Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Διαμαρτυρία σχετικά με το έγγραφο με τίτλο “Προτάσεις ΠΟΕΔΗΝ του ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού για το νέο καθηκοντολόγιο”


Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Κρήτης απέστειλε προς τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ επιστολή με διαμαρτυρία σχετικά με το έγγραφο με τίτλο “Προτάσεις ΠΟΕΔΗΝ του ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού για το νέο καθηκοντολόγιο. Στην επιστολή αναφέρονται τα παρακάτω:

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία και διαφωνία μας με το έγγραφο με τίτλο “Προτάσεις ΠΟΕΔΗΝ του ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού για το νέο καθηκοντολόγιο” το οποίο απεστάλη την 1/11/2022 από την Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ προς τον υπουργό υγείας κ. Πλεύρη και προς την αναπληρώτρια υπουργό υγείας κα. Γκάγκα.

Το συγκεκριμένο έγγραφο δείχνει να μην είναι προϊόν σοβαρού διαλόγου και επεξεργασίας, αφού περιέχει πλείστες ανακρίβειες, λάθη και παραλείψεις. Για παράδειγμα αναφέρει την εργαλειοδοσία στο χειρουργείο χωρίς να αναφέρει την κίνηση χειρουργείου, ενώ το εδάφιο που αναφέρεται στη χορήγηση φαρμάκων είναι εσφαλμένα διατυπωμένο (Χορήγηση φαρμάκων (po, sc, im) iv σύμφωνα με τις οδηγίες και εφόσον ο ασθενής φέρει φλεβοκαθετήρα).

Όμως το πιο επικίνδυνο και ανησυχητικό είναι ότι στο συγκεκριμένο έγγραφο - πρόταση περιλαμβάνεται σχεδόν αυτούσια η διατύπωση του άρθρου 34 της υπουργικής απόφασης της κυρίας Γκάγκα (Η εκτέλεση οποιασδήποτε πράξης πέρα των παραπάνω να του ανατίθεται από τον προϊστάμενο και υπεύθυνο νοσηλευτή σύμφωνα με την λογοδοσία του κάθε ασθενή υπό την προϋπόθεση ότι την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο νοσηλευτής, ο οποίος κρίνει εάν ο βοηθός του νοσηλευτή δύναται να εκτελέσει ). Για το συγκεκριμένο άρθρο έχουν υπάρξει μεγάλες αντιδράσεις τόσο από τους συναδέλφους νοσηλευτές ΔΕ, όσο και από τους νοσηλευτές ΤΕ και ΠΕ που στο Νοσοκομείο μας οι περισσότεροι δήλωσαν εγγράφως προς τη διοίκηση ότι δεν προτίθεται να προβούν σε οποιαδήποτε ανάθεση νοσηλευτικής πράξης και ανάληψης της σχετικής ευθύνης. Το συγκεκριμένο άρθρο είναι αντιεπιστημονικό, αντιδεοντολογικό και θεωρούμε απαράδεκτο να περιλαμβάνεται σε πρόταση της Ομοσπονδίας προς το Υπουργείο Υγείας.

Κατόπιν των παραπάνω σας ζητούμε συζητήσετε το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και να προχωρήσετε σε αντικατάσταση του συγκεκριμένου εγγράφου προς το Υπουργείο Υγείας με νέα πρόταση που θα είναι επαρκώς επεξεργασμένη, δεν θα περιέχει παραλείψεις και ανακρίβειες και σε καμιά περίπτωση δεν θα περιλαμβάνει με οποιαδήποτε μορφή το απαράδεκτο άρθρο 34 της Υπουργικής Απόφασης της κυρίας Γκάγκα. Να γίνεται επίσης σαφής η απαίτηση παράλληλα με την τροποποίηση του καθηκοντολογίου να υπάρξει αντικατάσταση του επαγγελματικού τίτλου “βοηθός νοσηλευτής” με τον ορθό “νοσηλευτής ΔΕ”, ενώ να υπάρξουν δεσμεύσεις ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία σοβαρού διαλόγου για την εκπαιδευτική και μισθολογική αναβάθμιση των νοσηλευτών ΔΕ του ΕΣΥ.


Εκ του ΔΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου