Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Επιστολή για το αίτημα μονιμοποίησης των συμβασιούχων, οι οποίοι αποτελούν το 1/3 των εργαζομένων του ΓΝΑΝ


Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου απέστειλε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και στο διοικητή των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων επιστολή για το αίτημα μονιμοποίησης των συμβασιούχων, οι οποίοι αποτελούν το 1/3 των εργαζομένων του ΓΝΑΝ . Στην επιστολή αναφέρονται τα παρακάτω:

Στο επόμενο χρονικό  διάστημα ως  31/12/2022,   επίκειται η λήξη των συμβάσεων 50 συμβασιούχων εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, το πρώτο εξάμηνο του 2022 επίκειται η λήξη των συμβάσεων άλλων 71 συμβασιούχων και στο δεύτερο εξάμηνο 22 εργαζομένων. Πιο αναλυτικά:

  • Στις 31/10/21 λήγουν οι παρατάσεις συμβάσεων 27 επικουρικών
    εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων.
  • Στις 31/12/21 λήγουν οι παρατάσεις συμβάσεων 23 εργαζόμενων με ατομικές συμβάσεις -ΙΔΟΧ στην καθαριότητα, στη φύλαξη και στην εστίαση.                                                                                               
  • Το πρώτο εξάμηνο του 2022 λήγουν οι συμβάσεις 59 επικουρικών εργαζομένων όλων των υπηρεσιών (νοσηλευτικής, διοικητικής, τεχνικής)                                                            
  • Εντός του 2022 (κυρίως στο πρώτο τρίμηνο) λήγουν οι συμβάσεις 17 εργαζομένων με συμβάσεις ΟΑΕΔ.
  • Από τον Αύγουστο του 2022 ως το Νοέμβριο του 2022 λήγουν οι συμβάσεις άλλων 17 επικουρικών υπαλλήλων.                                                                  

Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου προβλέπονται 475 οργανικές θέσεις και εργάζονται σε αυτό 256 μόνιμοι εργαζόμενοι (ποσοστό κάλυψης σε μόνιμους 53.9%).

 Εκτός από τους 256 μόνιμους, εργάζονται στο ΓΝΑΝ συνολικά 143 συμβασιούχοι (103 επικουρικοί, 17 ΟΑΕΔ, 23 ΙΔΟΧ), που αποτελούν το 34,6% του συνόλου των εργαζομένων.

 Το ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων με τους συμβασιούχους ανεβαίνει στο 86.8%.

Είναι σαφές ότι οι 143 συνάδελφοι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Νοσοκομείου και γι΄αυτό ζητούμε τη μονιμοποίηση τους με σταδιακή μετατροπή των συμβάσεων σε Αορίστου χρόνου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου είναι το κεντρικό Νοσοκομείο του νομού Λασιθίου με 144 κλίνες και διαθέτει ΜΕΘ με 6 κλίνες στις οποίες έχουν προστεθεί 2 κλίνες για περιστατικά covid, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Αξονικό Τομογράφο, Αιμοδοσία, κλινική covid με 18 κλίνες, χειρουργεία,   τμήμα χημειοθεραπειών και παθολογική, χειρουργική, ορθοπεδική, παιδιατρική,  καρδιολογική, ουρολογική κλινική και αρκετά άλλα τμήματα και ειδικότητες.

 Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των οποίων λήγουν το επόμενο διάστημα οι συμβάσεις είναι ήδη εξειδικευμένοι στα αντικείμενα τους και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δύο και πλέον έτη, μεταξύ των οποίων και το διάστημα αντιμετώπισης της πανδημίας covid 19, όπου μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους έδωσαν και δίνουν  τη μάχη να αντιμετωπιστεί και να μην εξαπλωθεί η πανδημία.

Καλύπτουν όπως αναφέρθηκε  πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου στο οποίο υπάρχουν 219 κενές οργανικές θέσεις.

Τυχόν απομάκρυνση τους από την εργασία με τη λήξη των συμβάσεων θα προκαλέσει άνευ προηγουμένου δυσλειτουργία του Νοσοκομείου και των τμημάτων και κλινικών του (πολλά κρίσιμα τμήμα και κλινικές στηρίζονται σε ποσοστό άνω του 60% σε συμβασιούχους), με πολύ αρνητικές επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες.

Γι΄αυτό είναι ζητούμενο η μονιμοποίηση τους, για την οποία δεν υπάρχει συνταγματικό κόλλημα, σύμφωνα και με το σκεπτικό σχετικών δικαστικών αποφάσεων (εγχώριων και Ευρωπαϊκών) που έχουν δημοσιευτεί για τη μονιμοποίηση επικουρικών εργαζομένων σε άλλα Νοσοκομεία και υπηρεσίες της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η ανάληψη  νομοθετικών πρωτοβουλιών για  τη συνέχιση της θητείας των συμβασιούχων  όλων των ειδικοτήτων, αφού όλες οι κατηγορίες εργαζομένων αποτελούν κρίκους της ίδιας αλυσίδας στα Νοσοκομεία και  σε αυτή τη δύσκολη περίοδο το σύστημα υγείας χρειάζεται ενίσχυση, σταθερές σχέσεις εργασίας και όχι αποδυνάμωση και αναστάτωση.  Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τους αγώνες για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων  και για τη συνέχιση της εργασίας τους.

Εκ του ΔΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου