Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Σημερινά δημοσιεύματα για τη διοίκηση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου

“Είμαστε αποφασισμένοι να διοικήσουμε κανονικά το Νοσοκομείο”, τονίζει ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, Χάνι Μασούντ, ο οποίος έχει επωμιστεί το βάρος της Διοίκησης του Ιδρύματος, μετά την αποχώρηση του Διοικητή. Σημειώνει δε πως το Νοσοκομείο χρειάζεται βοήθεια και πρέπει να προχωρήσει στην καλή λειτουργία που έχει μέχρι τώρα. 

“Δεν ξέρω γιατί να μην το κάνουμε; Το νοσοκομείο πρέπει να διοικηθεί και θα πάρουμε και πρωτοβουλίες για την σωστή λειτουργία του”, επισημαίνει και τονίζει πως σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου, Θεόδωρο Κατάσο και τον Διοικητικό Διευθυντή, Γιώργο Κασσαπάκη, αλλά και την υπόσχεση του Διοικητή που έφυγε να μείνει σε “ανοικτή γραμμή”, προκειμένου να βοηθήσει σε ότι χρειαστεί και το κάνει μέχρι τώρα, να λειτουργήσει το νοσοκομείο. 

Υπάρχει παρά πολύ δουλειά να γίνει λόγω του Δεκεμβρίου όπου απαιτούνται πληρωμές και εντάλματα να κλείσουν στο τέλος του έτους και έχουν δοθεί 550.000 ευρώ από το υπουργείο για να καλυφθούν δαπάνες. 

Μάλιστα το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Κατάσο και συμφωνήθηκε να γίνουν όλα όσα πρέπει στο διάστημα αυτό και με συντονισμένο τρόπο να εξελιχθούν όσα έχουν προγραμματιστεί μέχρι σήμερα από την προηγούμενη διοίκηση, αλλά να γίνουν και βήματα, ώστε να αναβαθμιστεί η λειτουργία του νοσοκομείου. 

“Γίνεται μια έντονη προσπάθεια από την πλευρά μας κι όλα κυλούν μια χαρά. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Στην αρχή ομολογώ πως σκεφτόμουν να παραιτηθώ και να φύγω, αλλά αυτή δεν είναι λύση. Το νοσοκομείο είναι δικό μας και θα πέσει πάνω από το κεφάλι μας. Έτσι πήρα απόφαση κι έχω την υποστήριξη τόσο του κ. Κατάσου όσο και του Κασσαπάκη αλλά κι απ' όλο το προσωπικό της ΜΕΘ που ασχολούμαι πολλές ώρες με τη διοίκηση. Ακόμα και στην περίπτωση που θα έχουμε πρόβλημα υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες στην 7η ΥΠΕ και το υπουργείο να μας δώσουν λύση. Δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν πως το νοσοκομείο ήταν, είναι και θα μείνει ασφαλές για τους ασθενείς και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα”, τονίζει ο εκτελών χρέη Διοικητή, Χάνι Μασούντ.   

Παράλληλα παίρνει θέση και για το έργο του απελθόντος διοικητή αλλά και την κριτική που υπήρξε από το μέλος του Δ.Σ., καρδιολόγο Γιάννη Ανδριώτη. “Η στιγμή της κριτικής δεν μου άρεσε. Κι εγώ είχα κάνει στον κ. Μαυρικάκη αλλά παρέμενε διοικητής. Αλλά δεν βγαίνεις να κάνεις κριτική σ' ένα διοικητή τρεις ώρες μετά που φεύγει, παρά το ότι ήσουν στο Δ.Σ. τέσσερα χρόνια, όταν δεν είχαμε ακούσει κριτική”. 

Αναφέρθηκε δε και στα παραδείγματα που υπήρξαν από την πλευρά του κ. Ανδριώτη για τα παράθυρα και τις δομές σημειώνοντας πως πρόκειται για θέματα που αντιμετωπίζονται με συνεργασία με τις υπηρεσίες του νοσοκομείου. 

Ο ίδιος σε σχέση με το έργο του Διοικητή τονίζει πως αυτό που παρουσίασε είναι πραγματικότητα. “Ότι είπε πραγματικά έχει γίνει, Η μεταφορά της ΜΕΘ τη νέα πτέρυγα ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση και τα κατάφερε. Το ίδιο της μαιευτικής κλινικής, αλλά και του χειρουργείου έγιναν. Αυτά ήθελαν λεφτά, οργάνωση και πολύ δουλειά κι αυτά ήταν μια επιτυχία δική του. Μην ξεχνάμε πως για να μεταφερθούμε θέλαμε 50.000 ευρώ για να φτιαχτούν τα ασανσέρ. Αυτά τα έκανε”, τονίζει και εξηγεί πως μπορεί να μην έγιναν όλα, αλλά αυτό συμβαίνει με κάθε διοίκηση.   

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ

Αποφασισμένοι να διοικήσουν 
Καθόλου δεν συμφωνεί με την ιδέα του διοικητικού κενού στο Νοσοκομείο ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, Χάνι Μασούντ που εκτελεί χρέη Διοικητή, μετά την αποχώρηση του Μανόλη Μακρονικολάκη. Έχουν επεξεργαστεί τα δεδομένα, μαζί με τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου, Θεόδωρο Κατάσο και είναι αποφασισμένοι, όχι μόνο να διεκπεραιώσουν όσα πρέπει σε μια περίοδο με κλεισίματα προϋπολογισμών, αλλά και να κάνουν βήματα μπροστά με σωστό σχεδιασμό για να μην χάνεται χρόνος. 
Μάλιστα, ο κ. Μασούντ είναι αποφασισμένος να δείξει πως δεν μπορεί να κάνει καθένας ότι θέλει, πιστεύοντας πως δεν υπάρχει διοίκηση. “Παίρνουν ορισμένα άτομα πρωτοβουλίες που θα σταματήσουν”, λέει και αναφέρει ως παράδειγμα πρωτοβουλία σε εξέλιξη προκειμένου να βαφτεί το τμήμα της χειρουργικής για να γυρίσει πίσω εκεί που ήταν. 
“Υπάρχει ένας προγραμματισμός να φτιαχτούν τα σώματα του καλοριφέρ, καθώς και τα μπάνια διότι υπάρχει διαρροή. Υπάρχει μια μελέτη, αν δεν κάνω λάθος, για όλους τους παλιούς ορόφους με 6.000 ανά μπάνιο και πρέπει να ξεκινήσουμε να το φτιάχνουμε. Διότι δεν γίνεται να μεταφέρουμε τη χειρουργική και μετά να ξαναδειάζουμε διότι τα μπάνια θα τρέχουν νερά στον κάτω όροφο. Ήταν προγραμματισμένο, έχει ξεκινήσει και σταμάτησε όταν έφυγε ο Διοικητής και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τη μελέτη αυτή να φτιαχτεί κάθε τμήμα και μετά να μεταφερθούν”, τονίζει ο κ. Μασούντ. 

Τα “ορφανά παιδιά”      
Παράλληλα, υπάρχει μια ανοικτή συζήτηση με τη χωροθέτηση των κλινικών. Τώρα στον τρίτο όροφο έχουν μεταφερθεί τα χειρουργεία. Αλλά αυτό που τονίζεται είναι πως δεν μπορεί να είναι εκεί παθολογική και καρδιολογική κλινική, αλλά τα χειρουργικά τμήματα, όπως ταιριάζει κι ακολουθείται παντού ως πρακτική χωροθέτησης.
“Πρέπει να γίνει μια αλλαγή στη θέση των τμημάτων. Από την άλλη έχουμε ένα παράξενο φαινόμενο σε αυτό το Νοσοκομείο. Από τότε που η ΜΕΘ ανέβηκε από τον πρώτο στον τρίτο, η παθολογική και η καρδιολογική στον τρίτο, αυτό το νοσοκομείο έχει αφήσει τα παιδιά του ορφανά. Δηλαδή, το Τμήμα Επειγόντων (ΤΕΠ) που έχει όλα τα επείγοντα έχει απομακρυνθεί από εμάς παρά πολύ. Συζητάμε από μήνες πολύ σοβαρά να κατέβουν παθολογική και καρδιολογική κάτω, αλλά πρέπει να υπάρχει η μελέτη που πρέπει και η οποία είχε ξεκινήσει. Θα πρέπει λοιπόν αυτό να το συνεχίσουμε, διότι δεν πρέπει να γίνονται αποσπασματικά βήματα, χωρίς μελέτη, χωρίς σκέψη”, σημειώνει ο κ. Μασούντ.  

Αναγκαία προσθήκη στη ΜΕΘ 
Μια σημαντική εξέλιξη καταγράφεται στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και ειδικά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που καλείται να διαδραματίσει ένα κρίσιμο ρόλο για τη διασφάλιση της ζωής ασθενών που κινδυνεύουν. Δημιουργήθηκε λοιπόν σε μία αίθουσα Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας ασθενών (Μ.Α.Φ.) που θα δώσει ουσιαστικά δύο επιπλέον κρεβάτια στη Μονάδα και για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όπως τα εμφράγματα. 
Είναι όλα έτοιμα, με κονσόλες, μηχανήματα, κρεβάτια και πιέζαμε το προηγούμενο διάστημα με το Διοικητή αλλά και τώρα να ανοίξουμε. Αυτό απαιτεί επιπλέον νοσηλευτές και αυτό θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε πράξη”, τονίζει ο Διευθυντής της ΜΕΘ, Χάνι Μασούντ. 
Όπως εξηγεί, είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για την καρδιολογική κλινική, το περιστατικό εμφράγματος να μην νοσηλεύεται δίπλα στον ασθενή τον διασωληνωμένο με τραχειοτομή ή κάτι άλλο και να νοσηλεύεται σε άλλο σημείο. “Αυτό αυξάνει τη δύναμη της ΜΕΘ του Λασιθίου κατά δύο κρεβάτια. Ένας άνθρωπος με έμφραγμα, δεν είναι διασωλημένος, καταλαβαίνει, βλέπει και τώρα λόγω χώρου είναι σε μια αίθουσα με άλλα 4-5 άτομα που είναι σε βαριά κατάσταση και υπάρχει κινητικότητα στη Μονάδα όλο το 24ωρο. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται μια απομόνωση μέσα στη Μονάδα. Στην παλιά ΜΕΘ είχαμε τρεις αίθουσες και διαχωρίζαμε τα περιστατικά. Τώρα, λοιπόν, και με τον εξοπλισμό που πήραμε πριν από το ΕΣΠΑ, ξεκινάμε να εξοπλίζουμε πραγματικά τα 7-8 κρεβάτια με την προσθήκη αυτή, αλλά χρειάζεται προσωπικό”, τονίζει ο κ. Μασούντ. 
Το ερώτημα τώρα είναι αν υπάρξουν οι απαιτούμενες προσθήκες σε εξειδικευμένο προσωπικό ή σε προσωπικό που θα εξειδικευθεί αλλά θα μείνει στη ΜΕΘ για να υπάρχει και αποτέλεσμα. Όταν οι γιατροί θέλουν και μπορούν να προσφέρουν και αναβαθμίζουν την ποιότητα υγείας για τους ασθενείς, είναι αναγκαστικό να υπάρχει στήριξη από το Υπουργείο Υγείας. Εν προκειμένω, ο Αναπληρωτής Υπουργός, Παύλος Πολάκης έχει θητεύσει ως εντατικολόγος σε ΜΕΘ, είναι περιττό να χρησιμοποιήσει κανείς επιχειρήματα σε κάποιον που γνωρίζει. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει αποτέλεσμα.   
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη στήλη ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ

Ένα σχόλιο από το ιστολόγιο: Η κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση για την πρωτόγνωρη απόφαση της να αφήσει για ένα και πλέον μήνες τα Νοσοκομεία της χώρας χωρίς διοικητές μέχρι να επιλεγούν οι επόμενοι, δεν είχε ως αντικείμενο της ότι δεν θα διοικηθούν τα Νοσοκομεία, αλλά με ποιο τρόπο, αφού με τις τροπολογίες που έχουν ψηφιστεί πρόσφατα οι μισές αρμοδιότητες προσωρινής διοίκησης δίνονται στον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίες και οι υπόλοιπες στο Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο προϊσταται ο διευθυντής της Διοικητικής Υπηρεσίας και δεν μετέχει ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας (τουλάχιστον στο δικό μας) . 
Αυτό το αλλοπρόσαλλο καθεστώς δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και παρεξηγήσεις όπως αυτήν που έγινε με το θέμα της χειρουργικής κλινικής, όπου ο Χ. Μασούντ δήλωσε ότι   παίρνουν ορισμένα άτομα πρωτοβουλίες που θα σταματήσουν (αναφέροντας ως παράδειγμα πρωτοβουλία να βαφτεί το τμήμα της χειρουργικής για να γυρίσει πίσω εκεί που ήταν), ενώ το θέμα είχε συζητηθεί στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αρμοδιότητα του οποίου είναι η χωροθέτηση και η λειτουργία των κλινικών (και όχι του διοικητή).
Ακόμα και το να λειτουργήσει ΜΑΦ στο Νοσοκομείο είναι αρμοδιότητα του Δ.Σ. και όχι του αναπληρωτή διοικητή, και σίγουρα για να γίνει κάτι τέτοιο και να ανοίξουν επιπλέον τμήματα, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το οξύ πρόβλημα έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού που υπάρχει σε όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου. Την ώρα που στο νοσηλευτικό προσωπικό οφείλονται στον κάθε εργαζόμενο κατά μέσο όρο περισσότερες από 60 ημέρες ρεπό και αδειών, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη νέων τμημάτων και κρεβατιών πριν λυθεί το πρόβλημα για το σύνολο των τμημάτων του Νοσοκομείου.
Πρέπει λοιπόν να αντιληφθούμε ότι με αυτό το προσωρινό στρεβλό καθεστώς δεν μπορεί να ασκηθεί σοβαρή και αποτελεσματική διοίκηση στο Νοσοκομείο, με τον αναπληρωτή  διοικητή - διευθυντή ιατρικής; υπηρεσίας από τη μια να έχει κάποιες (κυρίως τυπικές) αρμοδιότητες,  και από την άλλη το Διοικητικό Συμβούλιο να έχει τις πιο κρίσιμες αρμοδιότητες χωρίς να μετέχει σε αυτό ο αναπληρωτής διοικητής! Πρόκειται για μια στρεβλή κατάσταση η οποία πρέπει να τελειώνει το συντομότερο δυνατόν.
Δυστυχώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται να συνεχίσει το παλαιό μοντέλο διοίκησης των Νοσοκομείων με το διορισμό νέων διοικητών με το παλιό αδιαφανές σύστημα επιλογής, και δεν φαίνεται διατιθεμένη να υλοποιήσει τις δικές της προεκλογικές υποσχέσεις (που αποτελούν σε μεγάλο βαθμό και θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος της υγείας) για ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης με περισσότερες αρμοδιότητες στην εσωτερική υπαλληλική ιεραρχία και διοικητικά συμβούλια με συμμετοχή κοινωνικών φορέων και αυξημένη εκπροσώπηση ιατρών και εργαζομένων.
Γ. Μανουσάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου