Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Ανακοίνωση σχετικά με τη διαδικασία πιστοποίησης κατά ISO τριών τμημάτων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Διοικητικό Συμβούλιο

Ανακοίνωση σχετικά με τη διαδικασία πιστοποίησης κατά ISO
τριών τμημάτων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις ημέρες η διαδικασία πιστοποίησης κατά ISO 9001: 2008 τριών τμημάτων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου (Εξωτερικά Ιατρεία. Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Βιοχημικό Εργαστήριο) στα πλαίσια υλοποίησης σχετικού προγράμματος της 7ης ΥΠΕ για τα Νοσοκομεία της Κρήτης με έργο που έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία.

Επειδή η διαδικασία έχει ήδη προκαλέσει αρκετές ενδονοσοκομειακές τριβές και επειδή κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την όλη διαδικασία ως ένδειξη της προσπάθειας αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, οφείλουμε να τονίσουμε τα παρακάτω:

1. Είναι απαράδεκτο το ίδιο το κράτος που έχει αφήσει το νοσοκομείο χωρίς προσωπικό (είναι πλέον κενές οι 222 από τις 474 οργανικές θέσεις, δηλαδή το 47%) και χωρίς χρηματοδοτήσεις (η περικοπή των ετήσιων προϋπολογισμών από το 2011 ξεπερνά το 40%) να έρχεται και να αναθέτει σε ιδιωτική εταιρία τον έλεγχο και τη διασφάλιση ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αν οι κυβερνώντες ενδιαφέρονται πραγματικά για την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας θα έπρεπε τα χρήματα που δαπανήθηκαν στις ιδιωτικές εταιρίες που διαχειρίζονται τις πιστοποιήσεις κατά iso να τα δώσουν για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για τη διασφάλιση των αναγκών των Νοσοκομείων μέσω των προϋπολογισμών τους.
2. Εκφράζουμε μεγάλες αμφιβολίες για τα κριτήρια και τη λογική με τα  οποία ελέγχεται από τα συγκεκριμένα προγράμματα η ποιότητα των υπηρεσιών, αφού όπως αποδεικνύεται παραβλέπεται πλήρως το κριτήριο της επαρκούς στελέχωσης των τμημάτων, κάτι που είναι ίσως το πιο σημαντικό και κρίσιμο στην παροχή υπηρεσιών υγείας, ενώ αντίθετα πολλές παρατηρήσεις επικεντρώνονται σε δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα.

3. Πέρα από τα αποτελέσματα και τις παρατηρήσεις των ιδιωτικών εταιριών που εκτελούν το συγκεκριμένο έργο της πιστοποίησης, εμείς καλούμε τους συναδέλφους να συνεχίσουν τις προσπάθειες που κάνουν για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες μέσα σε αντίξοες συνθήκες . Καλούμε επίσης τη διοίκηση του Νοσοκομείου, αντί να προσπαθήσει να επιρρίψει ευθύνες σε συναδέλφους, να επικεντρωθεί στην προσπάθεια διασφάλισης προσωπικού και πόρων από το κεντρικό κράτος για να προκύψει ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει το Νοσοκομείο προς τους πολίτες.

Για το ΔΣ
ο Πρόεδρος  ο Γραμματέας



Γ. Μανουσάκης Κ. Κοκολάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου