Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα της παράτασης των αναστολών εργασίας υγειονομικών

 
Όπως ανακοινώθηκε, αντισυνταγματική κρίθηκε από το αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η παράταση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου. Η απόφαση ελήφθη κατόπιν σχετικής προσφυγής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Η σχετική απόφαση του ΣτΕ στέλνει στον κάλαθο των αχρήστων την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί ύπαρξης επιδημιολογικών και επιστημονικών δεδομένων που επιβάλουν το ακραίο μέτρο των αναστολών εργασίας υγειονομικών για την προστασία των ασθενών.

Το συγκεκριμένο μέτρο όχι μόνο δεν προστάτεψε τους ασθενείς, αλλά ήταν εγκληματικό αφού μείωσε κατά πολύ τους διαθέσιμους ανθρώπινους πόρους στη μάχη κατά της πανδημίας με αποτέλεσμα να αυξηθεί θεαματικά η θνησιμότητα των ασθενών covid 19 με την επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου την 1η/9/2021, όπως αποδεικνύεται και από έγκυρη επιδημιολογική μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν μερικούς μήνες. Επίσης το συγκεκριμένο μέτρο ήταν ακραίο εγκληματικό εις βάρος των συναδέλφων που δεν είχαν και δεν έχουν εμβολιαστεί, αφού όχι μόνο τους στέρησε τη δουλειά και το μισθό στα Νοσοκομεία, αλλά τους απαγόρευε να έχουν άλλη εργασία εκτός νοσοκομείων.

Μετα από την παραπάνω δικαστική απόφαση  καλούμε την πολιτική ηγσεία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει τα παρακάτω θέματα:

  • Να καταργηθεί νομοθετικά το μέτρο και να  επιστρέψουν άμεσα στις εργασίας τους όσοι βρίσκονται σε αναστολή χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να επαναπροσληφθούν οι συνάδελφοι επικουρικοί και συμβασιούχοι που δεν είχαν εμβολιαστεί και απολύθηκαν.
  • Να επιστραφούν στους συναδέλφους που είχαν τεθεί σε αναστολή οι μισθοί τους.
  • Να μην απολυθεί κανένας από τους συμβασιούχους επικουρικούς που είχαν προσληφθεί προς αναπλήρωση όσων ήταν σε αναστολή και αρχικά είχαν προσληφθεί ως τριμηνίτες αλλά έχουν πάρει παράταση ως το τέλος του 2022. Οι συνάδελφοι έχουν πλέον εμπειρία, καλύπτουν υπαρκτά κενά πέρα από αυτά των αναστολών εργασίας, αφού στα Νοσοκομεία τα κενά είναι της τάξης άνω του 30% των οργανικών θέσεων και ζητούμε να πάρουν ετήσια παράταση ως το τέλος του 2023 μαζί με τους υπόλοιπους επικουρικούς.

Παράλληλα συνεχίζουμε τον αγώνα υπέρ της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας ενάντια στο Σ/Ν ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και καλούμε στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Εκ του ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου