακά, άλλοτε λόγω μη εφημερίας ακτινολόγου και άλλοτε λόγω τεχνικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς για τους οποίους απαιτείται αξονική τομογραφία, να πηγαινοέρχονται με το ΕΚΑΒ.

       Το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου καλύπτει υγειονομικά μια από τις περισσότερο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Ελλάδας, περιλαμβανομένων των ξενοδοχειακών μονάδων του Αγ. Νικολάου, της Ελούντας, του Καλού Χωριού, του Σισίου και των Μαλλίων (που ανήκει στο νομό Ηρακλείου), με συνολικά 30.000  κλίνες. Οι ξενοδοχειακές μονάδες της Ελούντας θεωρούνται από τις  καλύτερες και ακριβότερες της Ελλάδας.
Στις απαιτήσεις των πελατών των ξενοδοχείων περιλαμβάνεται και η δυνατότητα της παροχής άμεσης και επαρκούς νοσηλευτικής περίθαλψης, αν αυτή απαιτηθεί,  από το Νοσοκομείο της περιοχής μας.

      Η ολοκλήρωση της νέας του πτέρυγας, με την παρουσία 7 σύγχρονων αιθουσών χειρουργείων (4 κύριες και 3 μικρότερες), αίθουσας τοκετών, μαιευτικής κλινικής με δίκλινα δωμάτια και ΜΕΘ έχει αναβαθμίσει σημαντικά το Νοσοκομείο σε επίπεδο υποδομών, και έχει απελευθερώσει χώρους στην παλιά πτέρυγα που μπορούν να αξιοποιηθούν για την επέκταση των κλινών σε κλινικές που είναι υπερπλήρεις, όπως η Παθολογική με μέση πληρότητα 100%, που συχνά φτάνει το 200%, και την ανάπτυξη νέων τμημάτων, και να μπορεί να νοσηλεύσει έτσι με σύγχρονο τρόπο το σύνολο σχεδόν των ασθενών του νομού Λασιθίου.

   Δεν χρειάζεται κανένας να έχει σπουδάσει Διοίκηση Μονάδων Υγείας για να μπορεί να αντιληφτεί πως το Νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου πρέπει να στηριχτεί κατά προτεραιότητα έναντι των Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας του νομού, για να μπορεί να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες νοσηλείας, όχι μόνο στους κατοίκους και τους τουρίστες της περιοχής, αλλά σε όλους τους κατοίκους του νομού Λασιθίου, έτσι ώστε να μην αναγκάζονται τελικά οι μισοί να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του Ηρακλείου, όπως συμβαίνει σήμερα, επιβαρύνοντας την λειτουργία τους.

Απαιτείται επομένως για την σωστή νοσηλευτική αντιμετώπιση όλων των Λασιθιωτών σε επίπεδο νομού   κατά προτεραιότητα  η επαρκής χρηματοδότηση και η επαρκής στελέχωση του Κεντρικού Νοσοκομείου του Αγ. Νικολάου σε ιατρικό νοσηλευτικό, παραϊτρικό τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, βάση του οργανογράμματός του και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με άμεσους νέους διορισμούς προσωπικού, ώστε αφενός να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες προς τους πολίτες του Λασιθίου υπηρεσίες και αφετέρου να μην εξουθενώνεται το υπηρετούν προσωπικό, σεβόμενοι τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για 48 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας, δηλαδή το πολύ 4 ενεργείς εφημερίες τον μήνα, των νοσοκομειακών ιατρών - θέμα για το οποίο η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και σύντομα θα υπάρξει καταδικαστική απόφαση - καθώς και τις απαραίτητες ώρες ημερήσιας, εβδομαδιαίας και ετήσιας ανάπαυσης όλου του προσωπικού.

Έως την διενέργεια των απαραίτητων προσλήψεων – όταν και αν αυτές γίνουν - , οι μόνες μετακινήσεις προσωπικού που εξυπηρετούν τις ανάγκες σωστής νοσηλευτικής περίθαλψης του συνόλου των Λασιθιωτών είναι αυτές με κατεύθυνση το Νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου.

    Η μυωπική αντίληψη ότι αν το Νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου ενταχθεί στην Γ΄ ζώνη θα επαρκούν 3 γιατροί για να καλύπτουν εφημεριακά ολόκληρο τον μήνα σε ειδικότητες πρώτης γραμμής όπως η Παθολογική, η Χειρουργική, η Καρδιολογική, η Παιδιατρική, η Μαιευτική – Γυναικολογική και η Ακτινοδιαγνωστική, δεν λαμβάνει υπόψιν της τον κατά πολύ μεγαλύτερο φόρτο εργασίας που αντιμετωπίζει καθημερινά και ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω τουριστικής κίνησης, το Νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου συγκριτικά με τα υπόλοιπα του νομού, καθώς και την μη ύπαρξης αστικού τύπου Κέντρου Υγείας στον Αγ. Νικόλαο, έτσι που να κατευθύνονται στο Νοσοκομείο μόνο οι ασθενείς για τους οποίους απαιτείται νοσηλεία. Έτσι κυρίως οι εφημερεύοντες στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου Παθολόγοι και Χειρουργοί αναγκάζονται να εκτελούν και καθήκοντα Γενικού Ιατρού κατά την διάρκεια της εφημερίας τους, πράγμα που αποφεύγουν οι συνάδελφοί τους με τις αντίστοιχες ειδικότητες στα Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας του νομού.

Επιπλέον με την ενοποίηση των νοσηλευτικών δομών του νομού σε ενιαίο νομικό πρόσωπο, οι θέσεις των ειδικευομένων στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου έπαψαν να είναι ελκυστικές για τους νέους συναδέλφους, αφού δεν γνωρίζουν δηλώνοντας το Νοσοκομείο Λασιθίου αν θα κάνουν ειδικότητα στο Νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου όπως επιθυμούν ή σε κάποιο από τα Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας. Έτσι οι λίστες αναμονής των ειδικευομένων έχουν εξαντληθεί και είναι πολύ πιθανό σε σύντομο χρονικό διάστημα οι ειδικευμένοι ιατροί να εφημερεύουν χωρίς την βοήθεια ειδικευομένων, πράγμα που θα τους εξοντώσει ψυχικά και σωματικά.
      Οι συνέπειες μιας μετατροπής της εφημεριακής ζώνης από Β΄ σε Γ΄ με μόνο σκοπό μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού από το Κεντρικό Νοσοκομείο στα Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας της Ιεράπετρας και της Σητείας είναι απολύτως βέβαιο ότι εκτός της άμεσης υποβάθμισης των δυνατοτήτων επαρκούς και ασφαλούς νοσηλευτικής φροντίδας των ασθενών του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, θα οδηγήσει και σε παραιτήσεις ή πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ιατρών από τα τμήματα που θα πληγούν, με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών όχι μόνο σε επίπεδο περιοχής Μιραμπέλλου, αλλά και σε επίπεδο νομού Λασιθίου.

Το παράδειγμα του Νοσοκομείου της Λήμνου - μιας πραγματικά απομονωμένης περιοχής με 5 ώρες απόσταση με το πλοίο από την πλησιέστερη πόλη με άλλο Νοσοκομείο, της Καβάλας – είναι πολύ χαρακτηριστικό: Το Νοσοκομείο ανήκει εφημεριακά στην Γ΄ Ζώνη. Πριν 2,5 χρόνια η διοίκηση του Νοσοκομείου υποχρέωσε τους λίγους γιατρούς που υπηρετούσαν σε αυτό να το καλύπτουν με εφημερίες ετοιμότητας ολόκληρο τον μήνα. Προχθές παραιτήθηκε ο τελευταίος Παθολόγος που είχε μείνει στην Παθολογική κλινική και ο ένας απο τους 2 αναισθησιολόγους. Έμειναν στο νοσοκομείο 1 χειρουργός και 1 αναισθησιολόγος...

Πρόταση
Λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού αιθουσών χειρουργείου, και σύχρονων αιθουσών τοκετού και μαιευτικής κλινικής, καθώς και της δυνατότητας έγκαιρης αντιμετώπισης τυχόν επιπλοκών λόγω της ύπαρξης τμήματος Αιμοδοσίας και ΜΕΘ, θα πρέπει όλες οι επεμβάσεις και τοκετοί περιστατικών του νομού Λασιθίου να γίνονται στο Νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου, το οποίο θα πρέπει να αποτελεί το εφημεριακό κέντρο του νομού για όλες τις ειδικότητες του Χειρουργικού τομέα. Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν θα είχαν αντίρρηση οι περισσότεροι γιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων των επιμέρους νοσοκομείων, που θα ένοιωθαν και οι ίδιοι πολύ πιο ασφαλείς αν χειρουργούσαν σε ένα νοσοκομείο που θα είχε μεγαλύτερες δυνατότητες αντιμετώπισης των τυχόν επιπλοκών.

Στα επιμέρους νοσοκομεία θα μπορούσαν οι ασθενείς να μεταφέρονται για αποθεραπεία μετά από λίγες μέρες, αν η κατάσταση της υγείας τους το επιτρέπει.

Στα Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας Ιεράπετρας και Σητείας πρέπει να παραμείνει μόνο ένα κλινικό τμήμα με περιορισμένο αριθμό κρεβατιών όπου θα νοσηλεύονται ήπια περιστατικά του Παθολογικού τομέα και τυχόν αποθεραπείες του Χειρουργικού Τομέα.

Θα λειτουργούν επι 24ώρου βάσεως τα ενσωματωμένα Κέντρα Υγείας με Γενικούς ιατρούς σε ενεργό εφημερία.

Οι διοικητικές υπηρεσίες που τώρα υπολειτουργούν σε όλα τα νοσοκομεία του νομού, πρέπει να εδράζονται μόνο στο κεντρικό νοσοκομείο.

Στο Νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου πρέπει άμεσα να στελεχωθεί με δικό του προσωπικό και να λειτουργήσει το σύγχρονο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που έχει κατασκευαστεί και παραμένει σε αδράνεια εδώ και χρόνια.

Έτσι και οι ασθενείς ολοκλήρου του νομού Λασιθίου θα νοσηλεύονται με μεγαλύτερη ασφάλεια και το ημερήσιο κόστος νοσηλείας ανά ασθενή θα μειωθεί  και θα μπορέσει ίσως να επιβιώσει  τουλάχιστον το κεντρικό νοσοκομείο του νομού μετά την λειτουργία της ΕΣΑΝ ΑΕ, μιας εταιρείας που δημιουργήθηκε για να ρυθμίσει πως θα κατανεμηθεί η πίτα της χρηματοδότησης των Νοσοκομείων, Δημόσιων και Ιδιωτικών, από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία και με αυτόν τον τρόπο να οδηγήσει στο κλείσιμο από οικονομική ασφυξία τα μικρά Νοσοκομεία, στα οποία το ημερήσιο κόστος νοσηλείας ανά ασθενή – συμπεριλαμβανομένου του μισθολογικού κόστους – είναι μεγάλο, ώστε να απελευθερωθούν πόροι που θα διατεθούν για την μεγαλύτερη κερδοφορία των Ιδιωτικών Νοσοκομείων.


                                                                                                                  Αγ. Νικόλαος 24/9/2014

                                                                                      Αντώνης Γερμανάκης
                                                                                                    Ιατρός

                                                            Πρ. Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου


1 σχόλιο: