Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Βελτίωση της κατάστασης στο ΕΣΥ: ένα αναληθές και επικίνδυνο κυβερνητικό αφήγημα


Ανακοίνωση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ)

Στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) στις Βρυξέλλες προσκλήθηκε το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ), πριν από λίγες βδομάδες, για να παρουσιάσει από την 6χρόνη εμπειρία του. τις τραγικές επιπτώσεις της λιτότητας στην υγεία. Η ΕΟΚΕ συζητά -δυστυχώς μόνο για ιστορικούς λόγους – τις επιπτώσεις στην υγεία τριών χωρών που εφαρμόσθηκαν μέτρα λιτότητας, με σκοπό να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα «λάθη»!

Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια, που βρισκόμαστε σε ανάλογες συζητήσεις και παρουσιάσεις στις Βρυξέλες αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις. Πάμπολλες οι παρουσιάσεις μας,οι συζητήσεις αλλά και οι επισκέψεις υψηλόβαθμων και μη Ευρωπαίων πολιτών στο ΜΚΙΕ γιαυτό το λόγο. Πάντα υπήρχε μια ξεκάθαρη εικόνα σε όλους, για τα απάνθρωπα αποτελέσματα που είχαν αυτές οι πολιτικές στην υγεία των συμπολιτών μας. Τώρα με έκπληξη διαπιστώσαμε, πως υπάρχει μια σύγχυση για την κατάσταση στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί έχει καλλιεργηθεί μια εικόνα πως τα πράγματα στη χώρα μας καλυτερεύουν, πως η κρίση αρχίζει να μειώνεται ως προς την ένταση της και πως η κατάσταση στην Υγεία είναι πολύ καλύτερη.

Η σύγχυση δυστυχώς προέρχεται αποκλειστικά από το κυβερνητικό αφήγημα πως παρά τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, δηλαδή μνημόνια και λιτότητα, είναι εφικτή η αποτελεσματική ανάταξη της Υγείας. Ως απόδειξη για αυτό αναφέρει την πρόσβαση των ανασφάλιστων ασθενών, την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – ΠΦΥ και το ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν με μια κανονικότητα πλέον χωρίς τις ελλείψεις του παρελθόντος. Φυσικά από αυτό το αφήγημα λείπουν τα επίσημα στοιχεία (αριθμητική σχέση ασθενών- νοσηλευτικού προσωπικού κλπ) και εκείνα που δείχνουν τη σαφή επιδείνωση στους δείκτες θνησιμότητας, κυρίως της βρεφικής, αλλά και της νοσηρότητας.

Αυτό το αφήγημα της κυβέρνησης έχει δύο χαρακτηριστικά τα οποία το καθιστούν αναληθές αλλά κυρίως επικίνδυνο.

Πρόσβαση στους ανασφάλιστους μεν, χωρίς χρηματοδότηση δε

Πρόσβαση έχει δοθεί στους ανασφάλιστους ασθενείς στις διαγνωστικές εξετάσεις και στη νοσηλεία – στην επίσκεψη στο γιατρό και στην συνταγογράφηση φαρμάκων είχε δοθεί από το 2014 – αλλά δεν υπάρχει η αντίστοιχη χρηματοδότηση! Ο ΕΟΠΥΥ δηλαδή δεν έχει δώσει τα αντίστοιχα χρήματα, ούτε για τα νοσήλια ούτε και για τις διαγνωστικές εξετάσεις αυτών των ασθενών. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η μείωση στους προϋπολογισμούς. Από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών πριν από ένα μήνα, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2017, οι δαπάνες για τα νοσοκομεία και τα ΠΕΔΥ ήταν μειωμένες κατά 200.000.000 ευρώ σε σχέση με το 2016. Οπότε είναι εύλογο το ερώτημα που προκύπτει, με τι χρήματα τα νοσοκομεία καλύπτουν και αυτές τις νοσηλείες;

Την απάντηση την δίνει η ίδια η πραγματικότητα. Τα νοσοκομεία κυρίως τα μεγάλα, έχουν μείνει χωρίς χρήματα ήδη από τον Σεπτέμβριο. Πριν από λίγες ημέρες στα δημόσια νοσοκομεία «Αττικό» και «Λαϊκό» δεν είχαν κανένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο για τις προγραμματισμένες θεραπείες των καρκινοπαθών. Το ιατρείο μας μαζί με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθήνας (ΚΕΦΙ) παραδώσαμε πολύ μεγάλης αξίας χημειοθεραπευτικά φάρμακα ώστε να καλυφθούν ανάγκες. Γενικότερα όμως οι ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι πολλές. Αναβάλλονται προγραμματισμένα χειρουργεία ή αιμοδυναμικές επεμβάσεις (αγγειοπλαστικές, βηματοδότες κτλ ) για τις αρχές του 2018, περιμένοντας τους νέους προϋπολογισμούς.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι στο δεύτερο μνημόνιο υπήρχε η αναφορά για τη πρόσβαση των ανασφάλιστων ασθενών στη δημόσια υγεία, όμως ούτε λόγος για αύξηση των προϋπολογισμών! Ουσιαστική πρόσβαση στα νοσοκομεία, χωρίς επιπτώσεις στη γενικότερη λειτουργία τους, έχεις όταν αυτή η πρόσβαση συνοδεύεται και από την αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού. Με λιτότητα ή »δημοσιονομική δέσμευση» όπως αρέσει στη κυβέρνηση να λέει, δεν μπορείς να μιλάς για ουσιαστική πρόσβαση των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ευρωπαϊκών προγραμμάτων με ημερομηνία λήξης

Το αφήγημα της κυβέρνησης είναι αναληθές και γιατί η περιβόητη «μεταρρύθμιση» της ΠΦΥ δεν πείθει το ιατρικό προσωπικό της χώρας για να το στηρίξει – για τη στελέχωση των Τοπικών Ομάδων Υγείας / ΤΟΜΥ, υποβλήθηκαν αιτήσεις μόλις για το 50% του αριθμού των θέσεων που προκηρύχθηκαν. Και αυτό επειδή οικονομικά στηρίζεται σε Ευρωπαϊκά προγράμματα για δύο χρόνια, και ενδεχομένως για άλλα δύο, συνολικά στη καλύτερη περίπτωση για 4 χρόνια. Και μετά τί; Είναι δυνατόν να σχεδιάζεις τη ΠΦΥ χωρίς να έχει προηγηθεί ο σχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη και να υπάρχει η απαραίτητη μακροχρόνια χρηματοδότησή του;

Εκτός όμως από αναληθές αυτό το αφήγημα της κυβέρνησης είναι και πολύ επικίνδυνο. Και είναι επικίνδυνο όχι μόνο γιατί προκαλεί αυτή τη σύγχυση στους πολίτες γενικότερα, αλλά και γιατί σε πολλές περιπτώσεις καλλιεργεί προς τα έξω και την Ε.Ε. την ψεύτικη εικόνα πως η κατάσταση στο χώρο της υγείας βελτιώνεται.

Είναι επικίνδυνο γιατί με αυτό το αφήγημα αυτοακυρώνεται ένα από τα βασικά επιχειρήματα για τις επιπτώσεις της λιτότητας, το επιχείρημα για τις τραγικές επιπτώσεις στην Υγεία. Ένα επιχείρημα τόσο πολιτικό όσο και νομικό. Και είναι και νομικό επιχείρημα γιατί αυτές οι επιπτώσεις αφορούν θανάτους και επιδείνωση της υγείας χιλιάδων ασθενών. Και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα τόσο στη καταγραφή των θανάτων στο γενικό πληθυσμό που αυξάνει κάθε χρόνο από το 2011 και κυρίως των θανάτων στη βρεφική ηλικία, (δείκτης βρεφικής θνησιμότητας από 4,0 το 2015 σε 4,2 το 2016 ανά 1000 γεννήσεις ζώντων βρεφών), όσο και στην αύξηση της νοσηρότητας.

Πώς μπορείς ως κυβέρνηση να επικαλεστείς αυτό το επιχείρημα, που εκφράζει μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα και να απαιτήσεις τουλάχιστον σε ότι αφορά την Υγεία να μην ισχύουν οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, όταν την ίδια στιγμή λες πως παρά τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις εμείς τα καταφέρνουμε; Τότε οι δανειστές θα σου πουν, «πολύ ωραία αφού τα καταφέρνετε παρά την λιτότητα που έχουμε επιβάλλει και εσείς εφαρμόζετε, συνεχίστε με λιτότητα».

Με περικοπές δεν «ανασταίνεται» το Σύστημα Υγείας

Είναι αυτονόητο, αλλά στη πατρίδα μας δυστυχώς και αποδεδειγμένο, πως η λιτότητα στην Υγεία κυριολεκτικά σκοτώνει. Με περικοπές στις δαπάνες είναι επιεικώς ουτοπία να πιστεύει κανείς πως θα επαναφέρει την κανονικότητα στην λειτουργία των νοσοκομείων. Είναι ουτοπία να πιστεύει πως θα σχεδιάσει μια ΠΦΥ αξιόπιστη και αξιόλογη. Με την λιτότητα στην Υγεία το μόνο που δημιουργεί κάποιος είναι μεγαλύτερα οικονομικά ελλείμματα και αύξηση των θανάτων.

Το αφήγημα της κυβέρνησης πως «παρά την λιτότητα εμείς τα καταφέρνουμε» είναι ψευδές, επικίνδυνο και εξυπηρετεί μονάχα μία σκοπιμότητα: Εκείνη της μικροπολιτικής. Αυτού του τύπου η άσκηση πολιτικής από ένα αποτυχημένο και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα μας οδήγησε σε αυτή τη κρίση και δυστυχώς συνεχίζεται και από την παρούσα κυβέρνηση.

Το αληθινό αφήγημα, το αφήγημα που αποτυπώνει την τραγική πραγματικότητα είναι πως οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις αφήνουν πολύ λίγα περιθώρια για βελτιώσεις στο σύστημα υγείας. Βελτιώσεις που είναι σταγόνα στον ωκεανό της υποχρηματοδότησης, Οι μικροβελτιώσεις βελτιώσεις που δεν είναι ικανές να ανατάξουν το βαριά τραυματισμένο σύστημα υγείας στη χώρα μας.

Αναδημοσίευση από τη σελίδα  ergasianet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου