Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ ΣΤΙΣ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

ΑΘΗΝΑ 28/8/2014
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 3475

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Ξεκίνησε η νέα συνδικαλιστική περίοδος με συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης που αμφισβητούν ευθέως το Δημόσιο και Κοινωνικό Χαρακτήρα της Υγείας. Οι εργαζόμενοι στην Υγεία και την Πρόνοια με παρακαταθήκη τους νικηφόρους αγώνες ενάντια στην Αξιολόγηση, με την πρωτοφανή συσπείρωση που επετεύχθη (πάνω από 95%) δίνουν τη δυνατότητα στα Πρωτοβάθμια Σωματεία, την ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την ανατροπή της ασκούμενης ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ πολιτικής.
Τα δύο κυβερνητικά κόμματα πριν τις εκλογές έσκιζαν τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ, όμως τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ είναι ακόμα εδώ και δυναστεύουν την Χώρα, σαρώνοντας τα εναπομείναντα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Στα εργασιακά η ΤΡΟΙΚΑ απαιτεί την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, τις νέες μειώσεις μισθών προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Στο ασφαλιστικό μεθοδεύουν την μετατροπή της κοινωνικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητική. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία καταρρέουν από τη διαχρονική ληστεία των αποθεματικών τους, τις ανείσπρακτες οφειλές από εισφορές (πάνω από 10δις οφειλές), την εισφοροκλοπή, την υψηλή ανεργία, την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, το κούρεμα των αποθεματικών, την αύξηση της ανεργίας στο 27% με 1.500.000 άνεργους κλπ.

Το αποθεματικό κεφάλαιο των ταμείων από 26δις ευρώ που ήταν το έτος 2009 μειώθηκε στα 4,5 δις ευρώ το έτος 2013. Οι κοινωνικοί πόροι καταργήθηκαν και η κρατική επιχορήγηση με ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ συνεχώς μειώνονται. Το έτος 2012 ήταν 16,4δις ευρώ, το 2014 12,7δις ευρώ και για τα έτη 2015 – 2018 με το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ μειώνονται ετησίως στα 8,6δις ευρώ.

Ο ρυθμός των νέων συνταξιούχων διπλασιάστηκε εξαιτίας των δυσμενών αλλαγών. Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει βίαιες ανατροπές με Καταργήσεις – Συγχωνεύσεις Ταμείων, δραστική μείωση των συντάξεων (κύριων- επικουρικών – εφάπαξ), αυξήσεις ορίων ηλικίας. Το Κράτος σταδιακά θα εγγυάται μόνο τη βασική σύνταξη των 360ευρώ και για τις λοιπές παροχές κατευθύνει τους ασφαλισμένους σε επαγγελματικά, ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια.
Στο στόχαστρο βρίσκονται επίσης οι κοινωνικές δαπάνες μεθοδεύοντας την περαιτέρω συρρίκνωση, την απαξίωση, την ιδιωτικοποίηση Δημόσιων Κοινωνικών Αγαθών, νέες διαθεσιμότητες – απολύσεις και νέες μισθολογικές απώλειες. Γι' αυτό η κυβέρνηση επιμένει παρά την ενυπόγραφη καθολική άρνηση των Δημοσίων Υπαλλήλων να εφαρμόσει το Νέο Σύστημα Αξιολόγησης.
Τα Νοσοκομεία υποφέρουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Οι προϋπολογισμοί βρίσκονται στο «κόκκινο» αδυνατούν να προμηθευτούν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Στους τέσσερις εναπομείναντες μήνες του έτους θα υπάρξουν σημαντικές δυσχέρειες στη παροχή των υπηρεσιών.

Το προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας. Οι 2.900 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν φαίνεται να είναι ένα εκλογικό «πυροτέχνημα» (όπως οι 2.900 του έτους 2011 και οι 2.500 του έτους 2012), αφού ακόμη δεν προκηρύχθηκαν παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού από τον Απρίλιο, (από την προκήρυξη απαιτείται ένα έτος έως την ολοκλήρωση). Ακόμη όμως και εάν προχωρήσουν είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφού αποχώρησαν προς συνταξιοδότηση 15.000 υγειονομικοί τα τελευταία τέσσερα έτη και έως τέλους του έτους θα αποχωρήσουν άλλοι 5.000 εξαιτίας την επικείμενων δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό.

Η κυβέρνηση άνοιξε τα χαρτιά της για το μέλλον που επιφυλάσσει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Διαπαιδαγωγεί τους πολίτες να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για αγορά των υπηρεσιών, καταργώντας τη θεμελιώδη αρχή σύστασης του ΕΣΥ που είναι η Δωρεάν και Καθολική πρόσβαση των πολιτών.

Στην αρχή των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ με νομοθετική ρύθμιση κατάργησε 11 Νοσοκομεία. Με υπουργικές αποφάσεις μέσω της έκδοσης Νέων Οργανισμών έκλεισε κλινικές, κλίνες και οργανικές θέσεις. Μετά τη βρώμικη δουλειά λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, ανέλαβαν οι Διοικητές των Νοσοκομείων. Απαξιώνουν , διαλύουν τα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία μετακινώντας προσωπικό προς τα Νοσοκομεία έδρες των Νομικών Προσώπων και με νέες αποφάσεις συρρικνώνουν κλινικές και κλίνες εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.
Με την ψευτομεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και τη δραστική μείωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, η Πρωτοβάθμια Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη πληρώνεται από τις τσέπες των ασφαλισμένων. Οι ανασφάλιστοι παρά τις δηλώσεις για πλήρη κάλυψη βρίσκονται στον αέρα αφού δεν προβλέφθηκε σχετικό κονδύλι στον ΕΟΠΥΥ (350εκ.ευρώ). Θεσμοθετούνται συνεχώς νέα χαράτσια.

Ταφόπλακα του ΕΣΥ είναι η κατάθεση στη Βουλή Νομοσχεδίου για τη Σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας Αμοιβών Νοσοκομείων η οποία θα διαχειρίζεται τους διαθέσιμους πόρους για την Υγεία (Κρατική χρηματοδότηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, χρήματα από αγορά υπηρεσιών) και θα τους κατανέμει κατά το δοκούν στα Ιδιωτικά και Δημόσια Νοσοκομεία. Εταιρία με μετοχικό κεφάλαιο και δυνατότητα μεταβίβασης των μετοχώνστους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας.
Την πολιτική υγείας θα την ασκεί η εν λόγω Ιδιωτική Εταιρεία που θα λειτουργεί ως ΔΕΚΟ με κριτήριο το κέρδος. Το Κράτος σταδιακά θα καταργήσει την χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και η μισθοδοσία του προσωπικού θα περάσει στην εταιρεία.
Είναι βέβαιον ότι θα καταργηθούν πολλά Νοσοκομεία, θα ιδιωτικοποιηθούν υπηρεσίες, θα γιγαντωθεί ο Ιδιωτικός Τομές και θα μειωθούν δραστικά οι μισθοί των υγειονομικών. Οι πολίτες θα αγοράζουν εξολοκλήρου τις υπηρεσίες.
Στους ασφαλισμένους θα παρέχεται ένα μίνιμουμ παροχών. Οι ανασφάλιστοι θα παραπέμπονται στις ασκούμενες πολιτικές των κυβερνήσεων και οι υπόλοιπες υπηρεσίες θα πληρώνονται από τη τσέπη. Όσοι έχουν. Οι υπόλοιποι στο Καιάδα ή στη φιλανθρωπία.
ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ. ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ. Θα οργανώσουμε αγωνιστικές δράσεις με τις άλλες Ομοσπονδίες της Υγείας.
Το μεταβατικό στάδιο εφαρμογής δεν μας ξεγελά αφού τα Νοσοκομεία θα κληθούν μετά τη σύσταση της εταιρείας να υπογράψουν μακροχρόνια συμβόλαια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Με την αποφασιστική αρνητική στάση μας συσπειρώσαμε τους εργαζόμενους στα Πρωτοβάθμια Σωματεία και την ΠΟΕΔΗΝ. Σε ποσοστό 95% αρνούμαστε έως την τελική νίκη την Αξιολόγηση. Οι Αγώνες μας είναι πετυχημένοι αφού κάναμε «λάστιχο» τις ημερομηνίες ολοκλήρωσης της Αξιολόγησης που όριζαν ο Νόμος 4250/2014 και δύο σχετικές εγκύκλιοι.
Επιτυχία επίσης είναι ότι αποτρέψαμε φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού αφού οι πολίτες αντιλήφθηκαν τις προθέσεις της κυβέρνησης για κατάργηση, συρρίκνωση, ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Κοινωνικών Υπηρεσιών.
Με την Αξιολόγηση δεν επιδιώκεται η βελτίωση της υπηρεσιακής επάρκειας των υπαλλήλων αλλά η δημιουργία νέας δεξαμενής προς χρήση των νέων συμφωνιών με τη ΤΡΟΙΚΑ. Υπολείπονται λέει ο κος Μητσοτάκης 6.500 απολύσεις έως τέλος του έτους 2014 και η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ δέσμευση πρέπει να τηρηθεί. Έτοιμη η δεξαμενή.
Διαρκή κινητικότητα – διαθεσιμότητα σε μεγάλο αριθμό Δημοσίων Υπαλλήλων επιτάσσει η ΤΡΟΙΚΑ. Έτοιμη η δεξαμενή.

Νέες μισθολογικές απώλειες επιβάλλει η ΤΡΟΙΚΑ. 
Διορθώσεις στο μισθολόγιο ετοιμάζει η κυβέρνηση με ανακατανομή του μισθολογικού κόστους σε βάρος των ΔΕ και ΥΕ υπαλλήλων και νέες μειώσεις στους ανεπαρκείς υπαλλήλους που θα προκύψουν από την Αξιολόγηση.
Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε θύματα των κυβερνητικών και ΤΡΟΙΚΑΝΩΝ σχεδίων.

Το Νέο Σύστημα Αξιολόγησης (Ν.4250/2014) τροποποιήθηκε με το Ν.4281/2014 προς το δυσμενέστερο αφού η κυβέρνηση επεδίωξε να ξεπεράσει τα ΕΜΠΟΔΙΑ που θέτει η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕΔΗΝ, τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και οι Δημόσιοι Υπάλληλοι με τις δυναμικές κινητοποιήσεις. ΕΜΠΟΔΙΑ στον επιμερισμό των ποσοστών και την άρνηση στην Αυτοαξιολόγηση. Με τις τροπολογίες η Αξιολόγηση μπορεί να προχωρήσει, χωρίς αυτοαξιολόγηση που είναι συστατικό στοιχείο εκδημοκρατισμού της Δημόσιας Διοίκησης.
Η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ από το καθήκον της Αξιολόγησης από την αρχική εφαρμογή. Η ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ κηρύχθηκε από τα Δικαστήρια Νόμιμη μορφή πάλης και απερρίφθη για διαδικαστικούς λόγους. Η ΑΔΕΔΥ με νέο εξώδικο λαμβάνοντας υπόψιν τις επισημάνσεις των Δικαστηρίων προκήρυξε ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ από 31 Αυγούστου 2014 ημερομηνία που ξεκινάει το νέο στάδιο της Αξιολόγησης (επιμερισμός ποσοτών έως 1 Σεπτεμβρίου, έως 15 Σεπτεμβρίου η Αυτοαξιολόγηση, από 15 Σεπτεμβρίου έως 30 Σεπτεμβρίου οι εισηγήσεις των προϊσταμένων και έως τέλος Οκτωβρίου οι Αξιολογήσεις).

Με την προκήρυξη της νέας ΑΠΕΡΓΙΑΣ – ΑΠΟΧΗΣ καλύπτονται απόλυτα οι υπάλληλοι και οι προϊστάμενοι να μην συμμετάσχουν σε κανένα στάδιο του καθήκοντος της Αξιολόγησης.
Καταγγείλαμε τη κυβέρνηση για τη ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και είμαστε αποφασισμένοι να μην συμμετάσχουμε στην Αξιολόγηση ανεξαρτήτως της δικαστικής έκβασης.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια, το εργασιακό μας μέλλον και να θέσει σε κίνδυνο τα Δημόσια και Κοινωνικά Αγαθά.
Θα συζητήσουμε με τους προϊσταμένους για συνέχιση της καθολικής συμμετοχής στον αγώνα ενάντια στην Αξιολόγηση.

Οι εργαζόμενοι δεν θα παραλάβουν νέα Φύλλα Αξιολόγησης την 1 Σεπτεμβρίου εφόσον έχουν ήδη παραλάβει και τα παρέδωσαν με την υπογραφή άρνησης συμμετοχής στα Σωματεία. Όσοι κληθούν για πρώτη φορά να παραλάβουν θα πρέπει μετά τη παραλαβή να τα παραδώσουν στα Σωματεία με υπογραφή άρνησης (εάν δεν έχουν ήδη υπογράψει). Εμποδίζουμε τις Διοικήσεις να διανείμουν τα Φύλλα Αξιολόγησης στους προϊσταμένους προκειμένου να εισηγηθούν την ποσοστιαία κατάταξη. Εφόσον όμως τελικά διανεμηθούν στους προϊσταμένους, τα Πρωτοβάθμια Σωματεία συγκεντρώνουν τα Φύλλα χωρίς εισήγηση αφού οι προϊστάμενοι καλύπτονται από την ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ της ΑΔΕΔΥ - ΠΟΕΔΗΝ.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
• ΑΡΝΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ που είναι δεξαμενή νέων απολύσεων, νέων διαθεσιμοτήτων, διαρκούς κινητικότητας και νέων μισθολογικών απωλειών.
• ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΑΝ
• ΠΛΗΡΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
• ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (5.000 ετησίως)
• ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΘΕΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ. ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥ
• ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σύμφωνα με τη πρόταση της ΠΟΕΔΗΝ.
• ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ με Δωρεάν – Καθολική πρόσβαση των πολιτών
• ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ. ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ – ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
• ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
• ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ σε όλο τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και της Προνοιακές Μονάδες της Χώρας
• ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ και ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ για συστράτευση προστασίας του Δημόσιου και Κοινωνικού Χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας του κάθε Νομού.
• Παρασκευή 5/9/2014 σύσκεψη Σωματείων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων στο ΨΝΘ και Συνέντευξη Τύπου για την ανάδειξη της αναγκαιότητας συνέχισης της λειτουργίας των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
• Συμμετοχή των Σωματείων στη Σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ Παρασκευή 5/9/14 7μμ
• ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ όλων των εργαζομένων της Χώρας στη ΔΕΘ 6/7/2014 στο Άγαλμα Βενιζέλου 6μμ
• Πρωτοβουλία για κοινή δράση με τις άλλες Ομοσπονδίες Υγείας ενάντια στην Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων, την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση των Νοσοκομείων. Εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για κοινή Απεργιακή Κινητοποίηση έως τέλους του Σεπτέμβρη.
• Τοπικές μορφές δράσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην Αξιολόγηση και τα άλλα ζητήματα Υγείας.
• Πανελλαδική Σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων της ΠΡΟΝΟΙΑΣ και παράσταση στον Υφυπουργό Εργασίας κο Κεγκέρογλου
• Συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής
• Συμμετοχή στην Απεργιακή Κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ 23/7 συμπαράστασης στις Καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών
• Συμμετοχή στην Απεργιακή Κινητοποίηση στις 10 Οκτώβρη που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας στο θέμα της Αξιολόγησης.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΑΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                         ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου