Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Καυτά προβλήματα «καίνε» το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου


 Σε μια μαραθώνια σύσκεψη, που κράτησε περίπου τέσσερις ώρες, συζητήθηκαν χθες τα καυτά προβλήματα του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, παρουσία του Διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κ. Αντώνη Γρηγοράκη, των Βουλευτών Λασιθίου κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και Κωστή Δερμιτζάκη, των εκπροσώπων φορέων που συμμετέχουν στην Επιτροπή Αγώνα αλλά και εκπροσώπων της Υγείας, των εργαζομένων και των Διοικητών των τεσσάρων Νοσοκομείων του Νομού Λασιθίου. Τη συζήτηση συντόνισε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, ενώ παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργος Μηλιαράς.
Με δραματικούς τόνους αλλά και απολύτως ρεαλιστικά καταγράφηκε η εικόνα των προβλημάτων με επίκεντρο τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και τις μετακινήσεις προσωπικού στο Ηράκλειο. Ήταν ενδεικτικές για τα θέματα αυτά οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της υγείας: του Διοικητή κ. Αλέξανδρου Μαυρικάκη, του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Κώστα Νικολαράκη, του Προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Αντώνη Γερμανάκη και του Προέδρου των Εργαζομένων κ. Γεωργίου Μανουσάκη.
Ειδικά για τις μετακινήσεις προσωπικού ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Μανόλης Πεπόνης ζήτησε να δεσμευτεί ο Δυπεάρχης ότι δεν θα φύγει κανένας γιατρός πλέον και ότι θα επιστρέψουν όσοι έφυγαν.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δερμιτζάκης έκανε λόγο για διάλυση όλων των δομών υγείας, επεσήμανε πως η πολιτική με τα μπαλώματα δεν οδηγεί πουθενά και υπογράμμισε πως πρόβλημα αντιμετωπίζει και το ΕΚΑΒ. «Ο ρόλος του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου είναι πολύ σημαντικός για το Λασίθι αλλά και για το γειτονικό νομό γιατί προσφέρει υπηρεσίες σε όλο το νομό αλλά και αποφορτίζει τα νοσοκομεία του Ηρακλείου», επεσήμανε. Παράλληλα ανακοίνωσε πως θα καταθέσει μια ακόμα επίκαιρη ερώτηση αναζητώντας απαντήσεις στο Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Πλακιωτάκης στην τοποθέτησή του υπογράμμισε πως πρέπει να δούμε ενιαία το νομό και να δούμε πώς πάει το θέμα της υγείας στο νομό μελλοντικά. «Προφανώς και είναι κεντρικό νοσοκομείο του νομού ο Άγιος Νικόλαος και πρέπει να ενισχυθεί. Χρειάζεται να δούμε σε κεντρικό επίπεδο και από τις προσλήψεις που θα γίνουν πώς θα ενισχυθεί το νοσοκομείο και εντός του νομού ο νέος Διοικητής να λύσει τα θέματα της ορθής οργάνωσης», είπε ο κ. Πλακιωτάκης, σημειώνοντας πως ο νομός πρέπει να έχει μια καλή συνεργασία για να πετύχει στους στόχους του όπως έγινε όταν από τους δέκα επικουρικούς που ήρθαν στην Κρήτη, δόθηκαν οι πέντε στο Λασίθι.


Θα ανοίξει η νέα πτέρυγα;
Η νέα πτέρυγα θα ανοίξει, ανακοίνωσε ο Δυπεάρχης, τονίζοντας πως για το άνοιγμα της πτέρυγας έγινε μεγάλη προσπάθεια και εγκρίθηκαν 140.000 ευρώ από τα πλεονάσματα του νοσοκομείου για να παραδοθεί πλήρως το έργο. «Έχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια και έχουμε εξασφαλίσει τα 270.000 ευρώ επιπλέον για να έρθουν στη συνέχεια τα χρήματα και να λειτουργήσει κανονικά», πρόσθεσε. Πάντως ο Διοικητής του Ιδρύματος κ. Μαυρικάκης είχε αντίθετη άποψη, λέγοντας πως είναι λογιστικά υπόλοιπα από το παρελθόν και δεν υπάρχουν τα χρήματα αυτά.

Για το θέμα των γιατρών ο κ. Γρηγοράκης σημείωσε πως υπήρξε μια πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι επικουρικοί γιατροί αναλαμβάνουν για μία τριετία καθήκοντα και ουσιαστικά προωθούνται στην αρμοδιότητα των Δυπεαρχών, γεγονός που θα επιτρέψει να υπάρξουν προσθήκες. Μίλησε δε για δύο επικουρικούς που εγκρίθηκαν να έλθουν στο νοσοκομείο, ενώ όπως είπε από το νέο έτος θα υπάρξουν προσθήκες γιατρών. «Από τους πρώτους παιδίατρους θα έρθει κάποιος εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα εξήγησε πως οι μετακινήσεις που έγιναν προς το Ηράκλειο, έγιναν για να στελεχωθεί η καρδιοχειρουργική που αφορά όλη την Κρήτη και με τη σύμφωνη γνώμη των στελεχών που αποσπάστηκαν. Πάντως ο Δυπεάρχης εξήγησε πως προσδοκά από τους 400 μόνιμους γιατρούς και τους 300 νοσηλευτές που θα προσληφθούν για όλη τη χώρα το 2014, να έχει το Λασίθι το δικό του ικανοποιητικό μερίδιο. «Θέλω να ξέρετε ότι όταν θα πάρουμε τις εγκρίσεις, δεν θα γίνει άνιση κατανομή», σημείωσε.

ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου