Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Διαμαρτυρία για τις νέες μετακινήσεις ιατρών μεταξύ των Νοσοκομείων του ν. Λασιθίου


Το  ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την εντολή του διοικητή της ΔΥΠΕ Κρήτης κου Α. Γρηγοράκη (μετά από πρόταση του υφυπουργού Εργασίας Γ. Πλακιωτάκη κατά τη διάρκεια σχετικής σύσκεψης στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας ), εντολή που αναφέρει
α)να μετακινηθούν  αμοιβαία δύο ιατροί χειρούργοι (ένας μόνιμος και ένας επικουρικός στα Νοσοκομεία Αγ. Νικολάου και Ιεράπετρας και
β) να μετακινηθεί ειδικευμένος παθολόγος από το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, ενώ παράλληλα  να μετακινηθεί ειδικευμένη παθολόγος  ιατρός από το ΚΥ Τζερμιάδων προς το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου .

Αυτό το γαϊτανάκι μετακινήσεων ιατρών στα Νοσοκομεία - ΚΥ του νομού μας όχι μόνο δεν λύνει τα υπάρχοντα προβλήματα υποστελέχωσης, αλλά απορυθμίζει τις δομές  με κίνδυνο να υποβαθμιστεί η λειτουργία ακόμα και των λίγων κλινικών που λειτουργούν ομαλά το τελευταίο διάστημα. 

Είναι πραγματικά πέρα από κάθε λογική ομαλής λειτουργίας αυτό που γίνεται, αφού η παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου (που σηκώνει ένα τεράστιο βάρος περίθαλψης περιστατικών από όλο το νομό καλύπτοντας παράλληλα και τα ΤΕΠ του Νοσοκομείου) θα απορρυθμιστεί πλήρως με τις μετακινήσεις αυτές.

 Ακόμη η αμοιβαία μετακίνηση των χειρούργων γίνεται χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο, ενώ δημιουργεί μεγάλα προβλήματα τόσο στους ίδιους στους ιατρούς όσο και στα δύο Νοσοκομεία. Θα μπορούσε να αποφασιστεί από τώρα η μετακίνηση του μόνιμου χειρούργου προς το Νοσοκομείο Ιεράπετρας μόλις τελειώσει η θητεία του επικουρικού, και έτσι θα υπήρχε το περιθώριο να εξευρεθεί λύση για τη στελέχωση της χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου. 

Έχουμε και άλλες φορές τονίσει ότι με τα "γαϊτανάκια" μετακινήσεων όχι μόνο δεν λύνονται τα προβλήματα των Νοσοκομείων ΚΥ του νομού, αλλά μεγεθύνονται. 

Επίσης υπάρχει πλήρης έλλειψη δημοκρατικής συζήτησης και λειτουργίας για την εξεύρεση λύσεων μεταξύ των Νοσοκομείων και εφαρμόζεται από την κυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ και τους τοπικούς εκπροσώπους της  η λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», τόσο σε αυτές τις μετακινήσεις όσο και σε όσες έχουν προηγηθεί (όπως η αρχική μετακίνηση του μόνιμου χειρούργου από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου).  

Αυτό που χρειάζεται να αντιληφθούν όλοι είναι ότι η μοναδική διέξοδος ομαλής λειτουργίας των δομών υγείας είναι η άρση της μνημονιακής απαγόρευσης των 1/10 προσλήψεων.

 Μέσα σε τρία χρόνια  ο αριθμός των εργαζόμενων στο σύστημα υγείας της χώρας μας  έχει μειωθεί κατά 15.000. Μέσα σε ενάμισι χρόνο έχει μειωθεί ο αριθμός των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου κατά το 1/3. Όσοι αποχωρούν ή συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται και αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα παντού, προβλήματα που μπορούν να λυθούν μόνο με την άρση αυτού του μνημονιακού αποκλεισμού στις προσλήψεις στην υγεία.

Καλούμε το διοικητή της ΔΥΠΕ κ. Γρηγοράκη και τον υφυπουργό εργασίας Γ. Πλακιωτάκη να ανακαλέσουν τις εντολές τους για τις μετακινήσεις - "γαϊτανάκι" στα Νοσοκομεία - ΚΥ της περιοχής μας, να προχωρήσουν σε διάλογο με όλα τα Νοσοκομεία και τους φορείς του νομού και να ζητήσουν την άμεση στελέχωση των Νοσοκομείων με μόνιμους ιατρούς και προσωπικό σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου