Στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου μέχρι το 2015 λειτουργούσαν για τακτικά πρωινά χειρουργεία δύο χειρουργικές αίθουσες τις πέντε εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας.
Το 2015 η τότε διοίκηση του νοσοκομείου σε συνεργασία με την Επιτροπή Χειρουργείου αποφάσισε λόγω της μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου να μειώσει τον αριθμό των λειτουργούντων χειρουργικών αιθουσών και από τότε λειτουργούν δύο χειρουργικές αίθουσες δύο ημέρες της εβδομάδας και μία χειρουργική αίθουσα τρεις ημέρες την εβδομάδα.
Αυτό είναι κάτι αρνητικό για τη λειτουργία του Νοσοκομείου και για τους ασθενείς, αφού έτσι μεγαλώνουν οι λίστες αναμονής για τους ασθενείς που αναμένουν να χειρουργηθούν.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μπορέσει η λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών του ΓΝΑΝ να επανέλθει στην κατάσταση πριν το 2015 και να λειτουργούν δύο χειρουργικές αίθουσες πέντε ημέρες την εβδομάδα.
Όμως για να γίνει αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνουν οι ενέργειες στα τρία παρακάτω σημεία:
Πρώτον, να ενισχυθεί το ΓΝΑΝ με επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό έτσι ώστε όλα τα νοσηλευτικά τμήματα να μπορούν να λειτουργούν στοιχειωδώς με την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας και με τη χορήγηση των προβλεπόμενων αδειών και να μειωθούν τα τεράστια υπόλοιπα αδειών και ρεπό που υπάρχουν σε κάποια τμήματα του Νοσοκομείου λόγω της υποστελέχωσης. Έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν στην ανάγκη να ενισχυθεί το τμήμα της Αιμοδοσίας όπου τα υπόλοιπα αδειών και ρεπό ξεπερνούν τις 125 ημέρες κατά μέσο όρο ανά εργαζόμενο. Το συγκεκριμένο τμήμα χρειάζεται ενίσχυση με δύο νοσηλευτές-τριες (υπάρχει μια επικείμενη συνταξιοδότηση) που θα πρέπει να περάσουν εξάμηνη εκπαίδευση στο Βενιζέλειο που είναι το εκπαιδευτικό κέντρο αιμοδοσίας στην Κρήτη. Παρά το ότι το είχαμε επισημάνει και παρά το ότι έγιναν κάποιες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού πρόσφατα, το συγκεκριμένο τμήμα δεν ενισχύθηκε. Επίσης είχαμε επισημάνει την υποστελέχωση του Ξενώνα "Αγάπη" όπου εργάζονται μόνο 5 νοσηλευτές-τριες με αποτέλεσμα να μη βγαίνει ούτε μία ολόκληρη άδεια την εβδομάδα, όμως ούτε αυτό το τμήμα έχει στελεχωθεί. Επίσης συνολικά σε διάφορα τμήματα του Νοσοκομείου καταγράφονται απώλειες λόγω παραιτήσεων, λόγω συνταξιοδοτήσεων, λόγω μη πρόθεσης παράτασης σύμβασης επικουρικών και λόγω αναστολών εργασίας. Γι αυτό ζητούμε να ενισχυθεί το νοσοκομείο με νοσηλευτικό προσωπικό, να στελεχωθούν όλα τα τμήματα στοιχειωδώς επαρκώς και μετά να ληφθεί η απόφαση να αυξηθεί ο αριθμός των λειτουργούντων χειρουργικών αιθουσών για τακτικά χειρουργεία.
Ένας δεύτερο σημείο που χρειάζεται ενίσχυση είναι στους αναισθησιολόγους, όπου απαιτείται να ολοκληρωθεί η πρόσληψη και πέμπτου αναισθησιολόγου, ώστε να μπορεί το ιατρικό αναισθησιολογικό τμήμα να λειτουργεί επαρκώς και να καλύπτει τη λειτουργία των δύο χειρ. αιθουσών επί πέντε ημέρες την εβδομάδα.
Τρίτον, χρειάζεται να αρθεί η χωροταξική συνένωση της χειρουργικής κλινικής με την ορθοπεδική - ουρολογική, ώστε να υπάρχει επαρκής αριθμός κλινών για να καλύπτεται η πενθήμερη λειτουργία των δύο χειρουργικών αιθουσών.
Θεωρούμε ότι τα παραπάνω τρία σημεία δεν είναι ανέφικτα και ότι εφόσον τεκμηριωθεί προς τη ΔΥΠΕ και προς το Υπουργείο Υγείας η στόχευση για αύξηση του παραγόμενου χειρουργικού έργου προς όφελος των ασθενών και της κοινωνίας μπορούν στο άμεσο μέλλον να γίνουν πράξη.
Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε συνεργασία.
Εκ του ΔΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου