Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Οι λίστες, οι «λ(ι)σταρχοι» και η στελέχωση των ΜΕΘ


Με αφορμή τις καταγγελίες και ενέργειες του Αν. Υπουργού Υγείας, τις προσφυγές στη δικαιοσύνη από βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ για τις λίστες του ΚΕΛΠΝΟ καθώς και τον κουρνιαχτό που σήκωσε το θέμα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αξίζει να γίνουν ορισμένες επισημάνσεις.

1.  Οι μνημονιακοί, παλιοί και νέοι, «τσακώνονται» για την διαδικασία στην πρόσληψη νοσηλευτών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ που θα στελεχώσουν τις ΜΕΘ ενώ αποδέχονται πλήρως την εδραίωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ακόμα και σε έναν κρίσιμο τομέα της υγείας.

2.  Παλιοί και νέοι μνημονιακοί επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν το «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ  για την επιλογή αυτού του προσωπικού ενώ είχαν τη δυνατότητα  της προκήρυξης μόνιμων θέσεων και την επιλογή αυτού του προσωπικού από το ΑΣΕΠ.

3.  Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, χωρίς καμία απόφαση συλλογικού οργάνου, προχώρησε σε προσφυγές στην δικαιοσύνη  υπερασπιζόμενη ουσιαστικά επιλογές που είχαν κάνει τόσο προηγούμενες όσο και η  διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ που παύθηκε από τον υπ. Υγείας. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι οι διαδικασίες αυτές σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να θεωρηθεί ότι διασφάλιζαν την αξιοκρατία.  Επιπλέον δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι χρονικά αυτή η ενέργεια συνέπεσε(;)  με αντίστοιχες προσφυγές πρώην μνημονιακών υπουργών που έχουν βάλει το χέρι τους για τη διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

4.  Ο Αν. υπουργός Υγείας, αντί να βάλει τέλος σε αυτή την «αμαρτωλή» κατάσταση την οποία ο ίδιος για λόγους επικοινωνιακούς κατήγγειλε, ανέλαβε ο ίδιος έξω από κάθε λογική και δεοντολογία, να αλλάξει τους πίνακες που είχε αποφασίσει το απελθών Δ.Σ του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αξίζει να τονιστεί ότι σε κινητοποίηση που είχε γίνει στο υπουργείο υγείας στις 3/11/2015 από Σωματεία εργαζομένων και στη συνάντηση που ακολούθησε, οι συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ είχαν προτείνει στον αν. υπουργό Υγείας Π. Πολάκη να προκηρύξει άμεσα τις κενές θέσεις που απαιτούνται για να ανοίξουν οι κλειστές  κλίνες ΜΕΘ και μέχρι τους διορισμούς να παρατείνει τις υπάρχουσες συμβάσεις εργαζομένων σε ΜΕΘ μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ όπως  έγινε με τους επικουρικούς εργαζόμενους. Όμως ο κ. Πολάκης αντί να ακολουθήσει την επιλογή των αξιοκρατικών διαδικασιών για σταθερές σχέσεις εργασίας, επέλεξε να χρησιμοποιήσει ξανά τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις με διαδικασίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, που ο ίδιος χαρακτήριζε ως την offshore του Υπουργείου Υγείας, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα.

 Οι πολιτικές ευθύνες τόσο των προηγούμενων όσο και της σημερινής Κυβέρνησης για το γεγονός ότι δεν ανοίγουν κρεβάτια στις ΜΕΘ που είναι έτοιμα και απαραίτητα στο σύστημα υγείας, είναι τεράστιες. Η υποταγή τους στις μνημονιακές δεσμεύσεις για πάγωμα των προσλήψεων και περικοπή των χρηματοδοτήσεων στη δημόσια υγεία, είναι ο βασικός λόγος που τα κρατά κλειστά.

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα και γενικότερα η αντιμετώπιση των προβλημάτων  τού δημόσιου συστήματος  υγείας, βρίσκεται  έξω από τα μνημονιακά πλαίσια. Απαιτεί μια άλλη πολιτική που θα στηρίζει το Δημόσιο σύστημα υγείας με επαρκή χρηματοδότηση και θα έχει ως μοναδική επιλογή την πλήρη στελέχωση των μονάδων με προσωπικό με σταθερές εργασιακές σχέσεις και πλήρη δικαιώματα.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τα σωματεία των Νοσοκομείων πρέπει να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου