Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Η έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων του ΓΝΑΝ για την συνεχή υποβάθμιση του Νοσοκομείου


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων και σε δυναμικό κλίμα η έκτακτη Γενική Συνέλευσητου Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου την Παρασκευή 19/9. Η έκτακτη συνέλευση είχε θέμα τις αρνητικές εξελίξεις σχετικά με την πορεία του Νοσοκομείου και εκτός των εργαζομένων παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Κλώντζας, ο περιφερειακός σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Κρήτης Μανόλης Θραψανιώτης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λασιθίου Μιχ. Σταυρακάκης και   ο αν. συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου Γ. Καλλιντέρης.
Οι εργαζόμενοι πήραν θέση απέναντι σε όσα γίνονται και καταλόγισαν ευθύνες στην κυβέρνηση και στους τοπικούς κυβερνητικούς και πολιτικούς παράγοντες, ενώ αποφάσισαν να ζητήσουν την ενεργοποίηση της επιτροπής φορέων για τη στήριξη του ΓΝΑΝ και την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των κατοίκων του Μεραμπέλλου για το θέμα της ραγδαίας υποβάθμισης του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου στο επόμενο δεκαήμερο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απόφασης:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ  ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ  ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΓΝΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/9/14

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου συνεχώς επιδεινώνεται εδώ και τρία  χρόνια λόγω των κυβερνητικών πολιτικών και του μνημονίου , ενώ η συγχώνευση με τα άλλα Νοσοκομεία του νομού όχι μόνο δεν έλυσε προβλήματα, άλλα δημιουργήθηκαν και επιπρόσθετα, ενώ το Νοσοκομείο δεν διαθέτει δική του ξεχωριστή διοίκηση.

Ακόμη, πέρυσι και φέτος υπήρξε συρρίκνωση του κονδυλίου των εφημεριών  των ιατρών από 136.513 ευρώ το μήνα για το 2012  στις 86.160 ε το μήνα το 2013 και το 2014, μείωση σε ποσοστό 39% το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης από όλα τα Νοσοκομεία της κρήτης. Αποτέλεσμα της μείωσης  σε συνδυασμό με τις αναντικατάστατες συνταξιοδοτήσεις είναι να μένουν μεγάλα κενά στο πρόγραμμα εφημεριών του Νοσοκομείου σε όλες τις ειδικότητες και να έχει συρρικνωθεί η συνολική λειτουργία του Νοσοκομείου.

Φέτος υπήρξε μείωση του κονδυλίου των πρόσθετων αμοιβών του νοσηλευτικού, διοικητικού, παραιατρικού και τεχνικού κατά 20% με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι απλήρωτες οι αργίες , τα νυχτερινά και οι υπερωρίες από τον Ιούνιο και μετά.

   Ακόμη, όλες οι δαπάνες του προϋπολογισμού του 2014 μειώθηκαν υποχρεωτικά με εντολή του υπουργείου κατά 14% εντείνοντας και διευρύνοντας τα μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν.

Το πάγωμα των προσλήψεων λόγω του μνημονίου έχει μειώσει κατά 30% τον αριθμό του προσωπικού τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ εκτός από τις συνταξιοδοτήσεις υπάρχουν και αθρόες αποσπάσεις εργαζομένων προς άλλα Νοσοκομεία, κυρίως του Ηρακλείου. Η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην πλήρη και ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και στη σύνταξη παράνομων και εξαντλητικών προγραμμάτων εργασίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαία η δραστηριοποίηση όλων για την προσπάθεια επίλυσης των παραπάνω σοβαρών προβλημάτων ώστε να επιτευχθεί η αναστολή της συνεχούς υποβάθμισης του Νοσοκομείου και να ανταποκριθεί πλήρως στο ρόλο του ως κεντρικό Νοσοκομείο του νομού αφού διαθέτει εξειδικευμένες απαραίτητες μονάδες (ΜΕΘ, ΜΤΝ, Αιμοδοσία, αξονικό τομογράφο, ΚΨΥ).

Όμως δυστυχώς λόγω των κυβερνητικών χειρισμών, το τελευταίο διάστημα  τα προβλήματα αντί να επιλύονται, διογκώνονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη σχετική σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο υγείας για τα προβλήματα των Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου προέκυψαν αρνητικές εξελίξεις για το Νοσοκομείο μας και υποσχέσεις που είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα τηρηθούν. Πιο αναλυτικά:

Α) Πρόταση για ένταξη του ΓΝΑΝ στη Γ ζώνη εφημέρευσης.
 Η πρόταση αυτή έγινε από τον υπουργό υγείας κ. Γρηγοράκο με  στόχο να λύσει τα προβλήματα στα κενά εφημεριών του ΓΝΑΝ και των άλλων Νοσοκομείων του νομού με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος για την κυβέρνηση, μέσα από την εντατικοποίηση της εργασίας των ιατρών, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει μια τέτοια κίνηση.
 Ακόμη και αν διασφαλιστεί παράλληλη αύξηση του σχετικού κονδυλίου εφημεριών (που πολύ αμφιβάλλουμε),  η ένταξη του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου στη Γ Ζώνη θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου, και  σε εργασιακή εξάντληση των ιατρών και του προσωπικού  αφού το ΓΝΑΝ είναι από τα ελάχιστα προς ένταξη στη Γ ζώνη εφημεριών Νοσοκομεία που δεν έχει ΚΥ. Επίσης αργά ή γρήγορα με την ένταξη στη Γ ζώνη το ΓΝΑΝ θα μετατραπεί ακόμα περισσότερο σε δεξαμενή μετακινήσεων ιατρών προς τα άλλα Νοσοκομεία του νομού, κάτι που θα εντείνει τις άσχημες εργασιακές συνθήκες των ιατρών και θα οδηγήσει σε αποχωρήσεις των ήδη υπαρχόντων και σε απροθυμία προσέλκυσης νέων ιατρών για διορισμό στο ΓΝΑΝ. Θεωρούμε ότι μ ια επικείμενη ένταξη του ΓΝΑΝ στη γ ζώνη εφημεριών θα αποτελέσει την αρχή της πλήρους διάλυσης του Νοσοκομείου μας.

Β) Υποσχέσεις για διορισμούς ιατρών
Ο αν. υπουργός έδωσε με μεγάλη ευκολία υποσχέσεις για διορισμούς μόνιμων και επικουρικών ιατρών στο Νοσοκομείο μας. Αντίστοιχες υποσχέσεις που είχε δώσει πέρυσι το Δεκέμβριο ο διοικητής της ΥΠΕ Κρήτης κ. Γρηγοράκης  δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Είμαστε επιφυλακτικοί στο θέμα και απαιτούμε να ξεκινήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες διορισμού ιατρών για να καλυφθούν τα κενά.

Γ)Υποσχέσεις για πρόσληψη νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού
Η κυβέρνηση στο θέμα αυτό δεν έδωσε στη σύσκεψη της Αθήνας κανένα συγκεκριμένο νούμερο για το Νοσοκομείο μας, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είτε θα είναι ελάχιστες, είτε ακόμα δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες ούτε στο ελάχιστο. Ζητούμε άμεσα να ανακοινωθούν οι θέσεις που θα προκηρυχτούν για το ΓΝΑΝ και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Δ) Στο θέμα της αμοιβαίας μετακίνησης χειρούργων μεταξύ των Νοσοκομείων Αγ. Νικολάου και Ιεράπετρας οι μικροπολιτικοί χειρισμοί της ηγεσίας του υπουργείου υγείας ξεπέρασαν κάθε όριο, σε συνδυασμό με τους αντίστοιχους χειρισμούς των τοπικών πολιτικών παραγόντων.  Η αμοιβαία μετακίνηση των χειρούργων γίνεται χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο, ενώ ήδη έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα τόσο στους ίδιους στους ιατρούς όσο και στα δύο Νοσοκομεία.  Έχουμε και άλλες φορές τονίσει ότι με τα "γαϊτανάκια" μετακινήσεων όχι μόνο δεν λύνονται τα προβλήματα των Νοσοκομείων ΚΥ του νομού, αλλά μεγεθύνονται.  Επίσης υπάρχει πλήρης έλλειψη δημοκρατικής συζήτησης και λειτουργίας για την εξεύρεση λύσεων μεταξύ των Νοσοκομείων και εφαρμόζεται από την κυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ και τους τοπικούς εκπροσώπους της  η λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», τόσο σε αυτές τις μετακινήσεις όσο και σε όσες έχουν προηγηθεί (όπως η αρχική μετακίνηση του μόνιμου χειρούργου από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου). Απαιτούμε να μη γίνεται καμιά αναγκαστική μετακίνηση ιατών και προσωπικού μεταξύ των Νοσοκομείων χωρίς διάλογο και αμοιβαία συναίνεση. Απαιτούμε να καλυφθεί άμεσα το κενά που δημιουργήθηκαν με τις μετακινήσεις στη χειρ/κη και ΩΡΛ κλινική.

Με βάση τα παραπάνω εκτιμούμε ότι το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου έχει μπει πλέον σε πορεία ραγδαίας υποβάθμισης, τόσο λόγω της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, όσο και λόγω των επιμέρους χειρισμών των πολιτικών και κυβερνητικών παραγόντων.
Γι αυτό νομίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει δυναμική αντίδραση από τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και την κοινωνία της περιοχής και καλούμε:
1) Σε ενεργοποίηση μαζί με το Δήμο Αγ. Νικολάου της ήδη υπάρχουσας επιτροπής φορέων για τη στήριξη του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου.
2) Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στο επόμενο δεκαήμερο ενάντια στη ραγδαία υποβάθμιση του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου σε ημερομηνία και ώρα που θα καθοριστεί σε συνενόηση με το Δήμο και την επιτροπή φορέων.

Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΓΝΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου