Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Επισημαίνουμε τα προβλήματα, υποβάλουμε προτάσεις και διεκδικούμε λύσεις

Η  λειτουργία Γαστρεντερολογικού   εξωτερικού ιατρείου στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικόλαου και η έναρξη λειτουργίας της   Ενδοσκοπικής Μονάδας Πεπτικού για τη διενέργεια γαστροσκοπήσεων και κολονοσκοπήσεων .είναι αναμφισβήτητα  ιδιαίτερα θετικά νέα για το Νοσοκομείο μας.
Αισθάνομαι  υποχρεωμένος να αναφέρω κάποια πράγματα για το θέμα, τόσο για λόγους ιστορικής καταγραφής όσο και για λόγους εξαγωγής συμπερασμάτων.

Η θέση γαστρεντερολογίας προβλεπόταν στον οργανισμό του ΓΝΑΝ τόσο σε αυτόν του 2009, όσο και σε αυτόν του 2012. Η θέση προκηρύχθηκε το 2010 αλλά δεν υπήρξε τότε ενδιαφέρον. Όμως όσο περνούσαν τα χρόνια φαινόταν όλο και πιο έντονη η έλλειψη γαστρεντερολόγου στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και στο δημόσιο σύστημα του νομού Λασιθίου. Δυστυχώς οι μνημονιακοί περιορισμοί για τις προσλήψεις και η πολιτική των κυβερνήσεων της περιόδου 2011-2015 πάγωσαν εντελώς τις προκηρύξεις νέων θέσεων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που ανέλαβε το Γενάρη του 2015 ξεκίνησε να προκηρύσσει κάποιες θέσεις.  Όταν στις 22/4/2016 οι Υπουργοί Υγείας Α. Ξανθός και Π. Πολάκης ενέκριναν την προκήρυξη 12 θέσεων μόνιμων ιατρών για το ΓΝΑΝ, χωρίς δυστυχώς να ζητηθεί η γνώμη του ΔΣ του Νοσοκομείου και χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη του του Επιστημονικού Συμβουλίου για την επιλογή των ειδικοτήτων,  η ειδικότητα της γαστρεντερολογίας δεν περιλαμβανόταν στις 12 θέσεις που προκηρύχθηκαν. 
Στις 30/5/2016 το ΔΣ των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Νομού Λασιθίου με εισήγηση του εκπροσώπου των εργαζομένων έλαβε απόφαση να ζητηθεί επιπλέον από το Υπουργείο Υγείας η προκήρυξη μίας θέσης ιατρού γαστρεντερολογίας και μία θέση ουρολογίας.
Όταν στις 14/6/2016 ο αν. Υπουργός Υγείας Π. Πολάκης επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, του επισημάνθηκε από το σύλλογο εργαζομένων το γεγονός ότι δεν ερωτήθηκε το ΔΣ και το Επιστημονικό Συμβούλιο για τις θέσεις που προκηρύχθηκαν και του ζητήθηκε να εγκρίνει την προκήρυξη των δύο επιπλέον θέσεων που εισηγήθηκε το ΔΣ του Νοσοκομείου (γαστρεντερολογίας, ουρολογίας).
Ένα μήνα μετά, στις 11/7/2016 με απόφαση των δύο Υπουργών Υγείας Α. Ξανθού και Π. Πολάκη εγκρίθηκε η προκήρυξη θέσης ιατρού γαστρεντερολογίας για το ΓΝΑΝ με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και η πρόσληψη να ολοκληρωθεί το β εξάμηνο του 2017.

Μόλις εγκρίθηκε η προκήρυξη θέσης ιατρού γαστρεντερολογίας και όταν  τον Αύγουστο του 2016 ανέλαβε η νέα διοίκηση του Νοσοκομείου, ως σύλλογος εργαζομένων επισημάναμε ότι πρέπει να ξεκινήσει η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού ώστε να μπορέσουν να γίνουν γίνονται γαστροσκοπήσεις και κολονοσκοπήσεις στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου,όταν προσληφθεί ο νέος ιατρός. Επί ενάμισι χρόνο ως σύλλογος εργαζομένων επιμείναμε στο θέμα αυτό τόσο στις εσωτερικές επαφές όσο και στις δημόσιες τοποθετήσεις μας ζητώντας να γίνει η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. Τελικά ο κύριος εξοπλισμός (ενδοσκόπια, λαπαροσκοπικός πύργος) αγοράστηκε με δωρεά μίας οικογένειας ιδιωτών, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά γι΄αυτή τη σημαντική προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο του νομού Λασιθίου, ενώ με ενέργειες και δαπάνες του Νοσοκομείου και των υπηρεσιών του αγοράστηκε το πλυντήριο των ενδοσκοπίων και εξασφαλίστηκαν οι εγκαταστάσεις για τη λειτουργία του χώρου των ενδοσκοπήσεων.

Πρέπει να επισημανθεί ότι για τη λειτουργία της ενδοσκοπικής μονάδας, εκτός από τον ιατρό, απαραίτητη είναι και η στελέχωση της μονάδας από νοσηλεύτρια, που ήδη εξασφαλίστηκε με απόφαση της διοίκησης για μετακίνηση από άλλο τμήμα, σε μια περίοδο που η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού είναι πολύ έντονη στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου. Βεβαίως αυτό έπρεπε να γίνει και έγινε, αλλά πρέπει να αναφερθεί ότι τα  θετικά βήματα με έναρξη λειτουργίας νέων μονάδων στο ΓΝΑΝ γίνονται και με τις πλάτες του εξαντλημένου προσωπικού στο οποίο οφείλονται ήδη δεκάδες ημέρες ρεπό και κανονικών αδειών από τα προηγούμενα χρόνια.

Από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι για το θετικό αποτέλεσμα που προέκυψε συνέβαλαν σε κάποιο βαθμό οι προτάσεις των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους, όπως επίσης και οι επισημάνσεις και οι διαμαρτυρίες τους προς τους διοικούντες τα θέματα υγείας. 
Η στάση μας δεν είναι αντιπολιτευτική, ούτε κομματική. Επισημαίνουμε τα προβλήματα, υποβάλουμε προτάσεις και διεκδικούμε λύσεις. 
Από τη στάση μας αυτή και χάρη και σε άλλους παράγοντες,  αρκετές φορές μπορούν να προκύπτουν θετικές εξελίξεις. Είναι όμως άδικο και επιβαρυντικό ως εκπρόσωποι των εργαζομένων να έχουμε εντελώς αρνητική αντιμετώπιση από τη διοίκηση.
Λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη και κάποιες από τις προτάσεις των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους, αρκετά θετικά μπορούν να προκύψουν για το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου. Μαζί με την κοινωνία μπορούμε να διεκδικήσουμε το Νοσοκομείο μας να στελεχωθεί σωστά και επαρκώς για να προσφέρει πολλά περισσότερα στον τόπο και για να σταματήσει η εκροή περιστατικών δευτεροβάθμιας περίθαλψης προς τα Νοσοκομεία του Ηρακλείου.

ΥΓ: Δυστυχώς η έγκριση της προκήρυξης μόνιμης θέσης ιατρού ουρολογίας που έχει ζητηθεί από το ΔΣ του Νοσοκομείου (μαζί με τη θέση γαστρεντερολογίας) από το 2016, ακόμα δεν έχει γίνει από το Υπουργείο Υγείας. Ας ελπίσουμε αυτό να γίνει στο άμεσο μέλλον.

Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής
πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου