Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας ν. Λασιθίου για τα θέματα του συστήματος υγείας στο νομό

Ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας ν. Λασιθίου
για τα θέματα του συστήματος  υγείας στο νομό
18/5/2016
Το πρόβλημα της υγειονομικής κάλυψης στο Νομό  Λασιθίου είναι  χρόνιο. Η μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια  το επιδείνωσε σε εκρηκτικό βαθμό. Οι πολίτες της Ιεράπετρας έχουν δίκιο να αντιδρούν απέναντι σε αυτούς που όλα αυτά τα χρόνια αγωνίζονταν μαζί για το στοιχειώδες δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη,  και τώρα βλέπουν πολλούς απ’ αυτούς  να προσπαθούν  να δικαιολογήσουν  αυτογελοιοποιούμενοι τις προηγούμενες επιλογές της υποβάθμισης.
Στο νομό μας έχουμε το σοβαρό  πλεονέκτημα της ύπαρξης τεσσάρων, μάλλον πέντε με το ΚΥ  Οροπεδίου, υγειονομικών μονάδων. Αυτό,  όπως και πολλά άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας,  οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν διαχρονικά κατάφεραν να το μετατρέψουν σε κατάρα.
Πολύ φοβόμαστε πως ο περίφημος κόφτης,  θα αποκεφαλίσει ότι έχει απομείνει από τις δομές υγείας σε πρώτη φάση στην Ιεράπετρα  και στη Σητεία με τελικό αποτέλεσμα την κατάρρευση του συστήματος συνολικά στο Νομό. Το είχε πει κάποτε ο τότε Υπουργός Υγείας Λοβέρδος με την περίφημη χατζάρα του.
Η Λαϊκή Ενότητα συμμετέχει στους αγώνες  του λαού του Λασιθίου όπως έκαναν τα μέλη της  πάντα.
Όμως τώρα που διαλύθηκαν οι αυταπάτες  για λύση κάτω από το συγκεκριμένο μνημονιακό καθεστώς του μονόδρομου της Ευρωζώνης , αυτοί οι αγώνες πρέπει να συνδεθούν με τον συνολικό αγώνα της αποδέσμευσης από τη μέγγενη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.
Έτσι επιτέλους θα μπορέσουμε και στο θέμα της υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού της περιοχής μας,  και των πολλών επισκεπτών της, να  ανοίξουμε τη συζήτηση για το τι ακριβώς χρειαζόμαστε.
Επειδή όμως, ειδικά στο θέμα της υγείας, τίποτα δεν μπορεί να περιμένει,  απαιτούμε:
  1. Διατήρηση των δομών υγείας όπως έχουν, αλλά με επαρκή στελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.
  2. Επαναφορά της διοικητικής αυτοτέλειας των νοσοκομείων,  γιατί η υποτιθέμενη συνένωση μόνο προβλήματα δημιούργησε παρά έλυσε.
  3. Η αναγκαία αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη,  να μη γίνει κάτω από τους συγκεκριμένους  όρους των κοπτών  και της υποβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας , αλλά όταν με τη δύναμη του λαού η χώρα αλλάξει ρότα.

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας ν. Λασιθίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου