Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Αγανάκτηση στους νεφροπαθείς του ν. Λασιθίου για τις καθυστερήσεις στη μεταφορά της ΜΤΝ

Οργή και αγανάκτηση στους νεφροπαθείς του νομού Λασιθίου και στους συγγενείς τους προκαλούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο της μετεγκατάστασης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου από το κτήριο του θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου όπου βρίσκεται, προς το χώρο του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου όπου έχει αποφασιστεί να μεταστεγαστεί έχοντας μάλιστα εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Η απόσταση του χώρου όπου βρίσκεται η ΜΤΝ από το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου δημιουργεί ανασφάλεια και την αίσθηση κινδύνου για τους νεφροπαθείς, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης επέμβασης ιατρών του Νοσοκομείου (καρδιολόγου, αναισθησιολόγου, ιατρού ΜΕΘ) σε περίπτωση επιπλοκών και καρδιακών ανακοπών νεφροπαθών που βρίσκονται σε διαδικασία αιμοκάθαρσης. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα στο χώρο της ΜΤΝ υπέστη καρδιακή ανακοπή και έφυγε από τη ζωή ο 47χρονος πρόεδρος του συλλόγου νεφροπαθών και όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΔΣ του συλλόγου ν»μέχρι να ειδοποιηθεί ο καρδιολόγος και η αναισθησιολόγος να έρθει, χάθηκε πολύτιμος χρόνος».
Το ΔΣ του συλλόγου νεφροπαθών κάνει  έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς να σκύψουν στο πρόβλημα και να μην το προσπεράσουν, όπως γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, αφού η μεταφορά είναι άμεση ανάγκη πριν θρηνήσουμε και άλλους νέους ανθρώπους.
Δείτε την ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Νεφροπαθών Λασιθίου αναλυτικά:
Απογοήτευση, θλίψη και αγανάκτηση από τους νεφροπαθείς του Νομού Λασιθίου.
Χρόνια τώρα ακούμε υποσχέσεις για την μεταφορά της Μονάδας του Τεχνητού Νεφρού στο κεντρικό κτίριο του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.
Υποσχέσεις που μένουν στα λόγια.
Πόσοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν για να δουν οι αρμόδιοι ότι δεν γίνεται να είμαστε ξεχασμένοι χωρίς να έχουμε δίπλα μας όλες τις ειδικότητες και κυρίως τους καρδιολόγους.
Πριν λίγες μέρες χάσαμε ένα νέο άνθρωπο, τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρό μας μόλις 47 ετών. Μέχρι να ειδοποιηθεί ο καρδιολόγος και η αναισθησιολόγος να έρθει, χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
Πόσους πρέπει να θρηνήσουμε για να σκύψουν οι αρμόδιοι στο πρόβλημά μας;
Η φύση της πάθησής μας είναι τέτοια που ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστεί γιατρός άλλης ειδικότητας ή ακόμη και η άμεση μεταφορά μας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Κάνουμε έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς να σκύψουν στο πρόβλημά μας και να μην το προσπεράσουν, όπως γίνεται όλα αυτά τα χρόνια. Η μεταφορά μας είναι άμεση ανάγκη πριν θρηνήσουμε και άλλους νέους ανθρώπους.
Εάν δεν δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημά μας, είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε έντονη διαμαρτυρία και κινητοποιήσεις.
ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ. 
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Δείτε και σχετικό δημοσίευμα από τη σελίδα της τοπικής εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ:
«Το θέμα μεταστέγασης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού σε κατάλληλο χώρο εντός του Νοσοκομείου, παραμένει άλυτο παρά τις μεγάλες προσπάθειες του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο συμφώνησε να χρησιμοποιηθεί κάθε πρόσφορο μέσον για την βελτίωση των συνθηκών μας ελπίζοντας σε ανάλογη ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς», έγραφε πριν ένα μήνα η πρώτη ανακοίνωση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Νεφροπαθών Λασιθίου που ανέλαβε την σκυτάλη από την ιδιαίτερα δυναμική προηγούμενη διοίκηση.
Ωστόσο, πριν συμπληρωθεί ένας μήνας θητείας, δέχθηκε ένα καίριο πλήγμα: Την απώλεια του νεοεκλεγέντα προέδρου Νίκου Λαθουράκη, ο οποίος έφυγε από ανακοπή κατά την ώρα της αιμοκάθαρσης πριν προλάβει να διεκδικήσει το αυτονόητο που συνεχίζει να παραμένει ζητούμενο. Την μεταφορά της Μονάδας στο φυσικό της χώρο.
«Δεν ξέρουμε αν καταφέρναμε να τον σώσουμε. Ήρθαν από το Νοσοκομείο αναισθησιολόγος και καρδιολόγος, κάναμε προσπάθειες αλλά δεν καταφέραμε να τον κρατήσουμε στην ζωή», εξηγεί, εμφανώς προβληματισμένος ο Διευθυντής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Αγίου Νικολάου Γιώργος Μαυρικάκης.
Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα πως ο μεσήλικας άνδρας που πέθανε από ανακοπή θα μπορούσε να σωθεί, όμως, το ερώτημα «θα προλάβαιναν αν ήμασταν στο Νοσοκομείο;» θα μείνει αναπάντητο πρωτίστως για τους νεφροπαθείς και θα πλανάται μέχρι να υλοποιηθεί το έργο της μεταφοράς της Μονάδας στο φυσικό της χώρο.
«Οι γιατροί κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά δυστυχώς, ήταν πορεία χωρίς επιστροφή. Αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η ανάγκη μεταφοράς. Έχουμε ένα ακόμα περιστατικό που πιστοποιεί ότι η παραμονή της Μονάδας εκτός Νοσοκομείου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους», σημειώνει ο τέως πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών και πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας Νίκος Χριστοφακάκης.
Το πραγματικό πρόβλημα είναι η μεγάλη καθυστέρηση που καταγράφεται στην υλοποίηση του έργου στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου για να γίνει η μετεγκατάσταση της Μονάδας. Είναι ένα έργο που έπρεπε να έχει προχωρήσει πριν αρκετό καιρό, αλλά καθυστερεί ακόμα και παραμένει άγνωστος ο χρόνος της υλοποίησής του.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου