Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΒ΄
Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Αθήνα, σήμερα στις 5 Μαρτίου 2018, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.08΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ζ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Εισερχόμαστε στη συζήτηση των 
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Υπουργέ, ολοκληρώσατε.
Σειρά έχει η δέκατη έκτη επίκαιρη ερώτηση του δευτέρου κύκλου με αριθμό 1007/6-2-2018 του Βουλευτή Ηρακλείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Εμμανουήλ Συντυχάκη προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τα προβλήματα ελλείψεων προσωπικού, κτηριακών υποδομών και εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Λασιθίου.
Κύριε Συντυχάκη, έχετε τον λόγο.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου αντιμετωπίζει χρόνια τώρα πάρα πολλά προβλήματα. Η έλλειψη προσωπικού είναι το σημαντικότερο και οξύνθηκε με την πολιτική των μνημονίων, αφού περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τις προσλήψεις. 

Με βάση τα στοιχεία και του Bi Form, αλλά και του Πρώην ESYnet, τον Γενάρη του 2012 το σύνολο του μόνιμου ήταν τριακόσια εβδομήντα πέντε άτομα, τον Γενάρη του 2015 διακόσια πενήντα έξι και τον Οκτώβρη του 2017 διακόσιοι πενήντα τέσσερα, μειωμένο κατά δύο σε σύγκριση με το 2015 και κατά το 1/3 σε σχέση με το 2012. 

Παρά τις όποιες προσλήψεις και τα μπαλώματα, η «αιμορραγία» του προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες συνεχίζεται. Εξακολουθούν να υπάρχουν κενά σε σημαντικές ειδικότητες. Παρουσιάζονται αντίστοιχες ελλείψεις νοσηλευτικού, διοικητικού, τεχνικού προσωπικού, προσωπικού ασφαλείας και έχει μια αξία να μας πείτε αν για το 2018 προβλέπεται να προκηρυχθούν νέες θέσεις σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Οι επικουρικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι ατομικές στην καθαριότητα, στη σίτιση και στη φύλαξη δεν λύνουν το πρόβλημα, αντίθετα το επιδεινώνουν. 


Επιτρέψτε μου να καυτηριάσω τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στα μαγειρεία και στον ιματισμό. Είναι δραματικά υποστελεχωμένα και τα δύο τμήματα, σε συνθήκες τριτοκοσμικές για να μην μιλήσω για την έντονη δυσοσμία που αναδύεται από τις αποχετεύσεις που διασχίζουν τα δύο αυτά τμήματα και όπου υποτίθεται ότι πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και συνθηκών εργασίας. 

Στα μαγειρεία το λιγοστό προσωπικό κάνει όλες τις δουλειές. Μαγειρεύει, σκουπίζει, σφουγγαρίζει, αναγκάζονται να εργάζονται επί πολλές μέρες χωρίς ρεπό και να συσσωρεύονται δεκάδες οφειλόμενα ρεπό στον καθένα. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την πρόσφατη συνταξιοδότηση ενός μόνιμου μάγειρα και τον τραυματισμό άλλου, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει μόνο δύο μάγειρες στον έναν εκ των οποίων οφείλονται περισσότερα από διακόσια ρεπό. 

Στον δε ιματισμό πρώτον, τα μηχανήματα είναι απαρχαιωμένα (πλυντήρια, στεγνωτήριο-σιδερωτήριο) με συνεχείς βλάβες και δεύτερον, υπάρχει πλήρης υποστελέχωση. Απασχολούνταν εννέα άτομα στο τμήμα. Λόγω των συνεχών συνταξιοδοτήσεων και της έλλειψης νέων προσλήψεων, έχει απομείνει μία μόνιμη υπάλληλος μαζί με μια άλλη προερχόμενη από μετακίνηση, καθώς και δύο άτομα από εργολαβικό συνεργείο με πεντάωρη απασχόληση και καθαρή αμοιβή κοντά στα 300 ευρώ τον μήνα.
Για να βγει αυτή η δουλειά, επιστρατεύουν προσωπικό από το Τμήμα Καθαριότητας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και εκεί αντίστοιχα κενά.

Επίσης, υπάρχουν επικίνδυνες κτηριακές υποδομές, ελλείψεις ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, συνωστισμοί στους χώρους αναμονής των ΕΠ και στους χώρους βραχείας νοσηλείας, το οδοντιατρείο είναι κλειστό, η ψυχιατρική κλινική δεν υπάρχει, παρόλο που είναι αίτημα και του προσωπικού και των κατοίκων του Αγίου  Νικολάου, το οφθαλμολογικό τμήμα έχει μόνο έναν γιατρό, ενώ οι ανάγκες απαιτούν την ίδρυση κλινικής με πρόσληψη επιπλέον γιατρών, αλλά φυσικά και την αγορά μιας οπτικής τομογραφίας αντοχής, που είναι χρήσιμη γιατί ολοκληρώνεται η διάγνωση του βυθού του οφθαλμού. Η μονάδα τεχνητού νεφρού ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, δεν λειτουργεί, δεν έχει μεταφερθεί στο έτοιμο κτήριο, ενώ την ίδια στιγμή εταιρεία μονάδας τεχνητού νεφρού ετοιμάζεται να ανοίξει στο Κεντρί της Ιεράπετρας.'

Οι τεχνικές υπηρεσίες είναι αποδεκατισμένες από ηλεκτρολόγους, συντηρητές και ηλεκτρονικό προσωπικό. Πιστοποιητικό πυρασφάλειας δεν διαθέτει το νοσοκομείο. Υπάρχουν καθυστερήσεις στην εγκατάσταση συστήματος πυρασφάλειας και κλιματισμού σε τμήμα του νοσοκομείου, καθώς και στη λειτουργία του συστήματος πυρανιχνευτών και πυρασφάλειας σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου, ιδιαίτερα στη νέα πτέρυγα. Ανύπαρκτη είναι, επίσης, και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. 

Εσείς που μιλούσατε για την πολυδιαφημιζόμενη ΤΟΜΥ, δεν λειτουργεί στον Άγιο  Νικόλαο. Δεν πήγε κανείς γιατρός. Είναι μακρύς ο κατάλογος των προβλημάτων. 

Σας ρωτάμε, κύριε Υπουργέ: Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε, έτσι ώστε να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσει να λειτουργήσει σύμφωνα με τις δυνατότητες και να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής και του Νομού Λασιθίου;

Αυτό το ερώτημα-αίτημα δεν είναι για τη Δευτέρα Παρουσία. Οι ανάγκες απαιτούν τώρα να δώσετε τη λύση και αυτή είναι και η απαίτηση των εργαζομένων.

Τέλος, πρέπει να υπάρξει έκτακτη και γενναία χρηματοδότηση του Νοσοκομείου για μελέτες, κατασκευές έργων για τη βελτίωση των κτηριακών υποδομών, την αποκατάσταση των κτηριακών βλαβών και του μηχανολογικού εξοπλισμού και για την αγορά, βέβαια, του απαραίτητου νέου ιατροτεχνολογικού-βιοιατρικού εξοπλισμού.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε, να βρω τα χαρτιά.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Τόση ώρα μιλούσες γύρω σου και δεν φρόντισες να βρεις τα χαρτιά σου!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Απλά είναι πολλά! 
Αν μας άκουγε κανείς, κύριε συνάδελφε, θα νόμιζε ότι έπεσε κάποια πυρηνική βόμβα στον κόλπο του Μιραμπέλλου και δεν έμεινε από το νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου κολυμπηθρόξυλο. Έτσι; Ας σοβαρευτούμε λιγάκι και να μιλήσουμε με νούμερα. Τέτοια μαύρη καταστροφή έχουμε κάνει; Εμένα τα στοιχεία μου λένε άλλα.

Πρώτον, για να ξεκινήσω από τη χρηματοδότηση, το 2015 το Νοσοκομείο είχαν προβλέψει οι προηγούμενοι να πάρει 2.959.000 ευρώ. Πήρε τελικά 3.500.000 για να στηριχθεί από το Γενικό Λογιστήριο. Εδώ με  τα νούμερα μιλάμε. Το 2015, λοιπόν, πήρε 3.429.000 χρηματοδότηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κουκί μετρημένο άλλο, τίποτε άλλο. Το 2016 πήρε 3.100.000 από το Γενικό Λογιστήριο και 2.787.000 από τον ΕΟΠΥΥ. Το 2017 πήρε 3.109.000 πάλι και 5.757.000 από τον ΕΟΠΥΥ. Και αυτήν τη στιγμή ή σωστότερα στις 31.12.2017 το Νοσοκομείο χρώσταγε συνολικά 2.394.000 και είχε στα ταμεία του 4.238.000. Δηλαδή, είχε 2 εκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα, αυτό που δεν έχει λεφτά και δεν μπορεί να λειτουργήσει, αυτό που είναι η μαύρη καταστροφή! Άρα, δεν ισχύουν αυτά που λέτε.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά τις προσλήψεις. Έχουν δοθεί σε επίπεδο γιατρών είκοσι πέντε εγκρίσεις μόνιμων γιατρών στο σύνολο των νοσοκομείων Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Σητείας κ.λπ. το 2016, έχουν δοθεί άλλες εννέα θέσεις το 2017 και στον Άγιο Νικόλαο το 2016 πήγαν δεκαέξι άτομα μόνιμο προσωπικό από τις προκηρύξεις 4Κ και 5Κ, δύο μόνιμοι ιατροί του ΕΣΥ, τρεις επικουρικοί και επτά επικουρικό προσωπικό. 

Το 2017 ανέλαβαν υπηρεσία δεκατρείς μόνιμοι γιατροί, έξι υπόλοιπο προσωπικό, είκοσι πέντε ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου –τα συνεργεία της καθαριότητας- δεκαοκτώ από τον ΟΑΕΔ, ένα ακόμα άτομο επικουρικό προσωπικό και από τις προκηρύξεις 7Κ και 5Κ του 2017 περιμένουμε, γιατί ολοκληρώθηκε επιτέλους η διαδικασία, να προσληφθούν άλλα δεκαέξι άτομα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. 
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Αναπληρωτή Υπουργού)

Αυτά που λέμε, για ένα νοσοκομείο της δυναμικότητας του Αγίου Νικολάου δεν είναι μικρή ενίσχυση. Ότι συνταξιοδοτείται κόσμος είναι γεγονός. Επίσης, είναι προφανές ότι δεν έχουμε καλύψει όλες τις ανάγκες. Όμως, από εκεί και πέρα, αυτό δεν το λες μη στήριξη και διάλυση του νοσοκομείου. 
Έχουμε κάνει το ίδιο που έχουμε κάνει σε όλη τη χώρα και το μοιράσαμε με έναν τρόπο που να μπορούμε να εξασφαλίζουμε συνθήκες επάρκειας. Από εκεί και πέρα, για μία σειρά ακόμη από άλλα έργα, για τα οποία μίλησες, σε προκαλώ να πάρεις το έγγραφο, να το ελέγξεις και να δεις εάν όντως έγιναν αυτά εδώ, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο μέσω του προϋπολογισμού ή του αποθεματικού. Είναι ένας πολύ μεγάλος κατάλογος εξοπλισμού και έργων, τα οποία έγιναν τα προηγούμενα δύο χρόνια. Γιατί έτσι όπως τα λέτε, φέρνετε την καταστροφή!

Θα πάρω πολλή ώρα να τα διαβάσω αυτά, γιατί είναι πολλά. Είναι εννέα δράσεις από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, που αφορούν επισκευές και ξενοδοχειακές αναβαθμίσεις, είκοσι τέσσερις δράσεις που αφορούν εξοπλισμούς και άλλες σαράντα, που είναι σε διαδικασία προκήρυξης κ.λπ. 
Ναι, υπάρχει καθυστέρηση στο θέμα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Έχουμε πιέσει κι εμείς τη διοίκηση. Είναι όλη αυτή η διαδικασία των αδειοδοτήσεων που λέγαμε πριν. Τα χρήματα είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό εκεί. Είναι η διαδικασία της έγκρισης των αδειοδοτήσεων, προκειμένου να γίνει αυτό το πράγμα. Θα γίνει, όμως! Γιατί χρηματοδοτήσαμε και το οξυγόνο και όλα αυτά που θα προκηρυχθούν τώρα. 

Δηλαδή, ό,τι κάνουμε σε όλη την Κρήτη, κάνουμε και εκεί. Δεν υπάρχει καμία μεροληπτική μεταχείριση εναντίον του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, όπως θα καταλάβαινε κανείς, ακούγοντάς σε πριν. 
Θεωρούμε ότι έχει ενισχυθεί το Νοσοκομείο. Όπως και όλα τα νοσοκομεία της χώρας χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση, αλλά νομίζω ότι εκτελεί αξιοπρεπώς τον ρόλο του και τις ανάγκες που θέλει να καλύψει. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Υπουργέ, τα υπόλοιπα θα τα πείτε στη δευτερολογία σας. 

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. 
Με την ολοκλήρωση και των υπόλοιπων προσλήψεων, που είναι στη διαδικασία, νομίζω ότι θα βελτιωθεί περισσότερο η λειτουργία του. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Συντυχάκη, έχετε τον λόγο. 

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ σας κατέθεσα έναν πολύ μακρύ κατάλογο προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, με βάση τα αιτήματα των εργαζομένων και γνωρίζοντας και τον φάκελο της Διοίκησης του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. 

Δεν έπεσε βόμβα στον κόλπο του Μιραμπέλλου, αλλά η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζετε και εσείς, ως συνέχεια των προηγουμένων, προφανώς αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του δημόσιου συστήματος υγείας και προφανώς απειλεί τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και οδηγεί στο πλήρες ξεθεμελίωμα και την παράδοση της δημόσιας υγείας στην επιχειρηματική δραστηριότητα. 

Οι προϋπολογισμοί, ξέρετε, από μόνοι τους ως νούμερα δεν λένε και πολλά πράγματα. Διότι θα σας υπενθυμίσω ότι πλέον οι επικουρικοί πληρώνονται από τα νοσοκομεία. Επιπλέον, ο ανάγκες είναι τόσο πολύ αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν, που οποιαδήποτε σύγκριση ενός προϋπολογισμού του τώρα με τους προϋπολογισμούς στο παρελθόν πιθανά να ενέχει πάρα πολλές τρικλοποδιές και ταχυδακτυλουργίες, που δεν αποδίδουν την πραγματικότητα. 
Και αυτό όχι γιατί οι προηγούμενοι δεν τα ισοπέδωσαν, αλλά οι αριθμοί από μόνοι τους δείχνουν ότι αυτή η κατάσταση συνεχίζεται και σας έφερα και πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα. Έτσι; 
Και θα μπω και σε πιο συγκεκριμένα ζητήματα: Από 1-1-2016 έχουν αποχωρήσει έντεκα μόνιμοι γιατροί λόγω συνταξιοδότησης, παραιτήσεων, ή μετατάξεων. 

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Δεν είναι έντεκα, είναι πέντε. 

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Πριν από δύο μήνες συνταξιοδοτήθηκαν τρεις διευθυντές ακτινολογικού, γενικής χειρουργικής, μαιευτικής γυναικολογίας. Και ενώ το γνωρίζει αυτό το Υπουργείο, δεν έχει προκηρύξει καμία θέση. 

Υπάρχει πρόβλημα στο ακτινολογικό, όπου τον Γενάρη έμειναν αρχικά επτά κενές εφημερίες. Αυτόν τον μήνα που διανύουμε, τον Μάρτη, υπάρχουν στο πρόγραμμα εφημεριών επτά ημέρες χωρίς εφημερεύοντα ακτινολόγο. Αυτό σημαίνει ότι εκείνες τις μέρες εφημερίας δεν μπορούν να γίνονται ούτε αξονικές ούτε υπέρηχοι. Και τα περιστατικά πού πάνε; Στο Ηράκλειο. Τι κάνετε; Μετακινήσατε έναν ειδικευόμενο ακτινολόγο από το Ηράκλειο στον Άγιο Νικόλαο και οι κενές εφημερίδες καλύπτονται με ενεργές εφημερίες του ειδικευόμενου και εφημερίες ετοιμότητας ακτινολόγου του Νοσοκομείου, ο οποίος κάνει πολύ περισσότερες εφημερίες από τις προβλεπόμενες. Είναι λύση προσωρινή. Ναι, αλλά οι εγκρίσεις προκήρυξης για τις κενές θέσεις δεν έχουν γίνει ακόμα από το Υπουργείο Υγείας. 

Δεύτερον, από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ το 1998 ήρθαν δεκαπέντε διοικητικοί μόνιμοι υπάλληλοι, όπως προέβλεπε η αρχική κατανομή επιτυχόντων. Παρουσιάστηκαν και ανέλαβαν υπηρεσία οι έντεκα. Από τους έντεκα παραιτήθηκε ένας, εννέα έφυγαν με μετακίνηση σε άλλα νοσοκομεία και άλλους φορείς, μεταφέροντας παράλληλα και τις οργανικές τους θέσεις. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν νέες οργανικές θέσεις με αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στο Νοσοκομείο. 

Τρίτον, ενώ προσλήφθηκε τον Φλεβάρη του 2017 ογκολόγος-παθολόγος, χημειοθεραπείες δεν γίνονται και οι καρκινοπαθείς συνεχίζουν να πηγαίνουν στο Ηράκλειο. Και αυτό γιατί δεν έχει προχωρήσει η διαγνωστική διαδικασία για την προμήθεια συσκευής σχετικά με τη διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων. 

Τέταρτον, από 28-8-2017 έχει προσληφθεί γαστρεντερολόγος, αλλά γαστροσκοπήσεις και κολονοσκοπήσεις δεν γίνονται, διότι δεν υπάρχει κολονοσκόπιο και γαστροσκόπιο και οι ασθενείς πάνε πάλι στο Ηράκλειο. 

Πέμπτον, από 1-1-2017 δεν λειτουργεί το οδοντιατρείο. Έχει χαλάσει η οδοντιατρική καρέκλα και καθυστερεί η όποια επιδιόρθωση. 

Έκτον, όσον αφορά τα χειρουργεία, λειτουργεί πλέον μία χειρουργική αίθουσα αντί για δύο τις τρεις ημέρες της εβδομάδας και δύο χειρουργικές αίθουσες τις δύο ημέρες της εβδομάδας. Το αποτέλεσμα είναι ατέλειωτες λίστες αναμονής για τα τακτικά χειρουργεία που φθάνουν μέχρι τον Μάρτιο, Απρίλιο και πάει λέγοντας. 

Οι λύσεις, λοιπόν, που δίνετε διαιωνίζουν το πρόβλημα. Η προσχηματική κατανόηση για το δικαίωμα –να το πω έτσι- στη σταθερή δουλειά και τα λοιπά σκοντάφτει στις μνημονιακές δεσμεύσεις σας, στην οικονομική κρίση, που την υπηρετείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Αφήστε, λοιπόν, αυτό το μόνιμο αφήγημα της καμένης γης, «παραλάβαμε από τους προηγούμενους καμένη γη». Και οι προηγούμενοι από τους προ-προηγούμενους παρέλαβαν καμένη γη και κάθε φορά, όποτε πιάνει τη σκυτάλη ο επόμενος, επικαλείται αυτό το ίδιο αφήγημα της καμένης γης. Ε, ναι, αλλά δεν βγήκατε στην κυβερνητική εξουσία για να λέτε για την καμένη γη του προηγούμενου, αλλά για να λύσετε ζητήματα. 

Και δεν πρέπει να προβοκάρετε το ΚΚΕ. Και το προβοκάρετε αναιτιολόγητα και δεν σας τιμά αυτό, γιατί γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ –και αυτό θα συνεχίσουν να το κάνουν πάντα- ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβερνητική εξουσία -είτε η Νέα Δημοκρατία είτε το ΠΑΣΟΚ είτε εσείς- θα δίνουν τη μάχη έτσι ώστε πραγματικά ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος να έχει αυτή τη δημόσια, δωρεάν, αναβαθμισμένη υγεία με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης, αλλά και με βάση τις πραγματικές ανάγκες τις οποίες έχει. 
Ευχαριστώ. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην έκθεση της αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, τριάντα πέντε μαθήτριες και μαθητές και τρεις συνοδοί εκπαιδευτικοί τους από το 14ο Γενικό Λύκειο Λάρισας. 
Η Βουλή σάς καλωσορίζει, παιδιά. 
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
 Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο. 

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας): Κύριε Συντυχάκη, αφού με είπατε και προβοκάτορα, να ολοκληρώσω την προβοκάτσια: Εσείς, με αυτού του είδους την κριτική, δεν θα παραλάβετε ποτέ τίποτα, έτσι όπως πάει το πράγμα!
Δεν ήθελα να αναφερθώ αναλυτικά σε κάποια πράγματα, αλλά αφού με προκαλέσατε, πρέπει να το κάνω.

Ξέρετε, είναι πάρα πολύ εύκολο να βρω ένα Νοσοκομείο, να γυρίσω όλα τα τμήματα από πάνω ως κάτω και να πω «εδώ έχει φύγει μια πέτρα, εκεί λείπει το παραθύρι, εκεί στράβωσε το πόμολο» και όλα αυτά να τα λέω μέσα εδώ στη Βουλή σαν να είναι πανικός και ομίχλη και μαύρη καταχνιά.

Ακούστε: Η προμήθεια και εγκατάσταση νέου συστήματος πυρασφάλειας κόστους 60.678 ευρώ ολοκληρώθηκε. Η μετεγκατάσταση επειγόντων ιατρείων σε αδιάθετο χώρο στο ισόγειο της παλιάς πτέρυγας και βελτίωση των χώρων ολοκληρώθηκε. Η κατασκευή ειδικού θαλάμου κρατουμένων κόστους 5 χιλιάδων ευρώ ολοκληρώθηκε. Κτηριακές βελτιώσεις, επισκευές, ελαιοχρωματισμοί, ανακαινίσεις στα τακτικά ιατρεία, στα εργαστήρια, στις κλινικές, στους θαλάμους και στα λουτρά ασθενών, σε χώρους αναμονής, σε βοηθητικούς χώρους, σε κεντρικές εισόδους, σε ανελκυστήρες, σε θύρες γίνονται και προγραμματίζονται και καινούριες. Μεταφορά αρχείου σε αδιάθετο χώρο. Ανακατασκευή μιας ολόκληρης κλειστής αδιάθετης πτέρυγας του τέταρτου ορόφου του παλαιού κτηρίου, με χορηγία ιδιώτη, για τη μεταστέγαση του καρδιολογικού τμήματος. Μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης και νομιμοποίησης των κτηρίων. Ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση και αρχίζει η αντικατάσταση σωληνώσεων κλιματισμού «fan code» κόστους 73 χιλιάδων ευρώ. Η μεταστέγαση της μονάδας τεχνητού νεφρού κόστους 137 χιλιάδων ευρώ, όπως κατέληξε η διαδικασία, δημοπρατήθηκε μέσα στον Φεβρουάριο. Για την ανάπτυξη ψυχιατρικής κλινικής που έχει χρηματοδοτηθεί με 290 χιλιάδες ευρώ γίνεται αυτή τη στιγμή η μελέτη, τα χρήματα έχουν δεσμευτεί. Η κατασκευή μονάδας παρασκευής οξυγόνου είναι σε διαδικασία δημοπράτησης μαζί με όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης στα οποία έχει μπει. Εννοώ το ΠΑΓΝΗ, το «Βενιζέλειο», τον Άγιο Νικόλαο και τα Χανιά. 

Στην τοποθέτησή σας υπογραμμίσατε ότι λέμε πως παραλάβαμε καμένη γη. Ναι, καμένη γη παραλάβαμε και τη φτιάχνουμε. Όταν έπρεπε να αγοράσεις τα κάτωθι, καμένη γη παραλαμβάνεις και με βάση αυτό συγκρίνεις.

 Θα διαβάσω γρήγορα αυτά που έχουν αγοραστεί από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017. Ποια είναι αυτά; Πλυντήριο χειρουργικών εργαλείων, υγρός κλίβανος αποστείρωσης, ακτινοσκοπικό μηχάνημα με σύστημα ψηφιοποίησης, πλήρες σετ έγχρωμου ψηφιακού υπερηχοτομογράφου, υστεροσκοπική αντλία, επωαστικό κλίβανο καλλιεργειών, καταψύκτη ασκών πλάσματος, αεροστρώματα με σύστημα μεταβλητής πίεσης, τέσσερις ή πέντε απ’ ό,τι βλέπω πολυκάναλους ηλεκτροκαρδιογράφους, λαπαροσκοπικές λαβίδες, οξύμετρα, λαπαροσκοπικούς στυλεούς, εξοπλισμό πληροφορικής, σύστημα διαχείρισης απεικονιστικών εξετάσεων (DICOM SERVER), κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των μόνιτορ της ΜΕΘ. Ασύρματο δίκτυο για τους ασθενείς της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Φορεία, κλίνες, εξεταστικές κλίνες, καρέκλες, κάδοι, πρέσα σιδερώματος, κλιματιστικά. 

Ο λαπαροσκοπικός πύργος προκηρύχθηκε και αποσφραγίστηκε η προσφορά στις 22 Φεβρουαρίου. Ο ενδοσκοπικός πύργος παραλήφθηκε χορηγία ιδιώτη και θα εγκατασταθεί εντός του μηνός. Έχουμε χρηματοδοτήσει με 90 χιλιάδες ευρώ τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης και αναμένεται η προκήρυξη τακτικού διαγωνισμού. Έχουν καθυστερήσει και εδώ.

Άλλα που έχουν προκηρυχθεί και αποσφραγίστηκαν οι προσφορές στις 14 Φεβρουαρίου του 2018: αυτόματο πλυντήριο ενδοσκοπίων, τράπεζα ανάνηψης νεογνού, απινιδωτής μόνιτορ, πολυθρόνες χημειοθεραπείας, πολυθρόνες αιμοκάθαρσης, θάλαμος κάθετης νηματικής ροής. Όλα αυτά έχουν αποσφραγιστεί και υλοποιούνται. 

Πότε έχουν ξαναγίνει αυτά; Όταν λείπουν από ένα νοσοκομείο αυτά που λέμε τώρα και τα παίρνουμε, μου λέτε «λείπει και αυτό, λείπει εκείνη η καρέκλα, εκείνο, το άλλο». Εδώ τα έχω όλα. Τα καταθέτω για τα Πρακτικά και μπορείτε να τα πάρετε και να πάτε να δείτε αν έχουν γίνει ή όχι. Νομίζω ότι απάντησα προηγουμένως και για το προσωπικό και για τη χρηματοδότηση. 

Δεν είναι μνημονιακό πλαίσιο όταν ένα νοσοκομείο βρίσκεται με 2 εκατομμύρια ταμειακό πλεόνασμα. Καμία ιδεολογική, μαρξιστική ανάλυση δεν το λέει αυτό. Όταν ένα νοσοκομείο που πριν τρία χρόνια ήταν μέσα «ντιπ, καταντίπ», χρώσταγε τα μαλλιά της κεφαλής του και αυτήν τη στιγμή, αφού έχει ξεπληρώσει ό,τι έχει αγοράσει στο παρελθόν, ό,τι κατανάλωσε το 2017, του μένουν και 2 εκατομμύρια, δεν είναι μνημονιακή κρεμάλα αυτό. Είναι πολιτική επιλογή της δικής μας Κυβέρνησης να στηρίξουμε τα δημόσια νοσοκομεία. Ότι δεν τα έχουμε κάνει όλα, το ξέρουμε. Θα μείνουμε καιρό και θα τα καταφέρουμε.
Ευχαριστώ πολύ.

(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου