Ανοίγει διάπλατα παράθυρο επαναπροσέγγισης μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστών στο δημόσιο, ώστε και η απεργία –αποχή της ΑΔΕΔΥ να σταματήσει και η διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, που είναι μνημονιακό προαπαιτούμενο , να προχωρήσει.
Καλλιεργούνται ήδη οι συνθήκες για να υπάρξει, ως τον Απρίλιο, μια win- win λύση «χωρίς νικητές και ηττημένους», όπως έλεγε χαρακτηριστικά στο «Documento» στέλεχος της δημόσιας διοίκησης. Είναι υπό διαμόρφωση ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει και την αποδοχή του νέου συστήματος αξιολόγησης (με μικροβελτιώσεις) από την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ , αλλά και την κατάργηση της κυβερνητικής ρύθμισης η οποία ορίζει ότι όσοι δεν διεκπεραιώσουν τα καθήκοντά τους ως αξιολογητές, δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης.
Πριν από λίγη ώρα, έγινε το πρώτο βήμα από την κυβέρνηση. Αναστέλλεται προσωρινά η διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Με την ένδειξη «επείγον» έφτασε, το μεσημέρι σήμερα, σε όλα τα υπουργεία και τις αποκεντρωμένες Διοικήσεις έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με τίτλο «Αξιολόγηση προσωπικού για το έτος 2017». Πρόκειται για εγκύκλιο (Αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.2. /27/οικ.10178-14.3.2018), η οποία υπογράφεται από την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρία Ολγα Γεροβασίλη και ενημερώνει ότι θα υπάρξουν «αναγκαίες τεχνικές αναπροσαρμογές της διαδικασίας αξιολόγησης». Και συμπληρώνει: «Ως εκ τούτου, και προς αποφυγή περιττών γραφειοκρατικών βαρών,παρακαλούμε να ανασταλεί προσωρινά η διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού μέχρι την έκδοση νεότερης διευκρινιστικής εγκυκλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου».
Η εγκύκλιος εκδόθηκε, ύστερα από τη συνάντηση που είχε η κυρία Γεροβασίλη, με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ, με την οποία ξεκινά διάλογος για θέματα της δημόσιας διοίκησης. Κι αυτό με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι στην πλειονότητά τους συμμετέχουν εδώ και πολύ καιρό στην απεργία-αποχή, η οποία έχει προκηρυχθεί από την ΑΔΕΔΥ, αρνούμενοι να συμπληρώνουν τα έντυπα αξιολόγησης. Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για προσπεράσει το πρόβλημα, χρησιμοποίησε σαν μοχλό πίεσης («εκβιασμό» και «προτροπή για απεργοσπασία το είπαν οι εργαζόμενοι) τροπολογία που προώθησε και ψήφισε στη Βουλή (άρθρο 36 του Ν.4489/17), με την οποία προϋπόθεση για ανάληψη θέσεων ευθύνης είναι η συμμετοχή στην αξιολόγηση . Η κυβερνηση είχε πετάξει το «μπαλάκι» στους προϊσταμένους των δημόσιων υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση για θεσμοθέτηση της τιμωρίας των απεργών με τον αποκλεισμό τους από τις διαδικασίες κρίσεων.
Πάντως, χθες, Τρίτη (13.3.2018), οι εργαζόμενοι στο δημόσιο μιλούσαν για μια πρώτη νίκη «απέναντι στην απεργοκτόνα τροπολογία». Κι αυτό γιατί, με απόφασή του το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, έκανε δεκτή προσφυγή δημοσίου υπαλλήλου, τον οποίο είχε αποκλείσει πριν λίγες ημέρες από τις κρίσεις προϊσταμένων η σύγκλητος του ΤΕΙ Ηπείρου εξαιτίας της συμμετοχής του στην απεργία - αποχή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Η συνάντηση Γεροβασίλη-ΑΔΕΔΥ έγινε μεν στον απόηχο αυτής της απόφασης, είχε, δε, προετοιμαστεί από καιρό. Η κυρία Γεροβασίλη δέχτηκε να ανασταλεί η διαδικασίας αξιολόγησης, που ήδη έχει ξεκινήσει σε ορισμένες υπηρεσίες του Δημοσίου, για όσο διαρκεί ο διάλογος. Η υπουργός πρότεινε ως καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του διαλόγου την 5η Απριλίου 2018 και δεσμεύτηκε ότι θα εκδοθεί εγκύκλιος για την αναστολή ως τότε των διαδικασιών αξιολόγησης. Η ΑΔΕΔΥ ζήτησε και την κατάργηση της τροπολογίας του άρθρου 36 του Ν.4489/17 και κατέθεσε υπόμνημα δεκατεσσάρων σημείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου