Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου σχετικά με τα επεισόδια στο ΔΣ του Δήμου Ιεράπετρας σχετικά με τα προβλήματα του Νοσοκομείου

18/5/2016

Ποιος τελικά υπονομεύει το Νοσοκομείο Ιεράπετρας;

Καταδικάζουμε απόλυτα τα γεγονότα που συνέβησαν στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ιεράπετρας και τον προπηλακισμό του συνεργάτη του βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη και Συντονιστή της Ν.Ε. Λασιθίου Γιώργου Καλλιντέρη. Ξέρουμε ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν χαρακτηρίζουν τον κόσμο της Ιεράπετρας και θεωρούμε πολύ θετική ενέργεια την καταδίκη αυτών των πρακτικών από πολίτες και παράγοντες του τόπου.

Οι προπηλακισμοί προκλήθηκαν από συμβούλους συγκεκριμένων παρατάξεων (και της παράταξης του ίδιου του Δημάρχου που μας κάλεσε) και αρνητικό ρόλο έπαιξε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι οι Σύμβουλοι και οι παρατάξεις που ήταν εξαφανισμένοι όλα τα προηγούμενα χρόνια από τους αγώνες για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δημόσια δωρεάν υγεία και στήριζαν όλες τις πολιτικές των κομμάτων τους, που διέλυαν όχι μόνο το Νοσοκομείο αλλά και όλες τις υπηρεσίες στην Ιεράπετρα. Μέσα σε ένα χώρο Δημοκρατίας και διαβούλευσης κυριάρχησαν αδιαμαρτύρητα οι κραυγές, οι προπηλακισμοί και οι ύβρεις.

Οι τραμπουκισμοί έγιναν για να εκμεταλλευτούν το θυμό και την ανησυχία των Γεραπετριτών για τη μακροχρόνια ανεπαρκή λειτουργία του νοσοκομείου της πόλης και για να μεταφέρουν τις ευθύνες για την καταστροφή που άφησαν πίσω τους στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Χρησιμοποίησαν κάθε είδους ψέμα και παραπληροφόρηση, χυδαίες ύβρεις και προκλήσεις και κυρίως καλλιέργησαν τις τοπικιστικές αντιθέσεις για να καλύψουν την ανυπαρξία επιχειρημάτων (δηλαδή όλα όσα ξέρουν τόσο καλά να κάνουν).

Όμως οι διαμαρτυρίες και οι αγώνες των Γεραπετριτών για τη λειτουργία του Νοσοκομείου είναι δικαιολογημένοι. Η κατάσταση στο ΕΣΥ που άφησε πίσω της η διακυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είναι ένα σύστημα στα πρόθυρα της κατάρρευσης και βουτηγμένο στη διαφθορά. Ένα σύστημα που λειτουργεί χάρη στην υπερπροσπάθεια του προσωπικού του. Ο πρώτος στόχος είναι, με άμεσες παρεμβάσεις και πόρους,  να μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και η ΥΠΕ, παρά τις συνεχείς προσπάθειες, δεν έχουν καταφέρει να στελεχώσουν επαρκώς το νοσοκομείο και κυρίως να λειτουργήσει η παθολογική κλινική.  Αν και καλύφθηκε η κενή θέση παθολόγου αυτό δεν βοήθησε ιδιαίτερα λόγω της άδειας. Οι 2 θέσεις για παθολόγους που έχουν προκηρυχθεί (επικουρικός και από ΚΕΕΛΠΝΟ) δεν έχουν βρει ανταπόκριση

Εκτός από τη μεγάλη πολιτική αναστάτωση και πίεση που έχει δεχτεί η χώρα λόγω της διαπραγμάτευσης τον τελευταίο χρόνο, ένας πρόσθετος λόγος είναι και το μειωμένο ενδιαφέρον πολλών ιατρικών ειδικοτήτων να στελεχώσουν τα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα, τώρα που ολοκληρώνεται η αξιολόγηση και να αναζητηθούν κι άλλα κίνητρα για τη στελέχωση των δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό.

Αλήθειες και ψέματα

Στην επεισοδιακή συνεδρίαση εκτός από ύβρεις ακούστηκαν και τρομερά ψέματα που δεν ήταν δυνατόν να απαντηθούν. Ήταν μια συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας που λειτουργεί αρνητικά για το ίδιο το νοσοκομείο.

Ψέμα 1ο : Η κυβέρνηση αδιαφορεί για το νοσοκομείο Ιεράπετρας.
  • Δεν αναφέρουν ότι από τις πρώτες ενέργειες ήταν ο διορισμός μόνιμου παθολόγου στην κενή οργανική που καθυστερούσε 3 χρόνια καθώς και χειρουργού.
  • Δεν αναφέρουν ότι άλλες δύο αναγκαίες θέσεις παθολόγων έχουν προκηρυχτεί (μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και επικουρικός) για να επιτευχθεί η άμεση λειτουργία της Παθολογικής, αλλά δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον.
  • Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι προκηρύξεις για βοηθητικό, τεχνικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ήταν άμεσα αναγκαίο.
  • Συνολικά 14 άτομα μόνιμό και επικουρικό προσωπικό.

Ψέμα 2ο: Ενισχύεται το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου με παρέμβαση του Βουλευτή σε βάρος της Ιεράπετρας:
Το δηλητήριο του τοπικισμού που τόσο έχει βλάψει το Λασίθι χρησιμοποιείται για άλλη μια φορά σε βάρος του συνόλου. Αποκρύπτουν ότι στους μόνιμους διορισμούς γιατρών που προκήρυξε η ΥΠΕ, το Λασίθι συνολικά είναι «ευνοημένο» ακριβώς γιατί είχε γνωρίσει την πιο μεγάλη εγκατάλειψη όλα τα προηγούμενα χρόνια και η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου το έχει αναγνωρίσει. Ενδεικτικά ο καταμερισμός ανά νομό στην Κρήτη είναι:

  • Χανιά: 15 (εκλογική περιφέρεια του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, διπλάσιος πληθυσμός από το Λασίθι)
  • Ρέθυμνο:  7 (εκλογική περιφέρεια του Υπουργού Υγείας, πληθυσμός περίπου όσο το Λασίθι).
  • Ηράκλειο: 19 (4πλάσιος πληθυσμός από το Λασίθι)
  • Λασίθι: 16

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι δεν υπήρχαν πελατειακά, ρουσφετολογικά ή μικροκομματικά κριτήρια για την κατανομή, όπως γινόταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ούτε εξυπηρέτηση πελατειακών συμφερόντων υπουργών. Αντίθετα τα κύρια κριτήρια ήταν οι ανάγκες της κάθε περιοχής, η αποκατάσταση μιας στοιχειώδους ισορροπίας και οι διαθεσιμότητες σε κενές οργανικές θέσεις που υπήρχαν από τους υπάρχοντες οργανισμούς.
Το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα επειδή έχει τις μονάδες που εξυπηρετούν ολόκληρο το νομό (ΜΕΘ, Τεχνητό νεφρό, Ψυχιατρική που πάει να δημιουργηθεί, κ.α.) σύμφωνα με τον οργανισμό του.

Ψέμα 3ο: Δεν θα γίνουν άλλοι διορισμοί μόνιμων γιατρών:
Οι προγραμματισμοί του Υπουργείου και της κυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετικοί και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα προχωρήσει στη στελέχωση των δομών Υγείας κατά απόλυτη προτεραιότητα και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του σχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα υπάρξει ένα μεγάλο κύμα μόνιμων προσλήψεων.

Ψέμα 4ο: Θέλουν να κλείσει το Νοσοκομείο Ιεράπετρας:
Ούτε από τις θέσεις της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου ούτε από τις πρωτοβουλίες που παίρνονται, δεν προκύπτει η παραμικρή ένδειξη για κάτι τέτοιο. Αντίθετα η προσπάθεια είναι να αναδειχτεί ο σημαντικός ρόλος του Νοσοκομείου Ιεράπετρας τόσο για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής όσο και για το σύνολο του νομού. Η διάδοση και τελικά η εμπέδωση αυτής της άποψης είναι εξαιρετικά αρνητική για το Νοσοκομείο γιατί εμποδίζει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς γιατρών για να το στελεχώσουν. Θεωρούν άραγε ότι όλη η πανελλαδική δημοσιότητα που δόθηκε στους τραμπουκισμούς έκανε καλό στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας;

Ψέμα 5ο: Θέλουν να απολύσουν άλλους γιατρούς για να πάρουν παθολόγους:
Η πιο ακραία έκφραση ψευδολογίας και τρομοκράτησης των εργαζομένων στο νοσοκομείο, που μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες προσφέρουν με τεράστιες προσπάθειες τόσο σημαντικό έργο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου θα στηρίξει τις δίκαιες διεκδικήσεις των Γεραπετριτών αλλά και όλων των κατοίκων του νομού για δωρεάν δημόσια υγεία και σε συνεργασία με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη, θα συνεχίσει τις προσπάθειες και τις παρεμβάσεις για άμεση αντιμετώπιση των πιο οξυμένων προβλημάτων.



Νομαρχιακή Επιτροπή
ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου