Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Χωρίς τελειωμό τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου


Χωρίς τελειωμό μοιάζουν να είναι τα προβλήματα στο Νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου, το οποίο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα λειτουργίας παρά τις τελευταίες προκηρύξεις και εξαγγελίες για προσλήψεις προσωπικού.

Τα τελευταία κρούσματα, που υποδηλώνουν τις ημέρες «δόξας» που βιώνει το ίδρυμα ήταν το Σαββατοκύριακο. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως δεν υπήρχε πρόβλημα με την λειτουργία της χειρουργικής κλινικής, όμως διαπιστώσαμε πως το διήμερο που πέρασε το νοσοκομείο έμεινε χωρίς εφημερεύοντα χειρουργό, με αποτέλεσμα να καταγραφούν τραγελαφικά περιστατικά, που δηλώνουν το μέγεθος της εγκατάλειψης που έχει συντελεστεί στην πράξη γιατί στα λόγια, όλα βαίνουν καλώς.

Ενδεικτικό του προβλήματος το πρώτο περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, όταν για κόψιμο σε δάκτυλο χεριού ο ασθενής θα έπρεπε να μεταβεί είτε στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας είτε στο Βενιζέλειο ή στο ΠΑΓΝΗ, που εφημέρευαν στο Ηράκλειο, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, επειδή δεν υπήρχε εφημερία χειρουργού στο νοσοκομείο. Εκτός και αν κάποιος παθολόγος ή ενδεχομένως και άλλος γιατρός, που ήταν σε εφημερία, πληροφορούνταν το περιστατικό και αποφάσιζε να περιθάλψει τον ασθενή. Αυτό συνέβη σε όποια απλά περιστατικά σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο νοσοκομείο, διότι είναι γνωστό πως καταβάλλεται μια προσπάθεια από τους γιατρούς να μειωθούν στο ελάχιστο οι διακομιδές στον γειτονικό νομό.

Ωστόσο, το βράδυ της Κυριακής οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε περιστατικό τουρίστα με κτύπημα στο κεφάλι, που προκαλούσε ανησυχία και έπρεπε να του παρασχεθεί έστω και προσωρινά νοσηλεία. Οι γιατροί που εφημέρευαν υπέβαλαν στις απαιτούμενες εξετάσεις τη γυναίκα που είχε προσέλθει στο νοσοκομείο, έπρεπε όμως αναγκαστικά να την στείλουν σε νοσοκομείο που εφημέρευε χειρουργός κι έτσι οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Ιεράπετρας.

Ασφαλώς τέτοια περιστατικά συγκροτούν τη μεγαλύτερη δυσφήμιση μιας τουριστικής περιοχής, που συντελείται σε μια περίοδο όπου απαιτείται να στηριχθεί η εικόνα της χώρας και μάλιστα σε θέματα παροχής ασφάλειας στους επισκέπτες.

Η εικόνα αυτή είναι τραγική για το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, το οποίο καλείται να έχει κομβικό ρόλο για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε κατοίκους και επισκέπτες του νομού.

Είναι αξιοσημείωτο πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε σε μια περίοδο που εκκρεμούν ακόμα διορισμοί στη συγκεκριμένη ειδικότητα. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου εδώ και καιρό εκκρεμεί ο διορισμός δύο νέων μόνιμων χειρούργων από παλαιότερες προκηρύξεις του 2010!

Οι χειρουργοί που υπηρετούν συνταξιοδοτούνται και μια βασική κλινική κινδυνεύει να μείνει χωρίς γιατρούς, αλλά κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει τους διορισμούς, όταν από τον Οκτώβριο του 2014 ανακοινώνεται συνεχώς πως έρχονται οι γιατροί, αλλά δεν έχουν φανεί ακόμα.

Θα πρέπει να τονιστεί πως τα ονόματα των γιατρών είναι γνωστά, οι πληροφορίες λένε πως και οι ίδιοι περιμένουν να προχωρήσει η διαδικασία, αλλά ο διορισμός δεν έχει προχωρήσει και δεν φαίνεται να προχωρεί και το επόμενο διάστημα, αφού δεν έχει γίνει καμία τέτοια κίνηση γνωστή.

Είναι ξεκάθαρο πως όλοι έχουν αποδεχθεί πλέον πως οι ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες που απουσιάζουν από το νομό, όπως του γαστρεντερολόγου, δεν πρόκειται να καλυφθούν ποτέ με την τακτική που τηρείται, αλλά είναι αδιανόητο να συνεχίζει η ίδια απραξία που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια με ορισμένες θέσεις γιατρών να έχουν ανακοινωθεί περισσότερες από δύο φορές και από κάθε υπουργό που πέρασε από το 2012 και μετά.

Πέρα από τον εμπαιγμό που συνεπάγεται και έχει οδηγήσει σε πολλαπλές κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας, είναι πασιφανές πως αποδυναμώνει καθημερινά το ίδρυμα και το καθιστά προβληματικό στη λειτουργία του, αλλά και στην αντιμετώπιση που έχει από τους πολίτες.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Αναδημοσίευση από τη σελίδα της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου