Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΙΗΜΕΡΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ 1 – 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

ΑΘΗΝΑ 23/9/2014
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 3586
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
 1 – 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Συνάδελφοι,
Τα Νοσοκομεία υποφέρουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Οι προϋπολογισμοί βρίσκονται στο «κόκκινο». Τα Νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Στους τρείς εναπομείναντες μήνες του έτους θα υπάρξουν σημαντικές δυσχέρειες στη παροχή των υπηρεσιών. 
Οι λειτουργικές δαπάνες από το έτος 2009 έως σήμερα μειώθηκαν 60%. 
Το προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας. Η μία (1) στις τρεις (3) οργανικές θέσεις των Νοσοκομείων είναι κενή (33.000 κενές οργανικές θέσεις). Οι 2.900 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν φαίνεται να είναι ένα ακόμη «πυροτέχνημα» (όπως οι 2.900 του έτους 2011 και οι 2.500 του έτους 2012), αφού ακόμη δεν προκηρύχθηκαν παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούνιο (από την προκήρυξη απαιτείται ένα έτος έως την ολοκλήρωση). Ακόμη όμως και εάν προχωρήσουν είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφού αποχώρησαν προς συνταξιοδότηση 15.000 υγειονομικοί τα τελευταία τέσσερα έτη και έως τέλους του έτους θα αποχωρήσουν άλλοι 5.000 (σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από Πρωτοβάθμια Σωματεία) εξαιτίας την επικείμενων δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό. 

Η κυβέρνηση άνοιξε τα χαρτιά της για το μέλλον που επιφυλάσσει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Διαπαιδαγωγεί τους πολίτες να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για αγορά των υπηρεσιών, προετοιμάζοντας έτσι τη μετατροπή του Συστήματος σε ανταποδοτικό – ανταγωνιστικό.
Έως σήμερα με νομοθετικές ρυθμίσεις κατήργησε 11 Νοσοκομεία. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για αλλαγή του ρόλου τους αλλά παραμένουν κτίρια κουφάρια. Με υπουργικές αποφάσεις μέσω της έκδοσης και επανέκδοσης Νέων Οργανισμών καταργήθηκαν 880 κλινικές, 10.000 κλίνες και 30.000 οργανικές θέσεις. Τη περαιτέρω συρρίκνωση, λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, αναλαμβάνουν οι Διοικητές των Νοσοκομείων. Απαξιώνουν – διαλύουν τα 50 διασυνδεόμενα Νοσοκομεία που απώλεσαν τη νομική τους μορφή, μετακινώντας προσωπικό προς τα Νοσοκομεία έδρες των Νομικών Προσώπων. Με νέες αποφάσεις συρ
ρικνώνουν νέες κλινικές και κλίνες  εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. 
Με την ψευτομεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και τη δραστική μείωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, η Πρωτοβάθμια Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη αγοράζεται με χρήματα των ασφαλισμένων. Οι ανασφάλιστοι παρά τις δηλώσεις για πλήρη κάλυψη βρίσκονται στον αέρα αφού δεν προβλέφθηκε σχετικό κονδύλι στον ΕΟΠΥΥ (προβλέπονται μόνο 35εκ.ευρώ). Θεσμοθετούνται συνεχώς νέα χαράτσια.

Ταφόπλακα του ΕΣΥ είναι η ψήφιση στη Βουλή του Νόμου που συστήνει Ανώνυμη Εταιρεία Αμοιβών Νοσοκομείων. Η πολυμετοχική αυτή Εταιρεία θα διαχειρίζεται τους συνολικούς πόρους για την Υγεία (Κρατική χρηματοδότηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, χρήματα από αγορά υπηρεσιών) και θα τους κατανέμει κατά το δοκούν στα Ιδιωτικά και Δημόσια Νοσοκομεία με αποτίμηση της αξίας των προσφερόμενων υπηρεσιών στο σύνολό τους (συμπεριλαμβανομένου και του μισθολογικού κόστους). Εταιρία με μετοχικό κεφάλαιο και δυνατότητα μεταβίβασης μετοχών στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας.

Την πολιτική υγείας θα την ασκεί η εν λόγω Ιδιωτική Εταιρεία που θα λειτουργεί ως ΔΕΚΟ με κριτήριο το κέρδος. Το Κράτος σταδιακά θα καταργήσει την χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και η μισθοδοσία του προσωπικού θα περάσει στην εταιρεία.
Είναι βέβαιον ότι θα καταργηθούν πολλά Νοσοκομεία, θα ιδιωτικοποιηθούν υπηρεσίες, θα γιγαντωθεί ο Ιδιωτικός Τομές και θα μειωθούν δραστικά οι μισθοί των υγειονομικών. Οι πολίτες θα αγοράζουν εξολοκλήρου τις υπηρεσίες. 
Στους ασφαλισμένους θα παρέχεται ένα μίνιμουμ παροχών. Οι ανασφάλιστοι θα παραπέμπονται στις ασκούμενες πολιτικές των κυβερνήσεων και οι υπόλοιπες υπηρεσίες θα πληρώνονται από τη τσέπη. Όσοι έχουν. Οι υπόλοιποι στο Καιάδα ή στη φιλανθρωπία. 

Καταργείται η θεμελιώδη αρχή σύσταση του ΕΣΥ που είναι η δωρεάν και καθολική πρόσβαση. Το σύστημα μετατρέπεται σε Ανταγωνιστικό. Η χρηματοδότηση θα κατευθύνεται με προνομιακό τρόπο στα ιδιωτικά συμφέροντα της Υγείας. 
Σταδιακά η πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας θα καταλήξει στο χρηματιστήριο και στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας.
Πολλά Νοσοκομεία που είναι ανεπτυγμένα στα νησιά, στους ορεινούς όγκους θα κλείσουν. 

Στο όνομα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης που καρκινοβατεί μεθοδεύεται η κατάργηση των Ψυχιατρικών  Νοσοκομείων που συμβάλλουν κατά 80%  στο Σύστημα Δημόσιας Ψυχικής Υγείας. Ασθενείς που έχουν χρήματα οδηγούνται στον Ιδιωτικό Τομέα. Οι υπόλοιποι στις στάσεις του ΜΕΤΡΟ και στα παγκάκια. Η αποστολή τεχνικών κλιμακίων του Υπουργείου Υγείας στα Γενικά Νοσοκομεία για εξεύρεση χώρων λειτουργίας Ψυχιατρικών Κλινικών εμφανίζεται από την κυβέρνηση ως επιτάχυνση και ολοκλήρωση της Μεταρρύθμισης.

Τα Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου σε τρείς μήνες μεταφέρονται Διοικητικά – Οικονομικά – Οργανικά στις Υγειονομικές Περιφέρειες χωρίς καμία προετοιμασία. Κατά τη μεταφορά αναμένεται να δημιουργηθούν μείζονα  λειτουργικά προβλήματα

Το ΕΚΑΒ στενάζει από ελλείψεις ασθενοφόρων και Πληρωμάτων Ασθενοφόρων.

Στη Πρόνοια επιχειρείται ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας πολλών Μονάδων. Δεν εκδόθηκαν οι Οργανισμοί και στενάζουν από ελλείψεις προσωπικού. 
Εργαλείο της κυβέρνησης για την κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Υγείας είναι το ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.

Με την Αξιολόγηση δεν επιδιώκεται η βελτίωση των Δημόσιων Κοινωνικών Υπηρεσιών αλλά η κατάργηση, η συρρίκνωση, η ιδιωτικοποίησή τους. Δεν επιδιώκεται η βελτίωση της υπηρεσιακής επάρκειας των υπαλλήλων, αλλά η δημιουργία νέας δεξαμενής προς χρήση των συμφωνιών με τη ΤΡΟΙΚΑ. Υπολείπονται λέει ο κος Μητσοτάκης 6.500 απολύσεις έως τέλος του έτους 2014 και η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ δέσμευση πρέπει να τηρηθεί. Έτοιμη η δεξαμενή.

Διαρκή κινητικότητα – διαθεσιμότητα σε μεγάλο αριθμό Δημοσίων Υπαλλήλων επιτάσσει η ΤΡΟΙΚΑ. Έτοιμη η δεξαμενή. 

Νέες μισθολογικές απώλειες επιβάλλει η ΤΡΟΙΚΑ. Διορθώσεις στο μισθολόγιο ετοιμάζει η κυβέρνηση με μειώσεις μισθού στους ΔΕ και ΥΕ υπαλλήλους και νέες μειώσεις στους ανεπαρκείς υπαλλήλους που θα προκύψουν από την Αξιολόγηση. Από το νέο μισθολόγιο κανένας υπάλληλος δεν θα βγει ωφελημένος. 
Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε θύματα των κυβερνητικών και ΤΡΟΙΚΑΝΩΝ σχεδίων. 
Στα Νοσοκομεία το 50% του υπηρετούντος προσωπικού είναι ΔΕ και ΥΕ. Εξειδικευμένο προσωπικό, μάχιμο στη πρώτη γραμμή.

Με την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ τίθεται σε κίνδυνο.
  • Η Επαγγελματική Αξιοπρέπεια. Εργαζόμαστε σε αντίξοες συνθήκες,  σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, (μονοβάρδιες μας οφείλονται δεκάδες ρεπό, κανονικές άδειες παρελθόντων ετών και τσαλακωμένα θεσμοθετημένα δικαιώματα στα ωράρια εργασίας)
  • Το Επαγγελματικό μας μέλλον 
  • Τα Δημόσια Κοινωνικά Αγαθά
  • ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ.

Προκηρύξαμε Απεργία – Αποχή από το καθήκον της Αξιολόγησης. Ξεκίνησε Δευτέρα 22/09/2014.

ΝΙΚΑΜΕ …….. Παρήλθαν ήδη οι προθεσμίες της Αυτοαξιολόγησης (1 – 15 Σεπτεμβρίου) και των εισηγήσεων των Προϊσταμένων (15 – 30 Σεπτεμβρίου). Το ποσοστό άρνησης συμμετοχής στην Αξιολόγηση υπερβαίνει το 95%.

Καλούμε τον Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό της Υγείας να μην ακολουθήσουν την πεπατημένη του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κο. Μητσοτάκη και οδηγήσουν τους Υγειονομικούς στα Δικαστήρια.

  ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ 2ήμερο ΔΡΑΣΕΩΝ 1 – 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014. 

  • ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ημέρα Δράσης για τα Περιφερειακά Νοσοκομεία οργάνωση ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΩΝ στις πόλεις με την συμμετοχή των φορέων και των κατοίκων της περιοχής
  • ΠΕΜΠΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 24ωρη Πανυγειονομική Πανελλαδική Απεργία με συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι των εργαζομένων όλων των Νοσοκομείων της χώρας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ
ΕΠΑΡΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Α.Ν. Α.Ε. ΤΟ «ΜΑΓΑΖΙ» ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου