Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Ανακοίνωση του ΜΕΤΑ Υγειονομικών για την Παγκόσμια ημέρα των Νοσηλευτών

12 ΜΑΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ
Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ανατροπή
των νεοφιλελεύθερων - μνημονιακών πολιτικών,
προϋπόθεση για την αποκατάσταση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας
Η 12η Μάη, παγκόσμια ημέρα των Νοσηλευτών, συμπίπτει χρονικά με τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και τη δρομολόγηση ενός νέου μνημονίου από τη νεομνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.
Όσα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα ψήφισαν και εφάρμοσαν τα προηγούμενα χρόνια οι μνημονιακές Κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνθηκολόγηση της Κυβέρνησης με τους δανειστές το καλοκαίρι του `15, όχι μόνο δεν ανατρέπονται, αντίθετα αυτές τις μέρες οριστικοποιείται το δεύτερο κύμα της επίθεσης. Είχε προηγηθεί βεβαίως το πρώτο κύμα, με μια σειρά αντεργατικά μέτρα που πήρε η παραδομένη πλέον συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από το καλοκαίρι τού 2015, με την ψήφιση του 3ου μνημονίου.
Αυτά τα αντεργατικά μέτρα επιβαρύνουν αφάνταστα τον ήδη ταλαιπωρημένο κλάδο των Νοσηλευτών, με νέες μειώσεις στο εισόδημα, δραματική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, εντατικοποίηση της εργασίας και περιορισμό κοινωνικών δικαιωμάτων.  
Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες συμμετείχαν δυναμικά όλα τα προηγούμενα χρόνια  μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό, σε όλους τους αγώνες και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για την ανατροπή των μνημονίων. Όμως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διέψευσε τις προσδοκίες τους, και πρόδωσε την εμπιστοσύνη που της έδωσε και ένα μεγάλο μέρος του κλάδου .
Η 12η Μάη, παγκόσμια ημέρα των Νοσηλευτών, βρίσκει και  φέτος το νοσηλευτικό προσωπικό  περαιτέρω αποδεκατισμένο, υποβαθμισμένο και απαξιωμένο εξ` αιτίας των νεοφιλελεύθερων-μνημονιακών πολιτικών πού ακολουθούνται πιστά και από τη σημερινή Κυβέρνηση.
Το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας,  κάτω από τραγικές  συνθήκες, συμβάλει αποφασιστικά για να κρατηθεί όρθιο το Δημόσιο σύστημα Υγείας. Τα εξοντωτικά πλήγματα που δέχονται οι εργαζόμενοι και η Ελληνική κοινωνία από την πολιτική των μνημονίων δεν εξαιρούν- φυσικά- τους νοσηλευτές και  τις νοσηλεύτριες.
Παρ’ όλα αυτά, το νοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζει με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια,  όπου και  αν εργάζεται, να προσφέρει εξειδικευμένες και ποιοτικές υπηρεσίες,  έχοντας ως κέντρο της προσοχής του τον άνθρωπο.
Κατά την περίοδο των μνημονιακών κυβερνήσεων (παλαιομνημονιακών και νεομνημονιακών) οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες βλέπουν:
- τους μισθούς τους να συρρικνώνονται, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα να καρατομούνται, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνονται  και τις συντάξεις να μειώνονται δραματικά και  να μετατρέπονται σε επιδόματα
- την αποζημίωση για νυχτερινά και αργίες να μειώνεται από 25 έως 35% από την 1/1/2016 με βάση τις νέες ρυθμίσεις του νέου μισθολογίου.
- το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας να οδεύει για κατάργηση το αργότερο μέχρι τις 31/12/2017 αφού με τις πρόσφατες ρυθμίσεις του μισθολογίου «διασώθηκε» απλώς προσωρινά. 
- τις ελλείψεις στη στελέχωση των Νοσοκομείων σε νοσηλευτικό προσωπικό να ξεπερνούν κατά πολύ τις 10.000. Την ίδια ώρα χιλιάδες νοσηλευτές βιώνουν το φάσμα της ανεργίας και των συνθηκών γαλέρας στις ιδιωτικές μονάδες υγείας.
- τα ωράρια εργασίας να αυξάνονται και την εργασία τους να εντατικοποιείται εξαιτίας της  έλλειψης προσωπικού
- τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις να διευρύνονται και να  βαφτίζονται «προσλήψεις» από την κυβερνητική προπαγάνδα.
- τις προσλήψεις μόνιμου  προσωπικού να παραπέμπονται στο αόριστο μέλλον, αφού «όλα είναι υπό την έγκριση των θεσμών» όπως δηλώνουν κορυφαίοι υπουργοί!
- τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας να θεωρούνται πολυτέλεια, την αναξιοκρατία και το ρουσφέτι να γίνεται γενικευμένο καθεστώς, το τεράστιο έργο τους να μην αναγνωρίζεται και να απαξιώνεται.
Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια την οικονομική τους υποβάθμιση, τα εξαντλητικά ωράρια, τα χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό, την στέρηση του δικαιώματος για ξεκούραση, την απορρύθμιση της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής.
Σήμερα, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν συνάδελφοι και συναδέλφισσες που να εξακολουθούν να έχουν αυταπάτες: Εντός των μνημονιακών πλαισίων δεν μπορούν να δοθούν ούτε οι παραμικρές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος και ως εργαζόμενοι γενικότερα. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Όσο περισσότερο προσδένεται η πατρίδα μας στο μνημονιακό άρμα, τόσο περισσότερο επιδεινώνεται η κατάσταση των εργαζομένων και του λαού.
Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με νέα ορμή, με νέα δύναμη, όλες και όλοι οι Νοσηλευτές και οι Νοσηλεύτριες, σε όποια δομή και αν εργαζόμαστε στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, είναι ανάγκη να προτάξουμε τη δυναμική που φέρνει η ενότητα και η μαζικότητα του κλάδου μας.
Να πρωτοστατήσουμε στη δημιουργία του μεγάλου μετώπου αντίστασης του λαού μας, για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών και την απαλλαγή από τα μνημόνια.
Να καταδικάσουμε αυτούς που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν μνημονιακές πολιτικές, προσπαθώντας να μας τρομοκρατήσουν για να αποδεχτούμε το νεοφιλελεύθερο δόγμα  ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος»
Η ρήξη με τους τοκογλύφους-δανειστές, η παύση πληρωμών του χρέους και η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, η ανάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας απέναντι στη νεοαποικιοκρατία  της Ε.Ε.-ΔΝΤ, είναι τα πρώτα βήματα για το άνοιγμα ενός άλλου δρόμου, προς όφελος των εργαζομένων και του λαού.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
  Συσπειρωμένοι στα σωματεία μας, με ψηλά το κεφάλι, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στην υγεία συνεχίζουμενα αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε τα γενικότερα αιτήματαγια:
- Δημόσια - Δωρεάν Υγεία, με ισότιμη, ελεύθερη πρόσβαση και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλους,
- Αύξηση της χρηματοδότησης στα Νοσοκομεία για να καλυφθούν οι λειτουργικές τους ανάγκες,
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.  Τήρηση των διεθνών αναλογιών στη στελέχωση τμημάτων κι υπηρεσιών. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τα σκλαβοπάζαρα των συνεργείων.
Μισθολογική αναβάθμιση μέσα από ένα νέο ενιαίο μισθολόγιο, που θα εξασφαλίζει  αξιοπρεπή διαβίωση και θα αντιμετωπίζει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου.
Σύγχρονο σύστημα επιλογής υπηρεσιακών στελεχών με βάση τα προσόντα και την εμπειρία και όχι κομματικές και ρουσφετολογικές τοποθετήσεις.
Ειδικότεραεπιμένουμε στην αντιμετώπιση ζητημάτων που συνδέονται άμεσα με τον κλάδοκαι αποτελούν διαχρονικά αιτήματα και τη βάση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό προσωπικό.
Αναβάθμιση και αναγνώριση του ρόλου των νοσηλευτών και των άλλων επαγγελματιών υγείας στο υγειονομικό σύστημα. Λειτουργία της ομάδας υγείας με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών. Συμμετοχή του κλάδου σε όλα τα επίπεδα των αποφασιστικών οργάνων.
Επαναφορά άμεσα του ωραρίου στις 7μιση ώρες με στόχο την περαιτέρω μείωση του και τη δημιουργία 4ηςβάρδιας.
Μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού. Αύξηση της άδειας τοκετού -λοχείας, ανάπτυξη παιδικών σταθμών, διευκολύνσεις για την εργαζόμενη μητέρα.
Μείωση των χρόνων συνταξιοδότησης με την εφαρμογή του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.
Εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά το κυκλικό ωράριο με στόχο ανθρώπινα ωράρια εργασίας. Ισότιμη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα εργασίας, χτύπημα των αυθαιρεσιών.
Αύξηση του ωρομίσθιου για νυκτερινά- Κυριακές- αργίες με προοπτική τον διπλασιασμό
Άμεση εφαρμογή των νόμων για την υγιεινή και ασφάλεια. (μέσα ατομικής προστασίας, μέτρα για την ασφαλή χορήγηση των φαρμάκων κλπ)
Διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, δημιουργία σύγχρονου καθηκοντολόγιου, παροχή νομικής προστασίας των επαγγελματιών υγείας απέναντι στις άδικες «επιθέσεις» που δέχονται.
Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της εκπαίδευσης, για να σταματήσει η πολυδιάσπαση του κλάδου. Ένα επίπεδο νοσηλευτικής εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο μέσα από μια ουσιαστική αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών.
Οργάνωση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης από τα Νοσοκομεία και το Υπ. Υγείας και όχι από τις φαρμακευτικές εταιρίες.
Αλλαγή στον τρόπο εκλογής και εκπροσώπησης των Νοσηλευτών στην επαγγελματική τους Ένωση. Ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία της ΕΝΕ.
ΣΤΙΣ 12 ΜΑΗ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Η Γραμματεία του ΜΕΤΑ Υγειονομικών
ΜΑΙΟΣ 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου