Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

«Επίσκεψη κλιμακίου της ΕΝΕ στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά»


Την Τρίτη 11/12/2014 κλιμάκιο της ΕΝΕ επισκέφθηκε τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά, ζητώντας να δοθεί άμεση λύση σε ορισμένα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου μας, με την ανάλογη  παρέμβασή του στα αρμόδια υπουργεία:

Συγκεκριμένα και μετά την παράθεση των ανάλογων επιχειρημάτων, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να υλοποιήσει άμεσα τα ακόλουθα ζητήματα:
  1. Πρόβλεψη για  διάταξη στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που θα περιγράφει τη δημιουργία Κλάδου Νοσηλευτών του ΕΣΥ (αναλόγως με τη διάρθρωση που περιγράφεται στο ΠΔ 87/86 και την ταυτότητα του «Νοσηλευτή» όπως περιγράφεται στο νόμο 1579/85 και 3252/04)), οι λεπτομέρειες της λειτουργίας του οποίου, θα περιγράφονται σε σχετική Υπουργική Απόφαση.
  2. Άμεση έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την περιγραφή των νοσηλευτικών πράξεων και ακολούθως για την κοστολόγηση αυτών, όπως επεξεργάστηκαν, συντέθηκαν και κατατέθηκαν στον Υπουργό Υγείας από την ΕΝΕ.
  3. Δέσμευση για οριστική επίλυση του ιδιότυπου προβλήματος της διττής υπόστασης της ανώτατης νοσηλευτικής εκπαίδευσης. Ήδη δρομολογήθηκε η συνάντηση της ΕΝΕ με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας την προσεχή Παρασκευή 14/11/2014, υπό την επίβλεψη του Πρωθυπουργού, ο οποίος αφού ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για το θέμα, συμφώνησε με την πρόταση της ΕΝΕ για ενιαία νοσηλευτική τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο. Με βάση τα παραπάνω, συμφωνήθηκε οι αναγκαίες αλλαγές να συντελεστούν άμεσα, αναγνωρίζοντας στην ΕΝΕ την αρμοδιότητα της πρωτεύουσας συμμετοχής στις επικείμενες συναντήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.
  4. Άμεση πρόβλεψη από το ΥΔΜΗΔ, για τη συμπερίληψη των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών του επαγγέλματος στην ιεραρχική μας εξέλιξη, όπως η μοριοδότηση των νοσηλευτικών ειδικοτήτων, η επιμόρφωση και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση που θα πιστοποιείται από την ΕΝΕ, βάσει του άρθρου 2 του νόμου 3252/2004 και του άρθρου 25 του  νόμου 4272/2014.

Με δεδομένο ότι είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωποι των Νοσηλευτών της χώρας συναντούν επίσημα τον Πρωθυπουργό, το γεγονός από μόνο του αποκτά ιδιαίτερη σημασία, τόσο συμβολική όσο και ουσιαστική.

Η ΕΝΕ θα επανέλθει εκ νέου, ενημερώνοντας τα μέλη της για τις παραπάνω περιγραφόμενες εξελίξεις. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο 

Ο Πρόεδρος                                                                                 Ο Γενικός Γραμματέας 

  Δημήτριος Σκουτέλης                                                                    Αριστείδης Δάγλας

Ένα σχόλιο από το ιστολόγιο: Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες νοσηλευτές που εργάζονται στο ΕΣΥ είναι η έλλειψη προσωπικού. Και γι΄αυτό το τόσο σημαντικό θέμα ούτε η ΕΝΕ αναφέρει τίποτα, ούτε ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει κάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου