Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Σύλλογος φίλων ΓΝΑΝ: Στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου το βάρος της δευτεροβάθμιας περίθαλψης του νομού


Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ του Σωματείου Φίλοι Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου πέραν των λοιπών θεμάτων, συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα που έχει προκύψει τελευταία με τη λειτουργία του Νοσοκομείου μας.

Είναι σαφές ότι το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου αποτελεί το νοσοκομείο βάσης του νομού Λασιθίου, δηλαδή σ’ αυτό πέφτει το κύριο βάρος της δευτεροβάθμιας περίθαλψης του νομού και γι’ αυτό θα πρέπει να στελεχωθεί και εξοπλισθεί ανάλογα με το ρόλο του.

Ως σύλλογος, εκφράζοντας ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας που είναι αρωγός στο κεντρικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου παρέχουμε την πλήρη στήριξη μας στην Διοίκηση ώστε να πάρει κάθε νόμιμη απόφαση, μετά την γνωμοδότηση των αρμοδίων οργάνων, που να διασφαλίζει όσο το δυνατόν καλύτερα τη λειτουργία των δομών που προΐσταται.

Σε αυτούς τους δύσκολους μήνες της πανδημίας δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι  η διοίκηση και το προσωπικό υπερβάλανε εαυτούς και φρόντισαν επάξια και επιτυχώς όλους τους πολίτες που χρειάστηκαν τις υπηρεσίες τους, τόσο σε έκτακτα περιστατικά αλλά και σε όσους χρειάστηκαν ΜΕΘ ή θεραπεία στην covid κλινική (για να μην παρεξηγηθούμε διευκρινίζουμε ότι οι απόψεις μας δεν ταυτίζονται πάντα με την διοίκηση όπως  είναι φυσικό, ο ρόλος μας είναι αυτός που ορίζει το καταστατικό μας).

Όλοι οι κάτοικοι του νομού πρέπει να αγκαλιάσουν το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Λασιθίου γιατί είναι το δικό τους Νοσοκομείο. Από το 1940 που ιδρύθηκε, όταν δεν υπήρχαν άλλα νοσοκομεία στο νομό, έχει προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στην υγεία του νομού και πιστεύουμε ότι θα προσφέρει για αρκετά ακόμη χρόνια καθότι φαίνεται ανέφικτη η δημιουργία νέου νοσοκομείου υπό τις παρούσες συνθήκες.

Δεν υποτιμούμε την προσφορά και των άλλων νοσοκομείων του νομού, που κάθε ένα έχει την ιστορία του και την προσφορά του στη τοπική κοινωνία.

Τέλος, δεν θα θέλαμε να εμπλακούμε στην παραφιλολογία των τελευταίων ημερών που μόνο πόλωση θα μπορούσε να προκαλέσει. Η πρόταση για την “ανάγκη” κατασκευής νέου νοσοκομείου για όλο το νομό και μάλιστα σε προκαθορισμένη θέση, θα μπορούσε να δράσει αποπροσανατολιστικά, την παρούσα χρονική περίοδο, δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων στελέχωσης και εξοπλισμού των νοσοκομείων, της οικονομικής δυσπραγίας και της γενικότερης κατάστασης της χώρας.

Προτείνουμε, σοβαρότητα, ομόνοια και συνεργασία, για την προάσπιση της υγείας όλων των Λασιθιωτών και όχι επανάληψη λαθών που βλάπτουν σοβαρά την υγεία. 

Το γνωστό από τα οικονομικά της υγείας κόστος – όφελος στο νομό μας και όχι μόνο, χρησιμοποιείται πολλές φορές ανάποδα, αύξηση κόστους, ελάττωση αποτελεσματικότητας. Γι’  αυτό βλέπουμε, μηχανήματα να καταστρέφονται στις αποθήκες και όταν ζητούνται έστω και δανεικά, πολλές φορές να μη δίνονται, μηχανήματα μεγάλης αξίας χωρίς να υπάρχουν οι γιατροί που θα τα χρησιμοποιήσουν ή να χρησιμοποιούνται ελάχιστα και άλλα απαραίτητα να μην υπάρχουν και πολλά άλλα ων ουκ έστιν αριθμός. Το αναφέρομε γιατί πολλές φορές είναι αιτία ο ανταγωνισμός των νοσοκομείων ή των κλινικών και όχι η συνεργασία όπως θα έπρεπε.

Κλείνοντας, από τη θέση μας ως σωματείο Φίλοι του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, δίνουμε ένα ηχηρό παρών, βρισκόμαστε εδώ ενεργά και διεκδικούμε μαζί με το προσωπικό και τη διοίκηση όλα όσα πρέπει να κατακτηθούν για την άρτια λειτουργία του Νοσοκομείου μας, ώστε να επιτελέσει  το ρόλο του ως δευτεροβάθμιο νοσοκομείο βάσης του νομού Λασιθίου και να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες με ασφάλεια σε όλους τους πολίτες του νομού και στους επισκέπτες μας.


Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος   Η. Γενική Γραμματέας


Δημήτριος ΜΕΤΟΧΙΑΝΑΚΗΣ  Εαγγελία Φανουράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου