Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

ΑΝΑΤΟΛΗ: Πιστοποίηση του Νοσοκομείου αλλά και προβληματισμός των εργαζομένων


Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την πιστοποίηση τμημάτων των νοσοκομείων της Κρήτης στο σύστημα ποιότητας ISO, στα πλαίσια υλοποίησης σχετικού προγράμματος της 7ης ΥΠΕ για τα Νοσοκομεία της Κρήτης με έργο που έχει ανατεθεί σε εταιρία.

Στο πλαίσιο αυτό στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, μετά τους ελέγχους που έγιναν δόθηκε το ISO 15189 στο βιοχημικό εργαστήριο του ιδρύματος. 
Όπως σημειώνει ο διοικητής του νοσοκομείου, Μανόλης Μακρονικολάκης, είναι το μοναδικό νοσοκομείο στην Ελλάδα που βρίσκεται εκτός της περιφέρειας Αττικής που έλαβε τη συγκεκριμένη διαπίστευση για 27 εξετάσεις, στοιχείο που αναδεικνύει το έργο που επιτελεί το εργαστήριο και την επάρκεια του.  

Από κει και πέρα εξετάζεται και το Τμήμα του Τεχνητού Νεφρού, όπου οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα δοθεί το επόμενο διάστημα μετά από μικρές αισθητικές βελτιώσεις σε κάποιους χώρους της Μονάδας ενώ σε ότι αφορά τα εξωτερικά ιατρεία, εκεί θα χρειαστούν αρκετές βελτιώσεις στους χώρους που προβλέπεται να γίνουν τον επόμενο μήνα, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία. 

Πάντως, από την πλευρά της διοίκησης αντιμετωπίζεται θετικά η εξέλιξη, ως στοιχείο μιας προσπάθειας αναβάθμισης ενώ ο κ. Μακρονικολάκης σημειώνει πως το προσωπικό έχει δείξει ενδιαφέρον και κινητοποιήθηκε για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. 

Το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Ο Σύλλογος διαπίστωσε πως η διαδικασία αυτή που εξελίσσεται «έχει ήδη προκαλέσει αρκετές ενδονοσοκομειακές τριβές». Μάλιστα, όπως τόνιζε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Μανουσάκης, κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την όλη διαδικασία ως ένδειξη της προσπάθειας αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, κάτι όμως που διαπιστώνεται από τις εξελίξεις πως δεν συμβαίνει. 

Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι προτίθενται να προχωρήσουν και σε σχετικές ανακοινώσεις αφού διαπιστώνουν πως είναι απαράδεκτο το ίδιο το κράτος που έχει αφήσει το νοσοκομείο χωρίς προσωπικό και χωρίς χρηματοδοτήσεις να έρχεται και να αναθέτει σε ιδιωτική εταιρία τον έλεγχο και τη διασφάλιση ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Για το λόγο αυτό σημειώνουν χαρακτηριστικά πως είναι πλέον κενές οι 222 από τις 474 οργανικές θέσεις, δηλαδή το 47%) των θέσεων ενώ η περικοπή των ετήσιων προϋπολογισμών από το 2011 ξεπερνά το 40%. 

«Αν οι κυβερνώντες ενδιαφέρονται πραγματικά για την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας θα έπρεπε τα χρήματα που δαπανήθηκαν στις ιδιωτικές εταιρίες που διαχειρίζονται τις πιστοποιήσεις κατά iso να τα δώσουν για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για τη διασφάλιση των αναγκών των Νοσοκομείων μέσω των προϋπολογισμών τους. Εκφράζουμε μεγάλες αμφιβολίες για τα κριτήρια και τη λογική με τα  οποία ελέγχεται από τα συγκεκριμένα προγράμματα η ποιότητα των υπηρεσιών, αφού όπως αποδεικνύεται παραβλέπεται πλήρως το κριτήριο της επαρκούς στελέχωσης των τμημάτων, κάτι που είναι ίσως το πιο σημαντικό και κρίσιμο στην παροχή υπηρεσιών υγείας, ενώ αντίθετα πολλές παρατηρήσεις επικεντρώνονται σε δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα. Πέρα από τα αποτελέσματα και τις παρατηρήσεις των ιδιωτικών εταιριών που εκτελούν το συγκεκριμένο έργο της πιστοποίησης, εμείς καλούμε τους συναδέλφους να συνεχίσουν τις προσπάθειες που κάνουν για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Καλούμε επίσης τη διοίκηση του Νοσοκομείου, αντί να προσπαθήσει να επιρρίψει ευθύνες σε συναδέλφους, να επικεντρωθεί στην προσπάθεια διασφάλισης προσωπικού και πόρων από το κεντρικό κράτος για να προκύψει ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει το Νοσοκομείο προς τους πολίτες», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων. 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη σελίδα της ΑΝΑΤΟΛΗΣ στις 30/11/15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου