Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Επιστολή Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων Κρήτης προς Βουλευτές του Νησιού ενόψει της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Αξιότιμοι κ. βουλευτές της Κρήτης,

Εμείς οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων , αντιλαμβανόμαστε πλήρως την κρισιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Αναγνωρίζουμε επίσης το αδιέξοδο του παρόντος ασφαλιστικού συστήματος και την άμεση ανάγκη δραστικής και αποτελεσματικής μεταρρύθμισης.

Είναι γνωστό ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας εδώ και χρόνια νοσεί. Η μέχρι σήμερα κακή διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων δεν αποτελεί άλλοθι για επικίνδυνες προτάσεις και λύσεις που δίδουν την χαριστική βολή στον ιατρικό κόσμο. Όλοι γνωρίζουμε επίσης ότι το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας έχει διανεμητικό χαρακτήρα, γεγονός που σημαίνει ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι καταβάλουν τις εισφορές, τμήμα του εισοδήματος τους δηλαδή, για να αποδίδονται οι συντάξεις στους σημερινούς συνταξιούχους. Κρίσιμο παράγοντα, βασικό πυλώνα βιωσιμότητας του συστήματος, αποτελεί ο λόγος του αριθμού των εργαζόμενων προς τον αριθμό των συνταξιούχων. Ο αιμοδότης λοιπόν του ασφαλιστικού για να μιλήσουμε την ιατρική γλώσσα, είναι οι εργαζόμενοι. Ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων εξασφαλίζει αφενός την γενναιοδωρία κι αφετέρου την βιωσιμότητα του.

Η θεραπεία του προβλήματος περιλαμβάνει τολμηρές λύσεις, βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις. Δίδοντας κίνητρα εισόδου στους νέους επιστήμονες, αυξάνοντας τον αριθμό των εργαζομένων προς όφελος της βιωσιμότητας. Συνδέοντας τις εισφορές με τις συντάξεις στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας και της ισότητας. Καταργώντας τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις 40αρηδων και 50αρηδων, προς όφελος των μακροχρόνιων εργαζομένων και της αλληλεγγύης των γενεών, προάγοντας στοιχειωδώς την κοινωνική δικαιοσύνη. Να σταματήσουμε επιτέλους να θεωρούμε τους γονείς μας (σημερινοί συνταξιούχοι) εχθρούς και τα παιδιά μας (νέοι επιστήμονες – εργαζόμενοι) να θεωρούν εχθρούς εμάς, αλλάζοντας με το χρόνο τους ρόλους. Αυτό σημαίνει αλληλεγγύη γενεών στην πράξη.

Αγαπητοί φίλοι βουλευτές,

Αυτήν την ύστατη ώρα η κυβέρνηση επέλεξε την πεπατημένη. Αποφάσισε να ξεκινήσει αυτή τη μεταρρύθμιση, με ένα νομοσχέδιο καθαρά φοροεισπρακτικού χαρακτήρα. Επέλεξε τον εύκολο δρόμο, τον δημοσιονομικό, τον φοροεισπρακτικό δρόμο, αυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές πέρα από κάθε λογική. Εισφορές πρωτόγνωρες και ανισοβαρείς, χωρίς ίχνος ανταποδοτικότητας. Όλοι θα πάρουμε στο τέλος την «εθνική σύνταξη». Αυτό ονομάζεται εξίσωση και όπως γνωρίζετε είναι διαφορετικό από την ισότητα. Όσο για τους νέους επιστήμονες, οι ελαφρύνσεις της πρώτης πενταετίας που προστέθηκαν εσχάτως, δεν αποτελούν κίνητρα εισόδου αφού μετά την παρέλευση της, θα το αποδώσουν εντόκως και αυτό ονομάζεται απλά διευκόλυνση.

Προσθέστε στις ασφαλιστικές εισφορές τους φόρους, την εισφορά αλληλεγγύης και τον φόρο επιτηδεύματος και με αυτόν τον τρόπο μηδενίζεται στην πραγματικότητα το εισόδημα μας ανεξάρτητα από τον φορέα απασχόλησης. Αυτό ονομάζεται εξόντωση και σίγουρα δεν εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του συστήματος, απεναντίας είναι προφανές με μαθηματική ακρίβεια, με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται η εισφοροδιαφυγή, η «μαύρη» εργασία, η ανεργία (γραμματείς & υπάλληλοι ιατρείων, αφού τα περισσότερα ιατρεία θα κλείσουν) και θα οδηγήσει και τους τελευταίους νέους (κι όχι μόνο) ιατρούς στο εξωτερικό. Οι εισφορές θα μειωθούν, λόγω αδυναμίας καταβολής και το «φιλόδοξο» σχέδιο του Υπουργού Εργασίας θα καταρρεύσει.

Αγαπητοί φίλοι βουλευτές,

Τώρα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι και σε λίγες ώρες το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που εσείς καλείστε να ψηφίσετε, θα είναι νόμος του Κράτους, μη ξεχνάτε την ρήση του ποιητή:

«Η ζεις γι’ αυτό που είσαι η γι’ αυτό που δεν θα γίνεις ποτέ.» Οδυσσέας Ελύτης

Με εκτίμηση και σεβασμό
  • Χάρης Χ. Βαβουρανάκης Πρόεδρος Ιατρικός Συλλόγου Ηρακλείου
  • Παρασκευή Ορφανουδάκη Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Χανίων
  • Γιώργος Στεφανάκης Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου
  • Κωνσταντίνος Νικολαράκης Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου
  • Γιάννης Κατσαράκης Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Σητείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου