Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Διαμαρτυρία από τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου για τα απλήρωτα δεδουλευμένα και για τη μείωση 20% στον υπολογισμό των αμοιβών

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό και τον αν. υπουργό κ. Πολάκη το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου εκφράζει τη διαμαρτυρία του για το ότι είναι ακόμα απλήρωτα τα νυχτερινα-αργίες-κυριακές του προσωπικού από τον Ιανουάριο και μετά και οι εφημερίες των ιατρών από το Μάρτιο. Ακόμη εκφράζει τη διαμαρτυρία του για το ότι δεν αποκαταστάθηκαν τα ποσοστά υπολογισμού των αμοιβών για τα νυχτερινά - αργίες στα προ του νέου μισθολογίου ποσά, παρά τη σχετική δέσμευση του υπουργού υγείας Ανδρ. Ξανθού στη βουλή, με αποτέλεσμα να υπάρχει περικοπή μεγαλύτερη του 20% στον υπολογισμό των αμοιβών για τις βάρδιες του προσωπικού των Νοσοκομείων.

Το κείμενο της επιστολής είναι παρακάτω:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
syllogosergnan1@gmail.com

Προς:               -Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό
                    Αν. Υπουργό Υγείας κ. Πολάκη

Κοινοποίηση: 
                    Διοικήτρια 7ης ΥΠΕ κα. Μαυρομμάτη
                    Γ.Ν. Λασιθίου

12/5/2016

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε δύο σοβαρά θέματα που έχουν σχέση με την αποπληρωμή των δεδουλευμένων του προσωπικού του Νοσοκομείου μας και με το θεσμικό πλαίσιο για τον υπολογισμό της αμοιβής των νυχτερινών, αργιών, Κυριακών:

1)                  Θέλουμε να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας διότι βαδίζουμε  προς το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαίου και είναι ακόμα απλήρωτες οι πρόσθετες αμοιβές (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες) των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2016 για το προσωπικό πλην ιατρών, ενώ για τους ιατρούς είναι απλήρωτες οι εφημερίες Μαρτίου και Απριλίου. Ζητούμε την παρέμβαση σας ώστε η αποπληρωμή των δεδουμένων να γίνει το ταχύτερο δυνατόν.

2)                  Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας για το γεγονός ότι με το νόμο 4354/2015 για το νέο μισθολόγιο μειώθηκε περισσότερο από 20% η ωριαία αμοιβή μας για τα νυχτερινά, τις αργίες και τις Κυριακές. Στη συζήτηση του νομοσχέδιου για το παράλληλο πρόγραμμα στη Βουλή το Φεβρουάριο του 2016 κατατέθηκε από βουλευτές του κόμματος σας τροπολογία (συνημμένη) η οποία επανέφερε τις προ του νέου μισθολογίου αμοιβές για τα νυχτερινά, αργίες , Κυριακές, τροπολογία την οποία ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας δεν κάνατε δεκτή γιατί αφορούσε και το υπ. Οικονομικών και δεσμευτήκατε από το βήμα της Βουλής ότι θα την επαναφέρετε προς ψήφιση σε επόμενο νομοσχέδιο, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί. Έτσι,  από 1/1/2016 μέχρι σήμερα ο υπολογισμός των αμοιβών των εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία γίνεται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νέου μισθολογίου, δηλαδή με μειώσεις μεγαλύτερες από 20%, κάτι που πέρα από άδικο και εξευτελιστικό, είναι και ασύμβατο με τις συνεχείς σας δηλώσεις με τις οποίες επαινείτε δημόσια τη μεγάλη προσπάθεια του προσωπικού των Νοσοκομείων που κρατούν όρθιο το ΕΣΥ (δηλαδή από τη μία έπαινοι, και από την άλλη πετσόκομα των ήδη λιγοστών αμοιβών για τις βάρδιες). Ζητούμε λοιπόν να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση που θα αυξήσει σημαντικά τις αμοιβές μας για τα νυχτερινά, αργίες, Κυριακές ή τουλάχιστον θα επαναφέρει τις προ του νόμου 4354/2015 αμοιβές.
Για το ΔΣ
ο πρόεδρος      ο Γραμματέας

Γιώργος Μανουσάκης        Κωστής Κοκολάκης

Συνημμένο: τροπολογία που είχε κατατεθεί στις 12/2/2016 από 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Μέτρα για την επιτάχυνση του Κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις»
Θέμα: Ωριαία αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση
Α. Αιτιολογική Έκθεση
Η παρούσα διάταξη τίθεται, προκειμένου να ρυθμισθεί με κοινωνική ευαισθησία και πνεύμα δικαιοσύνης η παροχή υπερωριακής απασχόλησης και η εργασία σε εξαιρετέες ημέρες από υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Δεδομένων των συνθηκών παροχής των εν λόγω υπηρεσιών, καθίσταται επιτακτική η προτεινόμενη αναπροσαρμογή των σχετικών αποζημιώσεων.
Β. Τροπολογία - Προσθήκη
Η υποπαράγραφος 2 της παραγράφου Β του άρθρου 20 του ν.4354/2015 (Α΄176) τροποποιείται ως εξής:
«Η ωριαία αποζημίωση των υπαλλήλων που απασχολούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται ως εξής:
α) Για εργασία νυκτερινή εργάσιμων ημερών ίση με το εξήντα τοις εκατό (60%) του ωρομισθίου.
β) Για εργασία ημερήσια ή νυκτερινή, που παρέχεται Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες ίση με το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ωρομισθίου.»

Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2016
Οι προτείνοντες βουλευτές
Ηγουμενίδης Νίκος
Δέδες Ιωάννης
Κωστοπαναγιώτου Ηλίας
Θραψανιώτης Μανώλης

Μουσταφά Μουσταφά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου