Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Ανύπαρκτη η παροχή πρωτοβάθμιας υγείας στο Ν. Λασιθίου


Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου, το Εμπορικό Επιμελητήριο Λασιθίου, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λασιθίου και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Λασιθίου απέστειλαν στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη και κοινοποίησαν στους βουλευτές Λασιθίου Εμμ. Θραψανιώτη, Ιων. Πλακιωτάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Εμμ. Κλώντζα και την Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελ. Μαυρομμάτη επιστολή που αφορά την Πρωτοβάθμια Υγεία στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ Λασιθίου. Αναφέρουν:

Κύριε Πρόεδρε,

Οι παραγωγικοί φορείς του Νομού επανερχόμαστε σε ένα σοβαρό θέμα όπως αυτό της υγείας και θα θέλαμε να σας επισημάνουμε για την κυριολεκτικά ανύπαρκτη παροχή πρωτοβάθμιας υγείας στο Νομό Λασιθίου. Η υποστελέχωση των νοσοκομείων με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό είναι δραματική αλλά δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει και με το δίκτυο παροχής Α/βαθμιας υγείας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Λασιθίου του ΕΟΠΥΥ.

Ο συνδυασμός αυτός κατατάσσει τους κατοίκους του Νομού Λασιθίου σε δεύτερης κατηγορίας πολίτες και η οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται είναι σοβαρή, με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τα προηγούμενα χρόνια.

Το ικανοποιητικό δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας που υπήρχε πριν τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ και διάφορα ταμεία), δυστυχώς δεν υπάρχει, την ίδια στιγμή που τα Νοσοκομεία του Νομού λειτουργούν χάρη στην αυτοθυσία του προσωπικού τους.

Στο Νομό Λασιθίου είναι οκτώ συμβεβλημένοι ιατροί για να καλύψουν το σύνολο του πληθυσμού (περίπου 70.000), όταν παλαιότερα μόνο το ΙΚΑ με 28.000 δικαιούχους είχε είκοσι πέντε χωρίς αυτούς των υπόλοιπων ταμείων.

Αυτή τη στιγμή είναι συμβεβλημένοι κατά περιοχή ως εξής: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ τρείς, ΕΛΟΥΝΤΑ μηδέν,

ΝΕΑΠΟΛΗ ένας, ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ δύο, ΣΗΤΕΙΑ ένας, ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ μηδέν!

Θα θέλαμε να εξετάσετε επίσης το θέμα με τους πρώην αορίστου χρόνου ιατρούς του ΙΚΑ, εφ’ όσον  το επιθυμούν να ενταχθούν στο δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας με δεδομένη την εμπειρία τους και την πολυετή προϋπηρεσία που έχουν.

Επίσης στην υπηρεσία ΕΟΠΥΥ που εδρεύει στον Άγιο Νικόλαο και καλύπτει όλο το Νομό Λασιθίου, υπηρετούν δύο μόνιμοι υπάλληλοι και ένας αορίστου. Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι αδύνατο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων να λειτουργήσει. Θεωρούμε απαραίτητο να στελεχωθούν άμεσα τουλάχιστον τα τμήματα της γραμματείας και των παροχών με όποιο τρόπο τούτο είναι δυνατό, διότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα.

Παρακαλούμε να δείτε με  ευαισθησία το θέμα αυτό και να διορθώσετε αυτή την κοινωνική αδικία σε βάρος ενός ολόκληρου Νομού! Είμαστε σίγουροι ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που περνά η χώρα μας θα δώσετε λύση για να σταματήσει η τεράστια ταλαιπωρία και η οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων του Νομού Λασιθίου.

Με εκτίμηση

Για το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου
Ο Πρόεδρος
Μανόλης Πεπόνης

Για το Εμπορικό Επιμελητήριο Λασιθίου
Ο Πρόεδρος
Θωμάς Χαριτάκης

Για την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λασιθίου
Ο πρόεδρος
Μανόλης Κριθαράκης

Για το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Λασιθίου
Ο Πρόεδρος
Γιώργος Πάγκαλος

Αναδημοσίευση από τη σελίδα της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου