Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Η απόφαση της συγκέντρωσης των επικεφαλής ιατρών των κλινικών και εργαστηρίων του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου σχετικά με το θέμα ένταξης του Νοσοκομείου στη Γ Ζώνη εφημέρευσης


Η συγκέντρωση των επικεφαλής ιατρών των κλινικών και εργαστηρίων του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου (ΓΝΝΑΝ) η οποία συνήλθε σήμερα 18/9/2014, μετά διαβούλευση των επικεφαλής με τους ιατρούς των τμημάτων, για να αποφασίσει για την πρόταση του Αν. Υπουργού υγείας να ενταχθεί το ΓΝΝΑΝ στην Γ ζώνη εφημεριακά, ομόφωνα αποφάσισε την απόρριψη της πρότασης του Αν.  Υπουργού υγείας, για τους παρακάτω λόγους.

Το ΓΝΝΑΝ αποτελεί διαχρονικά το κεντρικό Νοσοκομείο του νομού Λασιθίου και εξυπηρετεί περίπου το 65% της υγειονομικής κίνησης του νομού (επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία, εισαγωγές για νοσηλεία, ιατρικές πράξεις, χειρουργικές επεμβάσεις) κατά την διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας. Επιπλέον διαθέτει μόνον αυτό, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Αιμοδοσία, και Αξονικό Τομογράφο.

Έχει αποκτήσει με την σκληρή εργασία των ιατρών του την εμπιστοσύνη των κατοίκων του νομού Λασιθίου και ενώ καλύπτει πληθυσμιακά το 1/3 του νομού νοσηλεύει λόγω της εμπιστοσύνης των ασθενών τα 2/3 των νοσηλευομένων στο νομό.

Η εμπιστοσύνη των ασθενών η οποία αποκτήθηκε από την ποιοτική και αποτελεσματική δουλειά των ιατρών του αποτελεί και το συγκριτικό του πλεονέκτημα έναντι των άλλων νοσοκομείων του νομού και αποτελεί τον μοναδικό φραγμό για την ροή ασθενών του Λασιθίου στο Ηράκλειο.

Τα τελευταία 4 χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η συνταξιοδότηση των ιατρών χωρίς αντικατάσταση τους δημιουργεί προβλήματα στην στελέχωση των κλινικών, οι οποίες όμως συνεχίζουν να λειτουργούν και να περιθάλπουν τους  ασθενείς του νομού επαρκώς,  χάρις  στην αυτοθυσία των ιατρών, σε αντίθεση με τα αλλά νοσοκομεία του νομού που αναστέλλουν την λειτουργία τους αρκετές μέρες μηνιαίως.

Η πρόταση του Αν Υπουργού υγείας για την μεταφορά του νοσοκομείου  εφημερίακα στην Γ ζώνη όχι μόνον δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα, αν και θεωρητικά συμφέρει οικονομικά τους ιατρούς, αλλά και επιτείνει το πρόβλημα.

Η μετατροπή εφημεριακά όχι μόνο δεν θα επιτρέψει την πλήρη εφημέρευση του νοσοκομείου αλλά θα υποβαθμίσει την καθημερινή παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες του νομού λόγω της αδυναμίας των ιατρών να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πρωινό ωράριο λειτουργίας της κλινικής. Πρόβλημα που θα επιταθεί λόγω της εκφρασμένης επίσημης θέσης των φορέων της Ιεράπετρας (Δημάρχου, Διοικητή και Διοικητή διασυνδεομένων νοσοκομείων) να χρησιμοποιήσουν την μετατροπή σε Γ ζώνη για μεταφορά ιατρών για εφημερίες σε αλλά νοσοκομεία του νομού.

Η λύση την οποία πρέπει να ακολουθήσει ο Υπουργός υγείας είναι να προχωρήσει στην άμεση στελέχωση του ΓΝΝΑΝ με ιατρούς και νοσηλευτές και εξασφαλίσει την λειτουργία των βασικών κλινικών και εργαστηρίων με 4 ιατρούς. Eπιπλέον να προχωρήσει στην ανάπτυξη νέων κλινικών: γαστρεντερολογικής νευροχειρουργικής, πνευμονολογικής και την υποστήριξη των άλλων ειδικοτήτων. Μέχρι τη πλήρη στελέχωση των τμημάτων να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τις εφημερίες του ΓΝΑΝ ώστε να αξιοποιηθεί το υπάρχον ελλιπές ιατρικό προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου