Σε πρόσφατες δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, o υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε για τους απεργούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ:
“Ζητήσαμε ως ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, να μας δώσουν γιατρούς μόνο για τα ΚΕΠΑ, για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος με τις Επιτροπές του υπουργείου Εργασίας και αρνήθηκαν να τους αφήσουν να πάνε στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Δεν είχαν την ευαισθησία να πούνε ότι σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι οι πιο αδύναμοι της κοινωνίας μας δεν πειράζει, δεν θα ηττηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα, αν άφηναν πέντε γιατρούς την ημέρα να πηγαίνουν εκεί, για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος στις ουρές. Σας πληροφορώ ότι ούτε αυτό δεν δέχτηκαν”
Απο την παραπάνω δήλωση συνάγεται το συμπέρασμα οτι για την πολύμηνη καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην πιστοποίηση του ποσοστού αναπηρίας απο τα ΚΕΠΑ, ευθύνεται η απο εβδομάδας απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και ως εκ τούτου, το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί άμεσα αν οι ανάλγητοι συνδικαλιστές ιατροί αφήσουν πέντε γιατρούς να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.
Πρέπει να επισημανθούν τα παρακάτω:
Οι υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ απαρτίζονται απο γιατρούς 12 ειδικοτήτων. Οι 10 απο αυτές τις ειδικότητες κρίνονται περιττές σύμφωνα με το τροϊκανής έμπνευσης σχέδιο για την “αναμόρφωση” την πρωτοβάθμιας περίθαλψης και όπως ο κ. Υπουργός έχει δηλώσει, μέχρι τέλους του παρόντος έτους οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που τις κατέχουν θα έχουν απολυθεί.
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αρνούνταν να στελεχώσουν τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ, όχι μόνο γιατί δεν είχαν κανένα κίνητρο να το κάνουν, αλλά αντίθετα αναγκάζονταν να πληρώνουν και απο την τσέπη τους για τις μετακινήσεις τους ανα την επικράτεια.
Προ 6μήνου περίπου προκηρύχτηκαν 400 θέσεις γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων για εργασία με σύμβαση έργου στις επιτροπές των ΚΕΠΑ. Αυτοί οι ιδιώτες ιατροί θα αποζημιώνονταν με 7 ευρώ μεικτά ανα ασθενή που θα εξέταζαν στα ΚΕΠΑ, και το ανώτερο ποσό που θα μπορούσαν να λάβουν ανα μήνα ήταν 1000 ευρώ, δηλαδή μέχρι 630 ευρώ καθαρά. Για την μετάβασή τους στα κατά τόπους ΚΕΠΑ ανα την επικράτεια δικαιολογούνταν ως έξοδα μετακίνησης μόνο η μετακίνηση με τα ΚΤΕΛ. Ο γιατρός απο την Αθήνα θα έπρεπε δηλαδή να πάει στο ΚΕΠΑ στα Γιάννενα με το ΚΤΕΛ, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση το επιπλέον κόστος θα το επωμίζονταν ο ίδιος, χωρίς να συνυπολογίζονται οι απώλειες εσόδων που θα είχε απο το κλείσιμο του ιδιωτικού του ιατρείου, κατά το παραπάνω διάστημα. Όπως ήταν φυσικό, ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την πλήρωση λιγότερων απο τις μισές θέσεις.
Τα συμπεράσματα δικά σας σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την πολύμηνη ταλαιπωρία των αναπήρων για την εξέτασή τους απο τα ΚΕΠΑ, για το πόσο επιδρά σε αυτήν η απεργία των προς απόλυση γιατρών του ΕΟΠΥΥ, αλλά και για το αν οι κυοφορούμες αλλαγές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη θα απονεκρώσουν πλήρως ή όχι την λειτουργία των ΚΕΠΑ...
Αντώνης Γερμανάκης
Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου
Πρώην πρόεδρος Αβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Λασιθίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου